Reuma - kérdések és válaszok

2010.4.14.Fitt és menőOlvasás 3 perc

Számos érdekes kérdésre válaszolt Dr. Emil Amcha, szakirány: reumatológia, Rehabilitációs Reumatológiai Központ Kft., Turčianske Teplice, Szlovákia

Reuma – kérdések és válaszok

1. Honnan tudhatom, hogy reumás vagyok? Ill. milyenek az első tünetek?
Fájdalom jelentkezik az apró ízületekben, különösen a kézben, de a lábakban is, különösen éjszaka és reggel merev érzéssel, az ízületek megduzzadnak, tapintásra nagyon fájdalmasak.

2. Melyek a kockázati tényezők?
Nem ki feküdt és nem kezelt fertőzések, örökletes hajlam.

3. A reuma örökletes?
Gyakrabban fordul elő olyan családokban, ahol a szülők vagy a nagyszülők reumában szenvedtek.

4. Mi a különbség a reuma és a köszvény között?
A köszvény - hirtelen jelentkezik, fájdalommal 1 ízületben, ami gyulladt, duzzadt és kipirosodott /többnyire estétől reggelre/, általában kiadós étkezés után pl. ünnepségek után, túlzott alkoholfogyasztás után, és különösen azoknál, akiknek megemelkedett a húgysav szintje a vérben. A kezelés megkezdése után a fájdalom gyorsan enyhül. Ez egy anyagcsere-betegség. A reuma - a fájdalom kevésbé akut, fokozatosan erősödik, és több ízületet érint, amelyek deformálódnak, krónikus, a gyógyszerek csak csillapítják a fájdalmat, nem csillapodnak teljesen.

5. A reuma csak a mozgásszervi rendszert és az ízületeket érinti?
A reuma szisztémás autoimmun betegség, vagyis az ízületeken kívül más szerveket is érint /tüdőt, vesét, szívet, vérképzést, csontokat stb./ és hozzávetőlegesen 10 évvel lerövidíti az életet.

6. Gyógyítható-e a reuma, vagy csak a fájdalmat lehet csökkenteni?
A korszerű gyógyszerekkel és a támogató rehabilitációs kezeléssel a betegség lefolyása lassítható, vagy a betegség progressziója megállítható, de teljesen nem gyógyítható.

7. Szükséges-e diéta? Speciális diéta nem szükséges, vitamindús étrend, sok gyümölcs és zöldség, valamint a kalcium és D-vitamin pótlására túró, hal és szardínia fokozott bevitele javasolt.

8. Szükséges-e a testsúly csökkentése?

A testsúly a betegség lefolyását nem befolyásolja, de a testsúlycsökkentés alkalmas a funkcionális teljesítmény és az önellátás fenntartására. Alkalmas az érintett ízületek funkcionális edzettségének megőrzésére irányuló gyakorlat, kerékpározás, úszás.

9. Folyadékbevitel: milyen folyadékot igyunk? Víz, szénsavmentes, szénsavas, teák, édes, gyümölcslé - nem megengedett?
Különleges folyadékbevitel nem szükséges, fokozott folyadékbevitel javasolt.

10. Segítenek-e a meghirdetett készítmények?
Ezek a készítmények nem befolyásolják a betegség lefolyását.

11. Alkalmas-e a masszázs reuma esetén?
Gyengéd/kíméletes masszázs az izmok és ízületek ellazítására. A fájdalomcsillapító fizikoterápia és a fényterápia alkalmasabb.

12. Hogyan terheljük az ízületeket – gyakorlatokkal vagy épp ellenkezőleg – kerüljük a mozgást?
A rendszeres testmozgás fenntartja az érintett ízületek funkcionális alkalmasságát, és lelassítja a betegség progresszióját.

13. Hogyan befolyásolja az életet - hosszát - minőséget?
A rheumatoid arthritis krónikus szisztémás betegség, amely jelentősen korlátozza a beteg alapvető mozgástevékenységét, mozgáskorlátozottá teszi, és végső soron megrövidíti az életét a szisztémás fogyatékosság miatt.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.