Időseket masszírozzunk: Ezek a technikák a legmegfelelőbbek számukra

2021.6.14.JótanácsokOlvasás 5 perc

Melyek az idősek masszírozásának sajátosságai? Mint minden ügyfélnél, ez is nagyon egyedi. Hatvan éves kor után is különböző kondícióval rendelkeznek az emberek. A masszőr más módszert választ egy törékeny férfi esetében, aki egész életében irodában dolgozott és más módszert választ egy olyan hölgy számára, aki egész életében Pilates gyakorlatokat végzett. Bár mindketten idősebbek.

klasszikus hátmasszázs senior férfi

Mit kell figyelembe venni

  • Az idősebb ember teste érzékenyebb lehet, például a nőknél gyakoribb a csontritkulás, a csontok törékenyebbek, az erek nem olyan rugalmasak, könnyen véraláfutások keletkezhetnek.
  • Fájdalomra, megfázásra és huzatra való érzékenység - időseknél a masszázs során általában enyhe vagy közepes nyomást választunk és odafigyelünk a test azon részeinek alapos védelmére amelyeket éppen nem masszírozunk.
  • Vékonyabb és érzékenyebb bőr - tápláló masszázsolajokat választunk, amelyek jól hidratálják a bőrt.
  • Lehetséges betegségek és sérülések - magas vérnyomásról, cukorbetegségről, ízületi gyulladásról, használt gyógyszerekről stb. kérdezzük a klienst - a masszázs előtt gyakran célszerű konzultálni a kezelőorvossal is.
  • Az időseknek problémát jelenthet a masszázs ideje alatt egy helyzetben "feküdni" - megkérdezzük kényelmes-e, ha szükséges, megszakítjuk a masszázst, a klienst pozicionáljuk.
  • Idősebb korban az ember reakciói lelassulnak – türelmesek vagyunk és hosszabb idővel számolunk, míg az ügyfél levetkőzik és felöltözik vagy az ágyra helyezkedik vagy elhagyja azt.

A masszázs lehetséges motivációja - magány

Gyakran előfordul, hogy az idősebb ember magányos. Az élettárs halála, a távol élő gyerekek és a barátok hiánya - mindez ahhoz vezethet, hogy az idős ember nemcsak a test, hanem a lélek terápiájaként is masszázst keres.

A masszőr szerepe, hogy egyensúlyba hozza a masszázsra szánt időt úgy, hogy a kliens jól érezze magát. Ha beszélnie kell, az empatikus masszőr érzékenyen teret teremt számára.

klasszikus hátmasszázs senior férfi

Melyik masszázs technikát válasszuk az idősebbek számára?

Segédeszköz nemcsak a terapeutának, hanem azoknak a rokonoknak vagy barátoknak is, akik szeretnék masszázs formájában megajándékozni az idősebbeket, azonban nem tudják, melyik formáját válasszák.

1. Klasszikus masszázs illetve pihentető formája

A klasszikus (svéd) masszázs az, amit a legtöbb ember masszázsnak gondol. Az idősek számára (bár figyelembe kell venni a kliens egyéni igényeit) gyengédebb nyomást, rugalmas lassabb húzásokat választunk, a túlmelegedésre és az izomfejlesztésre koncentrálunk, különös figyelmet fordítunk az ízületekre és az inakra.

A dorongolás elhanyagolható vagy finomabb formában végezhető. A masszázstermékek közül az olaj alkalmas, de a gyógynövény olajkivonat is, például az árnikaolaj, amely felmelegíti a szöveteket és enyhíti a fájdalmat.

2. Aromaterápiás masszázs

A különféle illóolajokat használó speciális masszázs az egyes szervek állapotának vagy problémáinak tekintetében megfelelő lehet a test kezelésére az idősek számára és rendkívüli élmény és kellemes az érzékszerveknek.

3. Reflexológiai talpmasszázs

A reflexológiai masszázsterapeuták tudják, hogy azáltal, hogy a kiválasztott pontokra gyakorolnak nyomást a talpon, az egész szervezetre kihatnak. A reflexológiai masszázs stimuláló hatást gyakorolhat az egész testre, de vigyázat - méregtelenítő folyamatokat is kiválthat.

A tapasztalt terapeuta ismerteti az ügyfelet és előre leírja a masszázs hatásait. Előny, hogy a masszázs félig ülő helyzetben is végezhető és nincs szükség levetkőzésre.

klasszikus hátmasszázs senior férfi

4. Lomi-lomi

A hawaii masszázs, fordításban "szerető kezek", nagyon pihentető és kellemes. Hosszú, folyamatos mozdulatokkal masszírozzák az egész testet. És épp ez lehet a probléma. Az idősek testét nagy tisztelettel és szeretettel kell megközelíteni, hogy élvezzék a masszázst. A magányos idős ember számára a masszőr szerető érintése valóban gyógyító lehet.

5. Shiatsu

A japán nyomásmasszázs általában kényelmes, laza ruhában történik, a kezelést alátéten végzik. A Shiatsu nagyon kellemes pihentető kezelés, amely ellazítja és felfrissíti az egész testet.

6. Nyirokelvezetés

Gyengéd, de hatékony masszázs a nyirok serkentésére. Bár a nyirokelvezetés mellékhatása az izmok és az ízületek ellazulása, elsősorban azok számára alkalmas, akik teste vizet tartalmaz a bőr alatti szövetekben, akik duzzanattal és nehéz lábak érzésével, szem alatti duzzanatokkal, ujjdagadással és stb. küszködnek.

A rendszeres kézi nyirokelvezetés javítja az ellenálló képességet, szebbé teszi a bőrt és nagyobb vitalitást eredményez.

7. Lávaköves masszázs

Luxus pihentető kezelés, amely során a masszőr sima vízfürdőbenn felmelegített bazaltkövekkel masszíroz. Mélyen felmelegíti az izmokat és az ízületeket, gyengéden távolítja el a testből a felesleges vizet, masszázsolaj és vízcseppek kombinációjával kezeli a bőrt.

Ez a masszázs azonban nem alkalmas azok számára, akik olyan bőrproblémákkal rendelkeznek, amelyeket súlyosbíthat a víz, az olaj és a hő kombinációja, valamint azoknak, akiknek állandóan magas a vérnyomása az intenzív melegítő hatás miatt.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.