Szakképzett edző tanácsolja: Először érdemes kipróbálni a gerinc gyakorlatokat szakértő segítségével

2020.5.17.Fitt és menőOlvasás 4 perc

A nyak és a nyaki gerinc fájdalma mára a felnőtt lakosság nagy részét sújtja. Tapasztalt sportoló és személyi edző, Jakub Bottlík elmondta nekünk, hogyan küzdjünk ezzel a széles körben elterjedt problémával.

skúsený atlét a osobný tréner Jakub Bottlík

Melyek azok az egyszerű nyaki gerinc gyakorlatok, amelyeket az ember otthon is elvégezhet?

Számos olyan gyakorlat van a nyaki gerinc számára, amelyet otthon egyedül is gyakorolhatunk, de nem minden gyakorlatot tudunk helyesen elvégezni. Az interneten számos terápiás eljárás található. Először azonban meg kellene tanulnunk őket tapasztalt gyógytornász vagy edző irányításával, aki ezzel foglalkozik és megtanítja nekünk, hogyan végezzük helyesen a gyakorlatokat.

Ha szakértőre bízza magát, akkor elkerülheti az egyéb komplikációkat, amelyeket a helytelen gyakorlatokkal okozhatunk.

Először érdemes kipróbálni a gerinc gyakorlatokat szakértő segítségével

Melyik torna segédeszközök a leghatékonyabbak a test ezen részének átmozgatásához?

Leginkább különböző keménységű labdákat, habgörgőket, overballokat, terápiákat és különféle alátéteket használnak a nyaki gerinc görbületének beállításához a testmozgás során. Vannak olyan gyakorlati módszerek is, amelyek célja a gerinc korrekciója, például az SM rendszer, amely speciális köteleket használ a testmozgáshoz.

Az egyre népszerűbb jóga megfelelő a nyaki gerinc gyakorlására is?

Természetesen igen. Az akujoga ezzel a problémával foglalkozik, a légző, nyújtó és erősítő gyakorlatok az egész gerinc fájdalmát enyhítik.

A testmozgáson kívül mi hatékony a blokkok és a feszültség oldására?

VManapság a testmozgás mellett számos más módszert is ismerünk a fájdalom megelőzésére és megszüntetésére. Használunk például manuális terápiát, köpölyözést, guash-t, drypoint-ot, akupunktúrát, fizikoterápiát vagy kineziológiai tapaszolást.

Először érdemes kipróbálni a gerinc gyakorlatokat szakértő segítségével

Mi a fájdalom megelőzése ezzel a területtel kapcsolatban?

Javaslom a különféle fizikai tevékenységek végzését a lehető legjobb körülmények között. Kerülje az egyoldalú terhelést, a hosszú távú ülést egy helyzetben és hasonlókat. Például egy dinamikus ülésbetét és egy ergonomikus háttámla segíthet nekünk az ülés korrekciójában.

Ülő munkához ajánlott gyakrabban megváltoztatni a pozíciót, lecserélni az irodai széket fittlabdára vagy ülő helyzetből álló helyzetbe mozogni. Nem szabad megfeledkeznünk a monitor magasságának és távolságának optimális beállításáról, valamint a kezek helyzetéről az egérrel és a billentyűzettel végzett munka során.

Végül, de nem utolsósorban a stressz kiküszöbölését ajánlom, amely nagy mértékben negatívan befolyásolja a nyaki izmokat.

Mennyire segíthet a jó párna a nyaki gerincen?

A nyaki gerinc megfelelő helyzete az alvás ideje alatt bizonyos előnyökkel járhat. Mindenesetre nyaki gerinc és fejfájás esetén nem ajánlott hason feküdni.

Ehelyett alkalmas a háton vagy az oldalon alvás a nyaki gerinc és fej alátámasztásával - kis párnával. Ebben a helyzetben a gerinc fiziológiai görbülete és hajlása megmarad.

Azoknál, akiknek súlyos mellkasi kyphosisuk van (a mellkas túlzott görbülete, megjegy.), magasabb párnát kell használniuk, hogy a fejük a gerinchez képest optimális helyzetben legyen.

Először érdemes kipróbálni a gerinc gyakorlatokat szakértő segítségével

Segíthet a változás gyaloglás formájában is?

A mozgás a központi idegrendszer működésének tükröződése. Kisgyerekként elkezdtünk kúszni, négylábon mászni és járni anélkül, hogy tanítottak volna minket. Az egészséges gyermek automatikusan mozog a gerinc, a mellkas, a medence és a test egyéb részeinek megfelelő helyzetével.

Az évek során a gerincet és más ízületeket helytelen mozgási szokások terhelik. Ezek a szokások levezethetők például a mindennapi munkavégzés, az ülés, vezetés, mobiltelefon hszanálatának módjára.

Az egyes testrészek állandó túlterhelésével és az azt követő elégtelen kompenzációval és regenerációval testünk dühöngeni kezd. A fáradt izmok nem tudnak úgy működni, ahogy kellene, és fejfájás, váll- vagy derékfájás jelentkezik.

A testmozgás pihenteti a túlterhelt, legyengült vagy "rosszul" aktivált izmokat. Ez végső soron megfelelő testtartást, megfelelő járást és megfelelő rutinszerű tevékenységeket eredményez.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.