Hogyan válasszunk masszázsolajat?

2023.6.9.A masszőr életeOvasás 10 perc

Az elmúlt évtizedekben a masszázsolajok a legnépszerűbb masszázseszközzé váltak, és joggal. A kezdő masszőrt azonban megzavarhatja a masszázsolajok széles választéka. Milyen olajat válasszunk és mennyi olaj legyen a masszázsszalon kínálatában? Ma a masszázsolajokkal kapcsolatos alapvető tudnivalókat ismerjük meg.

Masszázsolaj

A legnépszerűbb masszázseszköz

A masszőrök már a viszonylag közelmúltban is inkább a masszázsemulziók használatára helyezték a hangsúlyt, különösen a posztkommunista országokban viszonylag korlátozott volt a masszázsszerek választéka.

A masszázsolajok igazi fellendülést éltek meg régiónkban, nagyon fontos okok miatt:

  • könnyű velük dolgozni, megfelelő állagúak;
  • kiváló sikamlósággal rendelkeznek,
  • gyorsan felmelegednek a kéz melegével és a masszázs közbeni súrlódással,
  • jól átadják a hőt,
  • gyakran a masszázs teljes időtartama alatt kitartanak anélkül, hogy további hozzáadásra lenne szükség,
  • ápolják a bőrt,
  • egy masszázsra viszonylag alacsony a fogyasztásuk, így (olajtípustól függően) a masszázsszalon számára is gazdaságos megoldást jelentenek.

Két nagy csoport

A paraffinolajok olyan ásványi olajok, amelyek alapja tiszta kozmetikai paraffin, a növényi olajokat pedig a növények egyes részeiből préselik. Ez a masszázshoz használt olajok alapvető felosztása, és mindkét csoportnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Paraffinos masszázsolajok
Egyik legnagyobb előnyük a stabilitás és az alacsonyabb fogyasztás. A paraffinolaj nem változtatja meg tulajdonságait, nem érzékeny a hőmérsékleti viszonyok változására, olajos filmréteget képez a bőrön, és alkalmas az egész test masszírozására, beleértve az arcot is. Illóolajokkal, gyógynövény-kivonatokkal és egyéb összetevőkkel is jól kombinálható.

A paraffinolaj nem szívódik fel a bőrbe, és a puhításon és az olajos szűrő kialakításán kívül semmilyen egyéb jótékony hatása nincs.

Növényi masszázsolajok
A bőr jobban befogadja, használatuk után vitaminokkal, ásványi anyagokkal kezelik és táplálják, eltérő állagúak és hatásúak attól függ, hogy milyen növényből származnak. Tudják, hogyan kell ápolni a bőrt, kezelni, megnyugtatni, kisimítani a finom ráncokat. Több közülük alkalmas a kisgyermekek masszírozására, valamint az arc és a dekoltázs érzékeny bőrének masszírozására is.

A gyógynövényes masszázsolajok különböző arányban keverhetők pontosan a kívánt állag eléréséhez, és kiválóan alkalmasak gyógynövények macerálására vagy illóolajokkal való keverésre. A legjobb minőségűek a hidegen sajtolt növényi olajok, amelyek közül sok nem csak masszázsra, hanem közvetlen fogyasztásra is alkalmas.

A növényi masszázsolajok, akárcsak a fogyasztásra szánt étolajok, oxidációnak vannak kitéve. Ezért ügyelni kell a tárolási körülményekre, ne hagyja sokáig nyitva az olajos edényt, figyelje a fogyasztási időszakot és vásároljon kisebb mennyiségben, amit a masszázshoz felhasználhat.

Illatos olajok masszázshoz

Illatos vagy semleges?

Az, hogy mennyi masszázsolajat és milyen fajtákat kínál a szalonban, több tényezőtől függ: az elvégzett masszázsok számától, a vendégek típusától (több olajat használ a nagyobb és szőrösebb vendégek esetében), valamint a masszőr és vendégei igényeitől.

Kezdésként beszéljünk az alapszabályról. Egy normál masszázsszalonban általában 3-5 masszázsterméket kínálnak, és ezek közül legalább egy semleges, illatmentes masszázsolaj legyen.

Sok olyan vendég van, aki nem akar illatozni a masszázs után, allergiás, túlérzékeny a szagokra, vagy egyszerűen nem szereti az illatos olajokat. És a legnépszerűbb illat is megunódik egy idő után a masszőr számára, és a masszázsszalonban vigyázni kell az illatok keverésével. Ezért, ha diffúzorral illatosít vagy illatos gyertyákat használ, használjon erős illat nélküli masszázsolajat.

A paraffinos masszázsolajok közül ilyen semleges olaj az alapmasszázsolaj, valóban szagtalan, nem okoz allergiát és bármilyen bőrtípus jól tolerálja.

A növényi olajok közül a legkedveltebb a mandulaolaj, mely alkalmas kisbabák masszírozására, arcra vagy hajpakolásként is. A mandulaolaj is kellemes, közepesen sűrű állagú, kedvező árú.

Nem minden növényi olaj illatmentes. Ha az ételkészítés során használt hidegen sajtolt olívaolajra gondolunk, annak mindenképpen megvan a maga egyedi aromája, de lehet, hogy nem mindenkinek felel meg.

Az illatos masszázsolajok esetében győződjön meg arról, hogy 100%-ban természetes illóolajokat tartalmaznak. Természetesen egyes illatokat a parfümök képviselnek, ezért fontos, hogy neves és ellenőrzött gyártók kínálatából válogassunk.

A friss citrusos illatok, például a narancs rendkívül népszerűek, mivel optimista hangulatot keltenek. A koncentrált gyógynövény-forrázatok, az úgynevezett olajmacerátumok, mint az árnikaolaj, nemcsak kellemes gyógynövényes illatúak, hanem a bőrön keresztül is felszívódnak a gyógyhatású anyagok.

Gyógynövényes masszázskeverékek

Masszázsolajok - nem olajok

A masszázsolajok között találunk olyan olajokat is, amelyek valójában nem olajok, de állaguk és hatásuk különösen alkalmassá teszi őket masszázsra.

Vegyünk két példát, a jojobaolaj valójában viasz, de nagyon közel áll az emberi bőr által kiválasztott faggyú szerkezetéhez. Ezért alkalmas érzékeny bőrre, ekcémában szenvedőkre és masszőrök számára is, akiknek bőre gyengébben tolerálja a masszázsszereket, kiszárad és megreped.

A magnéziumolaj természetes folyadék, amelyet természetes forrásból nyernek, olyan területről, ahol több millió évvel ezelőtt tenger volt. A magnézium magas koncentrációja, amelyet a szervezet a bőrön keresztül a szükséges mennyiségben képes befogadni, valamint az olajos állaga a masszázsban való felhasználásra alkalmas.

Keverd össze egyedül

A bevált gyártók masszázsolajainak kínálata igazán széles és mindenki válogathat belőle. De ha a kreativitás és az eredetiség vonzza Önt, elkészítheti saját masszázskeverékét. Megmondjuk hogyan például ebben a cikkben.

Csak az illóolajok vagy gyógynövények hatására és koncentrációjukra kell figyelni. Egyesek nem alkalmasak magas vagy alacsony vérnyomásra, terhességre, veseproblémákra, vagy ha a vendég még aznap szeretne napozni.

A masszázsszert mindig saját belátása és a vendég kívánsága szerint válasszuk úgy, hogy az hozzájáruljon a masszázs lehető legjobb hatásához, nem csak a vendég testére, hanem pszichéjére is.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.