Tud helyesen pengetni az izmain? Hogyan végezzük az otthoni masszázst a megerőltetés enyhítésére

2024.2.20.A masszőr életeOvasás 10 perc

A túlterheléstől vagy a munkahelyi merev üléstől elfáradt izmok kellemetlen módon jelezhetnek a mai rohanó időben. Kevesen vannak olyanok, akik nem szenvednek időnkénti fájdalomtól, nekünk, többieknek meg kell tanulnunk néhány egyszerű eljárást, amelyek segítik a megkönnyebbülést. Ezeket a mozdulatokat kifejezetten magamnak tanultam, és most megtanítom a vendégeimnek és a gyermekeimnek is, és igyekszem a nyilvánosság felé is eljuttatni. Mert aki tud saját magán segíteni, az a király.

Merev izomzat kínozza a lakosság nagy részét

Merevek az izmai? Akkot először puhítsa meg őket.

A fájdalomcsillapító krémekből, balzsamokból sokak otthoni készlete igen változatos, a masszázsszalonban is gyakran kérdezik tőlem, hogy melyiket ajánlom.

Mindig is megvolt a kedvencem, de idővel és a tapasztalatok megszerzésével más lehetőségek is megjelentek. Korábban melegítő gélek és olajok voltak olyan gyógynövények hatásával, mint például a gesztenye, fekete nadálytő vagy pedig az Árnika, a kínai gyógynövények is sokat segítettek nekem. Valaki szereti a kender, illetve a chili erejét, manapság egy speciális regenerációt támogató gélt ajánlok a vendégeimnek, amely elsősorban a sérüléseket kezei, de hatékonyan lazítja az izmot, rugalmasabbá és fájdalom mentesebbé teszi.

De még a legaranyabb gyógyszer sem tud segíteni, ha a test olyan, mint a beton. A kerthez hasonlítom, ha száraz a talaj, vízhatlan és kemény kérgű, akkor az öntözés sem tesz semmit. A víz lecsúszik az agyagban, és semmi sem szívódik fel. Ha kapát vesz, rázza fel az agyagot és törje meg a száraz kérget, minden csepp, ami az agyagba esik, felhasználódik, és a növények jobban nőnek majd.

Az emberi test esetében kapa helyett használja a tenyerét, nálunk otthon a szilikon köpölyök és a regeneráló gél hasznos segítség, ezzel a kombinációval még a gyerekeim is tudnak nekem segíteni. Használhat masszírozó pisztolyt is, száraz hőt melegítő párnák formájában, masszázs labdákat, hengereket stb.

Megelőzésként javaslom a gumikötéllel végzett gyakorlatokat az SM rendszer módszerrel, ami számomra a jobb és bal oldali egyenetlenül igénybe vett izmok, illetve a gerinc scolioticus tartás megoldásának legjobbja. Hátránya, hogy ezt a gyakorlatot meg kell tanulni helyesen elvégezni, különben csodákra nem lehet számítani, ezért javaslom, hogy keressen megfelelő edzőt, vagy legalább videókat útmutatóval.

Ha a kedvenc termékével bekeni a részben fellazult izmokat, annak hatóanyagai jobban behatolnak a bőr rétegébe, és "csodákat" tudnak tenni az adott izomban.

A merev izomokon való pengetés

A legjobb segítő mindig a kezünk, de nem mindenki ismeri a klasszikus masszázst és nem is nyúlhatunk mindenhova, erre valók a fent említett eszközök. Annak érdekében, hogy jobban segítsen magán, fontos megérteni az izommerevség elvét.

Képzelje el az izmokat úgy, mint hosszú hajat a fejen. Ha nem fésüli és nem különíti el rendszeresen, összegabalyodnak, becsomósodnak, és még az egyszerű lófarok sem fog jól mutatni fésű használata nélkül.

Az izmok olyanok, mint a rostok, és ha nem kezeljük őket rendszeres feszültségoldással (mint a hajat fésüléssel), idővel és erőfeszítéssel összegabalyodnak, és apró csomók képződnek bennük, ami az egész izom megmerevedéséhez vezethet - mint a raszta formájú haj.

