Mi segít székrekedés esetén? Például a masszázs

2022.11.22.Fitt és menőOvasás 10 perc

A székrekedés kellemetlen állapot, amikor beleink nem látják el az emésztőrendszer egyik feladatát - a kiválasztást. A statisztikák szerint a lakosság 30% -a szenved székrekedéstől, gyakrabban a nők. Kialakulása az életkorral növekszik, és a 65 év felettiek felét érinti. Olvasson néhány tippet arról, hogy mit kell tenni székrekedés esetén, és hogyan segíthet a masszázs.

Székrekedés és az egészséges táplálkozás

Ha a székrekedésről van szó

Ez az állapot nem határozható meg egyszerűen a napi vagy heti WC látogatások számával. Általánosságban elmondható, hogy székrekedésnek minősül, ha az ember hetente kevesebb, mint háromszor ürül ki, vagy ha gyakrabban, és akkor is kényelmetlenséget, görcsöket és fájdalmat érez.

A széklet merevségét, keménységét és szárazságát is értékelik, amelynek formázottnak kellene lennie, és hasi szúrás, fájdalom vagy túlzott nyomás nélkül kellene elhagynia a testet. Kiürítés után megkönnyebbülést kell érezni, és kellemes ürességérzetet kell érezni az alhasban. Ezért a döntő az, hogy a folyamat rendszeres és fájdalommentes-e.

Mikor szenvedünk leggyakrabban székrekedéstől?

A székrekedés kockázata az életkor mellett stressz, utazás, terhesség, egyes emésztési, neurológiai, urológiai és nőgyógyászati jellegű betegségek másodlagos tüneteként, elégtelen pajzsmirigyműködés mellett, valamint bizonyos típusú gyógyszerek szedésével is megnő a, például antidepresszánsok vagy nyugtatók. Az öröklődés is szerepet játszik.

A rendszeres széklet legnagyobb ellensége annak visszatartása társadalmi okokból és szégyenérzetből. Egyszerűen nem megyünk „nagy szükségre”, ha ez helytelennek tűnik, vagy nem vagyunk biztosak a WC tisztaságában vagy a diszkrét módban. Ez látogatáskor, utazáskor, de munkahelyen is gondot okozhat.

A jó emésztés elősegíti a rendszeresség

Ez a folyamat sok ember számára intim, és szívesebben végzik el saját otthonuk kényelmében és biztonságában. A szükséglet gyakori elhalasztásával azonban a feltétel nélküli székletürítési reflex elveszik. Krónikus székrekedés esetén mozgással kell újjáépíteni. Ébredés után igyon meg egy vagy két pohár vizet, végezze a normál reggeli rutinban, amely tartalmaz egy rövid gyakorlatot, és hagyjon elegendő időt a WC-n ülésre.

Hogyan lehet rendben az emésztés

Szinte mindenki ismeri az egészséges életmód alapelveit, de betartjuk? Abban is segíthetnek, ha akut vagy visszatérő székrekedéssel küzdünk. Csak a teljesség kedvéért, ha hirtelen székrekedése van erős hasi fájdalommal, görcsökkel, hányingerrel, hányással és hőemelkedéssel jár, vagy ha vér jelenik meg a székletben, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Mi segít a székrekedés esetében:

  • megfelelő folyadékbevitel, kivéve az alkoholt,
  • elegendő rost az étrendben (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű kenyér és pehely, erjesztett tejtermékek probiotikus tartalommal),
  • olajos élelmiszerek (dió, chia mag, lenmag; hidegen sajtolt olajok),
  • a megfelelő napi testmozgás (például séta, kerékpározás, úszás, de napi néhány perces mély guggolásban ülés is megfelelő),
  • a stressz korlátozása,
  • rendszeresség, szokás (elegendő idő a WC-re és nem halogatni a szükséget).

Masszázs és fürdő székrekedés ellen

A meleg fürdő az egyik kellemes módja annak, hogy megszabaduljon a székrekedéstől. Az Epsom só bevált fürdőadalék, amely magas magnézium- és szulfáttartalmának köszönhetően oldja a görcsöket, és általában ellazítja és megnyugtatja a szervezetet.

A has masszírozását az óramutató járásával megegyező irányban, lehetőleg napi 2-3 alkalommal végezzük. A masszázs előtt javasolt a hasi terület felmelegítése, használhatunk melegvizes palackot vagy felmelegített törölközőt. Alkalmas a szezámolaj, amely kellemesen serkenti a masszírozott területet és felmelegíti azt.

A has masszírozása székrekedés ellen

A masszázs hatásának fokozása érdekében illóolajokat keverhet a masszázsolajba:

  • borsmenta (pepermint) 2 csepp egy teáskanál felforrósított szezámolajban, lélegezze be a menta illatát a masszázs során, vagy fejezze be a terápiát borsmentaolaj eloszlatásával,
  • keverjen össze 3-5 csepp gyömbért 30 ml szezámolajjal és használja a has masszírozására napi 2-3 alkalommal,
  • a rozmaring enyhíti a görcsöket, ugyanúgy használjuk, mint a borsmenta olajat,
  • a citrom a stressz ellen is segít, ne tegye ki magát közvetlen napfénynek a masszázs után.

Hogyan kell végezni a hasi masszírozását
Üljön vagy feküdjön le úgy, hogy a gyomra ellazuljon. Helyezze a lábát a térd alá, vagy hajlítsa be a térdét. Végezze el a masszázst az óramutató járásával megegyező irányban patkó alakban, mert a has alsó részét (hólyagot) csak finoman masszírozzuk.

A jobb oldalon, a csípőcsont üregétől kezdve használja a masszázsolajat, és határozott, gyengéd mozdulatokkal masszírozza végig a hasat, mintha sűrű testápolót kenne fel.

Ezután mindkét kezével kezdje újra a jobb oldalon, és masszírozza a hasat a bordák felé, a bordák alatt át a bal oldalon és a bal oldalon le a medencéig, továbbra is az óramutató járásával megegyező irányban. Kövesse érzéseit, válasszon megfelelő nyomást és végezzen több mozdulatot azokon a helyeken, ahol a masszázs kellemes Önnek.

Masszírozzon mind a négy ujjával, és felváltva végezzen rövid masszírozó mozdulatot jobb és bal kezével, mintha Michael Jackson ismert moonwalk-ját utánozná.

Kezdje újra jobbról, és masszírozza át a teljes hasat az óramutató járásával megegyező irányban kis körkörös mozdulatokkal, az óramutató járásával megegyező irányban is. Fejezze be a has bal oldalán a medence közelében.

A végén az ujjai hegyével finoman körbedobolhatja a hasát, és úgy simíthatja, mint a masszázs elején. Feküdjön melegben még néhány percig.

Kényeztesse magát masszázzsal napi 2-3 alkalommal, gyakran már az első masszázs után érezhető a megkönnyebbülés.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.