Útmutató a tenyérmasszázshoz 10 pontban

2023.3.21.Fitt és menőOlvasás 5 perc

A kezünk minden nap több száz tevékenységet végez. A nem megfelelő testhelyzetben végzett ismételt mozgástól a kezek fáradtak, megfelelő vérellátás nélkül, hideg ujjakkal, bizonytalan fogásúvá válhatnak. A masszázs útmutatót használhatja saját maga vagy a szerettei számára, különösen értékelni fogják a munkától fáradt kezűek vagy az idősek, akiknek az ízületei már veszítenek rugalmasságukból.

A kézmasszázs ellazít és oldja a stresszt

Miért a kézmasszázs

A lábmasszázs, különösen a reflex, ismertebb. Azonban reflexzónák találhatóak a kezeken is, így a kézmasszázs nem csak kellemes és pihentető, de a test egészének harmonizálásában is segíthet, stresszoldó hatású, javítja az alvást, ellazítja az izmokat, serkenti a vérellátást, ill. felmelegíti az ujjakat, javítja mobilitásukat és fogásukat. És biztosan jobb kedve lesz utána.

A kézmasszázs annyiban praktikusabb, hogy szinte bárhol elvégezhető, például buszon vagy munkahelyen, ami a talpmasszázsról nem mondható el. A kézmasszázshoz nincs szükség a reflexzónák elmélyült ismeretére, de ha érdekel ez a téma, rengeteg szakirodalom van a piacon.

Masszázs eljárás

Minden nap masszírozhatja a kezét, legalább 15 percig kell tartania. Ez a masszázs akkor éri el a legjobb eredményt, ha nem sieti el, hanem tudatosan és lassan csinálja.

Előkészület
A masszázs előtt leradírozhatja a kezét, de ne használja heti 1-2 alkalomnál gyakrabban. Üljön le kényelmesen, a legjobb masszázst akkor éri el, ha az egyik kezét szilárd felületre, például az asztalra helyezi. Száraz masszírozást is végezhet, de kellemesebb a tápláló emulzióval vagy krémmel dolgozni, ami egyben kezeli a kéz bőrét is.

TIPP: Ha rendszeres kézmasszázs mellett dönt, akkor ez ideális lehetőség kis mennyiségű vagy minta masszázsolaj, illetve krém kipróbálására.

Masszázs
Masszírozzon lassan, és figyelje, hogy mit csinál. Ismételje meg az egyes mozdulatokat 3-5 alkalommal, vagy amíg kényelmes. Maga a masszázs során közepesen erős nyomást, a masszázs elején és végén finom simogatást alkalmazzon. Masszírozza mindkét kezét az egész mozdulatsorral külön-külön, vagy végezzen minden masszázsmozdulatot először az egyik, majd a másik kezén.

  1. Kezdjük a kéz és a tenyér hátsó részének dörzsölésével (simogatásával). Forgassa meg a kezét, hogy ne hagyja ki a hüvelykujj területét, dolgozzon az ujjaktól a csuklóig.
  2. Húzza meg egymás után az ujjait a másik kéz öklében, és körkörös mozdulatokkal csúsztassa le az ujját, mintha egy borosüveg dugóját húzná ki. A hüvelykujjtól a kisujjig dolgozzon.
  3. Fűzze össze mindkét kéz ujjait. Hajlítsa meg a masszírozó kéz ujjait, és nyújtsa ki őket a masszírozott kéz teljes ujjai mentén.
  4. A hüvelykujj hegyével törölje át a csontok közötti barázdákat a kéz hátsó részén az ujjaktól a csukló felé.
  5. A hüvelykujjával húzzon fekvő nyolcasokat a csukló külső részének csontjai köré. A csukló csontjait a hüvelykujjával is körbeállíthatja.
  6. Hüvelykujjával és két ujjával masszírozza a másik kéz ujjait kis körkörös mozdulatokkal (dörzsölve) a hegyétől a tenyérig. Kezdje a hüvelykujjal, menjen át az összes ujjon, és térjen vissza ismét a hüvelykujjhoz.
  7. Fogja meg a másik kéz ujjait úgy, hogy a hüvelykujja a tenyér felé nézzen, és kis körkörös mozdulatokkal masszírozza meg. Fókuszáljon a hüvelykujj és a kisujj alatti izmokra, a csukló feletti területre (carpalis alagút elengedése), a tenyér közepére és a csukló körüli területre. Elég nagy nyomást gyakorolhat, ha jól érzi magát.
  8. Ugyanígy kezelje a tenyér hátsó részét finomabb körökkel.
  9. Csípje meg az izompárnát a hüvelykujja alatt, és ritmikusan szorítsa a hüvelykujja és az ujjai közé, az izmok mentén haladva. Ugyanígy masszírozd át a tenyér oldalát a kisujj felől.
  10. Ujjainkkal finoman dobolhatja a tenyeret és a kézhát, majd a végén ismét simíthatja mindkét kezét, a mozdulatot kiterjesztheti a könyökig vagy a vállig.
Eszközök kézmasszázshoz

Kényelmes kézmasszázs segédeszközökkel

Ha nincs ideje vagy kedve a masszírozáshoz, használhat kis méretű, praktikus segédeszközöket, melyeket a tenyér és az ujjak masszírozására és vérkeringésére terveztek. Akár egy kézzel is masszírozhat velük.

Masszázsgolyók kiemelkedésekkel, ún. sünök rendkívül népszerű eszközök a kéz és más testrészek masszírozására is. A golyó keménysége a szelepen keresztüli felfújással vagy a levegő kiengedésével állítható.

A kemény habból készült könnyű, azonban szilárd masszázshengerek a tenyér és az ujjak ellazítására készültek. Méreteiknek és minimális súlyuknak köszönhetően könnyen helyet kapnak a pénztárcában, az autóban vagy éppen a zsebben, és bármelyik szabad pillanatban tehermentesítheti a túlterhelt kezeit, ujjait. És akupresszúrás masszázsgyűrűt is húzhat az ujjaira.

Ha a cikk olvasása közben legalább egy kicsit kinyújtózott és masszírozta a tenyerét és az ujjait, akkor az megfelelt a céljának, és egy kis lépést tett a jobb egészség felé.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.