Az önmasszázs alkalmazása a masszázs praxisban

2024.5.7.A masszőr életeOvasás 10 perc

A masszőr rendszeresen járjon masszázsra, mert ugyanezt ajánlja a vendégeinek is. Természetesen a vendég szerepében történő masszázsnak megvannak az előnyei, de a masszőrnek is tudnia kell önmagán segíteni. Az önmasszázst különösen a fáradt kezek és lábak, valamint a stresszre könnyen reagáló fej, arc és vállak fogják értékelni. Beszéljünk arról, hogy melyik testrészeinket masszírozhatjuk, illetve a cikkben hasznos tippeket találhatunk azokra az eszközökre, amelyek segítségével az önmasszírozás során elérhetjük a nehezen elérhető helyeket, mint például a hát, a fenék vagy a comb hátsó része.

Az önmasszázs során a masszőr saját magát masszírozza

Használja a saját kezét

Ismeri a masszázstechnikát, elegendő megtalálni a megfelelő pozíciót, amelyben a masszírozott testrész ellazul. A kéz önmasszírozása során kellemes asztalnál ülni, és a masszírozott kezet lazán törölközőre vagy pedig takaróra helyezni. Ha masszázsolajat vagy más masszírozószert is szeretne használni, készítse elő edénybe, tálkába vagy pedig adagolóval ellátott palackba, hogy egy kézzel is fel tudja vinni. Masszőrként minden bizonnyal ismeri a procedúrát, inspirációt találhat például itt.

A talpmasszázs is nagyon pihentető, főleg, ha egész nap talpon voltunk a masszázs ideje alatt. Ha nem jó a reflexmasszázsban, masszírozzon a klasszikus svédmasszázs mozdulataival, és a masszázs előtt lazítson egy rövid lábfürdővel fürdősóval, olajjal vagy pedig magnéziumolajjal.

A stressz, az örök rivális, aki tudja, hogyan szabotálja a masszázsszalonban a jólét megteremtésére irányuló erőfeszítéseinket, mert olyan munkát végzünk, amit szeretünk. Néha nem kell más, mint a kezelésről elkéső vendég, késve érkező masszázsolajos csomag, a takarítónő betegsége vagy akár személyes, családi probléma, és máris dolgozik a fejünk és merev a trapézunk. Alkalmazza magán a fej- és arcmasszázst. Ne féljen nyomást gyakorolni, pontosan meg tudja becsülni a saját testére nehezedő nyomás erejét, hogy a masszázs továbbra is elviselhető legyen, és egyben ellazítsa a merev izmokat. Ne feledkezzünk meg a fülekről, ahogyan a tenyéren és a talpon, rajtuk is találunk az egész testre kiterjedő reflexpontokat.

Vagy pedig kényeztesse magát egy nagyon gyengéd simogató masszázzsal, hosszú, simogató mozdulatokkal, amelyek feloldják a feszültséget az arc, a fej és a nyak területén. Ne feledkezzünk meg a trapéz izomnak a kulcscsonthoz és magának a trapéznek a felső részének rögzítéseiről. Vegye az izom hasának közepét a hüvelykujja és a középső ujja között, találja meg a trigger pontot, és nyomja meg erősen. Ne felejtsen el mélyeket lélegezni, és legalább 10 másodpercig, ideális esetben legfeljebb fél percig tartsa a levegőt. Jutalma az ellazulás érzése és a vállának egy kényelmes helyzete lesz, valamint a lehetőség, hogy ismét mély lélegzetet vegyen.

Ha megfeledkezik a folyadékbevitelről és étkezésről, és stresszt ad hozzá, akkor székrekedés is lehet a vége. Sokan utazás közben is szenvednek tőle, és a vakáció első napjait is kényelmetlenné teszi. A hasi önmasszázs nemcsak a székrekedésen segít, hanem kellemesen ellazít és stresszoldó is. Ne felejtsük el, hogy a hasat lényegében a perisztaltika irányában masszírozzuk, vagyis a jobb alsó résztől körkörösen a medence bal alsó feléig. Ha elfelejtette az eljárást, ebből a cikkből felfrissítheti.

Ha a fájdalom már kimondottan zavarja, használja tudását a nyújtással történő enyhítésről, vagy pedig tekintse meg a szakirodalmat. A visszatérő fájdalom első jelére ne habozzon gyógytornászhoz, masszőr kollégához vagy edzőhöz fordulni, így elkerülheti a krónikus problémákat.

Használja a segédeszközöket

Egész egyszerűen nem tudjuk elérni bizonyos testrészeinket az önmasszázs során, vagy nem tudunk kellő nyomást kifejteni. Rengeteg masszázs segédeszköz található a piacon a regenerációhoz, önmasszírozáshoz, például habhengerek, masszázsgolyók, trigger pont masszírozók, melyekkel formájuknak köszönhetően a lapockák közé nyúlhatunk.

A fül önmasszírozása jó hatással lehet az egész szervezetre

Használhat maderoterápiához tervezett masszázs segédeszközöket is, például a masszázsöv ellazítja a hát, a fenék, a combizmok és a csípő izmait.

A fej ellazítására és a stressz oldására klasszikus eszköz a fejmasszírozó vagy a masszázspók. Ha óvatosan a homlok és a szemöldök környékén keresztül az orrgyökérhez irányítja a hegyét, akkor a fáradt szemeket is tökéletesen ellazítja.

A fájdalom miatt nem akar mozogni sem? Akkor feküdjön le. De nem csak úgy egyszerűen, helyezzen maga alá akupresszúrás szőnyeget. Mivel nem igényel elektromos áramot, akár a masszázsszalonban is kéznél tarthatja, és pihenhet rajta két vendég között, vagy pedig az ebédszünetben.

Masszázskészülékek

A luxus csúcsát a masszázskészülékek jelentik. Még ha tölteni is kell őket, vagy áramforráshoz kell csatlakoztatni, megéri a számunkra végzett munkájuk. Viszonylag gyorsan tudják, hogyan kell ellazítani az izmokat, kellemes rezgésekkel, ütésekkel, gyakran infravörös fénnyel kombinálva.

Valószínűleg a legpraktikusabb a rezgő pisztoly a masszázsszalonban. Igény esetén önmasszázs keretében szinte mindenhová elérhet vele, variálható masszírozófejekkel rendelkezik, és biztosan használhatja a nagyon merev izomzatú vendégekkel történő masszázsra való felkészülésnél.

Ne várja meg a problémákat

A masszírozás fizikailag és szellemileg is megterhelő munka, melynek során viszonylag könnyen túlterhelhető az izomzat vagy a szellem. A masszőr a megelőzés részeként beépítheti az önmasszázst az egészséges életmódba. A cikkben még korántsem merítettünk ki minden lehetőséget, amivel a masszőr segíthet magán, megemlíthetjük például a köpölyözést, tapaszolást vagy a száraz hő használatát.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.