Az izomokon keresztirányban áthaladva elválasztjuk egymástól az egyes rostokat, véráramot kapnak, a környező folyadékok kicserélődnek és a feszültség miatt a helyükön megrekedt salakanyagok kimosódnak, az oxigén és a tápanyagok pedig eljutnak az izomba.

Bowen technikának hívják azt a technikát, amelyet a masszázsszalonban végzek, és a vendégeimet is megtanítom arra, hogy segítsenek magukon. Gitáron bemutatom a varázslatát. Amikor el akar játszani egy dallamot, felveszi a gitárt és megpendíti a húrt, az egész vibrál és hang hallatszik. De ha végig húzza az ujját a húron, az nem nagyon rezeg, és egyáltalán nem hangzik kellemesen a fülnek.

A vázizomrostok hasonlóak a gitárhúrokhoz

Képzelje el a testet úgy, mint olyan rostok gyűjteményét, amelyek egy bizonyos csoportban és irányban a csontvázhoz kapcsolódnak. Amikor elkezd játszani ezeken a húrokon, azt fogja tapasztalni, hogy valami nincs rendben. A nagy izommerevséggel érkező vendégek fájdalmat éreznek, ezért finoman, lassan pengetek, és néha úgy tűnik, hogy szinte semmit sem csinálok, de megérkezik a megkönnyebbülés és ez a cél.

Azok, akik rendszeresen járnak masszázsra, nem tapasztalnak olyan nagy fájdalmat, de azt mondják, hogy éreznek enyhe rezgést a testükön. Mint az a gitárhúr, amely egy darabig vibrál, miután megpengeti.

Ezeknek az érintéseknek köszönhetően felesleges anyagok szabadulnak fel a szervezetben, amit az anyagcsere valahogy nem tud kijuttatni a szervezetből. Pozitív visszajelzéseim vannak a vércukorszint csökkentéséről, a hangulatjavításról és a tevékenységek iránti motiváció növeléséről.

Ahogy a gitárt a hüvelykujjal vagy az ujjakkal pengetik, a hüvelykujj, a mutatóujj vagy még gyakrabban a középső ujj is használható az izmok pengetéséhez. Minden testrész másként érhető el, ezért ki kell próbálni, hogyan „illeszkedik” a kézbe. Az oktatóvideókban részletesen az önkezelési eljárásokra összpontosítottam.

A legfontosabb információ az Ön számára, hogy ezzel az eljárással nem árthat. A legrosszabb esetben nem fog segíteni, de ez a legrosszabb, ami történhet. Ne feledje, hogy minél jobban fáj a terület, annál jobban fél, és óvatosan, türelmesen kell mozognia, amíg a terület fel nem enged. Serken és a fájdalom enyhül. Néha úgy csinálom, hogy szakaszosan kezelem a területet. Dolgozok egyel, aztán megyek a másikhoz, és rövid szünet után visszajövök, és újra finoman átdolgozom.

Szinte mindenen lehet pengetni

Még a fej hajas részében is vannak izmok, amelyeken van értelme pengetni. Például a merevség azon a helyen, ahol a szemüveg vége van, érdekesen fájdalmas lehet, és hatással lehet a fejfájásra is. A hüvelykujj alatti párnán sok izomrost is található, amelyet a vendégek gyakran érzékenynek jeleznek, ha túlterheltek. A hüvelykujj nagyon keményen dolgozik, kis markolattal (kefe, villanykörte csere) aztán kellemetlen fájdalomként jelentkezik.

A vádli görcsöket, a munka utáni nehéz lábakat és a saroksarkantyúkat is nagyon sikeresen befolyásolhatja az izmok pengetése. A befagyott vállat is nagyon sikeresen meg tudjuk oldani. Számomra ez nagy mentőöv, mert segíthetek magamnak, és a vendégeim is tudják, hogy nem adom fel.

Folyamatosan keresem, hogy melyik izom merev és okozza a fájdalmat. Minél hamarabb elkezdődik a megoldás keresése, annál könnyebben és gyorsabban lehet visszatérni az eredeti jó közérzethez. Szóval ezért ne adja fel és keresse tovább. Én az enyémet végre megtaláltam. Most pedig magukon a sor, és ha tetszik az utam, akkor kísérhetem Önöket.

Az Ön masszőrje és terapeutája Eva Kupilíková

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.