Üveg vagy szilikon? Segítünk a megfelelő köpöly kiválasztásában

2020.5.18.Velvesa ajánljaOlvasás 5 perc

Köpölyözés. Egy régi kínai terápiás módszer, amely során különféle anyagokból készült köpölyöket helyeznek a testre vákuum létrehozása céljából. Bizonyított egészségügyi hatással rendelkezik, de erről majd legközelebb. Ma a köpölyökkel foglalkozunk. Tehát - Ön mivel köpölyöz?

Segítünk a megfelelő köpöly kiválasztásában

Az ókori Egyiptomban, Kínában, később pedig az ókori Görögországban már ismerték a köpölyözést. Borjúszarvakat, bambusz- és kerámiaedényeket vagy apró sütőtököt használtak. Amikor az egyiptomiak felfedezték, hogyan készül az üveg, ezt a felfedezést a terápiák területén is alkalmazták és elkészítették az első üvegköpölyt köpölyözésre.

De elég volt a történelemből. Ma valószínűleg kényelmetlen lenne borjúszarvakkal dolgozni. :) A köpölyözés modern formája főleg üveg, műanyag, szilikon és gumi köpölyöket használ.

Milyen köpölyt válasszunk?

Kevés masszőr vagy terapeuta mer köpölyözni anélkül, hogy tanfolyamot végezne el vagy legalább egy tapasztalt masszőrtől alapos képzését kapna. Az üveg köpölyöket nyílt tűzzel alkalmazzák és senki sem szeretné megégetni az ügyfelet vagy felgyújtani a masszázsszalont.

Segítünk a megfelelő köpöly kiválasztásában

Üvegköpölyöknél választhatunk vastag vagy vékony falú köpölyt. Mindkét típusnak megvan az előnye és hátránya. Közös előny, hogy az üveg nem veszélyes és teljesen bőrsemleges anyag, amelyet könnyű tisztítani és sterilizálni.

A vastag falú köpölyök masszívak és tartósak. Nem hevülnek túl a kézben, jól illeszedenek a testhez és súlyukkal hozzájárulnak a vákuumhatáshoz is. A finomabb kezű masszőrök esetében hátrány lehet a méretük és a súlyuk. A fal vastagsága miatt nem gyártják kis méretben, amelyek megfelelőek a részletesebb terápiára.

Segítünk a megfelelő köpöly kiválasztásában

A vékony falú köpölyök lágyabbak, ezért törékenyek. Hatékonyságuk összehasonlítható a vastag falú köpölyökével, kis méretben is gyártják őket, amelyek alkalmasak például a carpalis alagutak kezelésére vagy az ízületek körüli pontos kezelésre. A vékony falú köpöly nem kívánt leejtéskor az ügyfél testről általában eltörik. Viszonylag gyorsan túlmelegednek.

A vákumos köpölyözők műanyagból készülnek többféle méretben, a vákuumot úgy hozzák létre, hogy a levegőt szivattyúval kiszívják, amely a csomagolás része. Használhatók mindenhol, ahol a tűz használata köpölyözéskor bonyolult, amikor gyerekekkel vagy olyanokkal dolgoznak, akik félnek a tűztől. Néhány terápia, például a Dorn-módszer megfelelő kiegészítője.

Segítünk a megfelelő köpöly kiválasztásában

A kínai orvoslás szempontjából, amely a meridiánok és az energia-kiegyensúlyozás szempontjából tanulmányozza a köpölyözést, a vákuumos köpölyözés alkalmas arra, hogy ne kelljen tüzet adni a testnek. Ez azonban bő téma, külön cikkhez.

A szilikon vagy gumi köpölyöket különféle méretben, formában és színben gyártják. Különösen alkalmasak a bőr a bőr alatti szövetek és a nyirok kezelésére. Az anyagnak és a formának köszönhetően jól alkalmazhatók a mozgó köpölyözésnél. A gumiköpölyök keményebbek, ezért alkalmasak erősebb vákuummal történő kezelésre.

Az orvosi szilikonból készült köpölyök lehetővé teszik a kívánt erősebb vagy gyengébb nyomás létrehozását szükség szerint. Népszerűek a szépségmasszázsoknál és a karcsúsító kezeléseknél. Használatuk csökkenti a cellulitist a problémás területeken. A kis szilikon köpölyöket nemcsak masszőrök használják, hanem kozmetikusok is a bőr nyiroktalanításához és simításához.

Segítünk a megfelelő köpöly kiválasztásában

Segítség covid után is

A köpölyözés olyan terápia, amely jelenleg nagyon kedvelt Európában. A hatások széles skálája és az ügyfelek elégedettsége, amikor egészségügyi és szellemi problémáik csökkennek a köpölyözés után, arra készteti az ügyfeleket, hogy olyan masszőrt keressenek fel, aki ismeri a köpölyözés folyamatát.

Mivel a köpölyözés pozitívan befolyásolhatja az egyes szervek energiáját, a postcovide-szindróma esetében is alkalmazható: fáradtság, légszomj, álmosság, fájdalom esetében.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a köpölyözésnek két szintje van - a mechanikus és az energetikus. Az eredeti kínai terápia során a meridiánokat kezelik. A köpölyöket a test fontos pontjaira helyezik, a köpöly anyagát és a vákuum erősségét az ügyfél testfelépítése szerint választják ki.

Sok masszőr azonban nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel a kínai orvoslásról és ennek ellenére is alkalmazza a köpölyözést. Ha megfelelő érzésssel végzik és a masszőr hajlandó a képzésre és tanul az ügyfelek reakciójából, akkor ezt a módszert csak ajánlani tudjuk. Bár köpölyözés után a legtöbben úgy néznek ki, mintha egy hatalmas szívókkal rendelkező polippal küzdöttek volna. :)

A szerző köszönetet mond Katarína Reháková masszőrnek és terapeutának valamint kollégáinak a cikkel kapcsolatos hasznos észrevételekért.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.