Ne égesse ki magát: A masszőr és a kiégési szindróma - A megelőzés 7 kulcsa (2/3) | velvesa.hu

Ne égesse ki magát: A masszőr és a kiégési szindróma - A megelőzés 7 kulcsa (2/3)

2022.6.22.A masszőr életeOvasás 10 perc

A masszőr munkahelye az emberi test ápolásának egyik létesítménye. De ezzel még nem ér véget, a masszírozás során sokszor megérintjük az emberi lelket is. Az emberekkel való munka nagyon megerőltető és a felmérések szerint a kiégési szindrómát a masszőrök egyáltalán nem kerülik el. Egy rövid cikksorozatban 7 kulcsfontosságú tanácsot adunk Önnek, hogyan kerülheti el a kiégést és élvezheti a hosszú és elégedett masszázskarriert.

Ha elolvasta a minicikksorozat első részét a kiégési szindróma megelőzéséről a masszőr munkája során, akkor már átgondolhatta a folyadékbevitelét, étrendjét, mozgását és az általános közérzetét. Ma áttérünk a masszőrmunka fizikai oldaláról a lelki oldalára. A masszírozás során a megfelelő álláshelyzetnél kezdjük és tovább lépünk a határok megszabásához.

A masszőr és a kiégési szindróma

4. számú kulcs: Felállás

A megfelelő izmos test és a luxus elektromos ágy hiábavaló számunkra, ha nem tudunk szó szerint kiállni a masszőr munkához.

A helyes masszázs felállás alapjait már a masszázsiskolában el kell sajátítani. Az ágy felállításának aranyszabálya, hogy a csukott ököl csak finoman érhet hozzá. Figyelembe kell azonban venni például a vendégek mellkasának magasságát, egy kis termetű nő és egy magas férfi között 10-15 cm eltérés is lehet. Ha összecsukható ággyal rendelkezünk, amelynek magassága fekvő vendéggel nem állítható, akkor mindig könnyebb guggolva leengedni a súlypontot, mint lábujjhegyen állva masszírozni.

Néha egy lépés előre, hátra vagy oldalra csodákra képes és máris jobban masszírozunk. A masszázs során két alaphelyzetet alkalmazunk - egyenes és ún íjásztesttartás egyik lábbal elöl, a másikkal hátul. Az íjász pozíciójában a jobb láb van elöl, amikor jobbra dolgozunk és fordítva. A hátul lévő láb teljes súlyával nyugszik, nem áll lábujjhegyen.

Munkavégzés egész testtel íjász pozícióban

Mindkét felállás lehetővé teszi, hogy jó nyomást fejtsünk ki abban az irányban, amellyel szemben állunk. Az egész testnek arra kell mutatnia, vagyis a lábujjaknak, térdeknek, csípőnek, mellkasnak, karoknak és a fejnek is. A masszázs érintésein belüli nyomás során nem csak a kezünkkel dolgozunk, az erő a lábakból és a test magjából /core/ jön.

Dolgozzon a testével, masszírozzon tudatosan és ne hagyja figyelmen kívül a túlterhelés első jeleit. Tornázzon, lazítson, szaunázzon, járjon kryokamrába, vegye igénybe a rehabilitációt vagy akár a gyógytornász szolgáltatásait a regenerálódáshoz. Ő megnézheti az Ön masszázs felállását is és kijavíthatja azt.

Ne alakítson ki rossz szokásokat. Az egyik leggyakoribb a masszírozás, lehetőleg az elsődleges oldalon és az elsődleges kezével. Ha jobbkezes, tanuljon meg masszírozni az ágy bal oldaláról, ill. rendszeresen váltogassa az oldalakat. Terhelje a bal kezét, a tenyerét és az ujjait, még akkor is, ha elsőre kevésbé ügyesnek tűnnek.

Használja a teljes arzenálját a masszázshoz. Ha leginkább a hüvelykujjával és a tenyerével masszíroz, ne lepődjön meg, hogy elfáradnak és túlterheltek lesznek. Használja a hátat, a kezeket, a sarkakat, az alkarokat és a könyököket, ahol csak lehetséges. A klasszikus svédmasszázs mellett tanuljon meg más masszázs- vagy terápiás technikákat, amelyek során a keze ellazul, miközben különböző mozdulatokat hajt végre.

Mindig legyen jelen és masszírozzon tudatosan. Nyugodt testtartás, teljes mértékben jelenlévő tudat, és arra összpontosít, amit csinál, ez nem csak a kiváló masszázs receptje, hanem a sérülések, túlterhelés és kiégés megelőzésére is.

5. számú kulcs: Határok

A megfelelő határok felállítása valóban kulcsfontosságú az egészséges elme és a munkahelyi jólét szempontjából. Főleg az emberekkel foglalkozó szakmákban.

A kezdő masszőrök gyakran nyomást gyakorolnak magukra. Arra koncentrálnak, hogy vendégeket szerezzenek és nem akarják őket elveszíteni. Meghosszabbítják a masszázs megbeszélt idejét, mert rögtön csodákat akarnak tenni. Igyekeznek minél több további masszázstanfolyamot elvégezni és egyúttal elegendő pénzt keresni az elektromos masszázságyra.

Tűzzön ki elérhető célokat és kövesse az egyes lépéseket. Értékelje az elért eredményeit a nap, a hét és a hónap végén és ennek megfelelően tűzze ki a céljait. Csak akkor menjen új masszázs tanfolyamra, ha már elsajátította a masszázstechnikát az utolsó elvégzett tanfolyamon.

A masszőrnek meg kell tanulnia NEMet mondani

Tanuljon meg nemet mondani és értékelje a magára szánt időt. Gondoskodjon a vendégekről teljes elkötelezettséggel, de ne mondjon le a szünetről étkezésre és pihenésre. Szabaduljon meg azoktól a vendégektől, akik többször késve érkeznek vagy egyáltalán nem érkeznek meg a megbeszélt masszázsra, problémáikkal, nem megfelelő javaslataikkal indokolatlanul terhelik Önt.

Mindenki önmagát ismeri a legjobban, ezért határozza meg, hol van a fizikai és lelki stressz "plafonja" és szigorúan ezek szerint tervezze meg a masszázsokat. Természetesen – ahogyan a cikksorozat első részében megállapodtunk – az ellenállás határait fizikai gyakorlatokkal és a mentális ellenállás edzéssel növelhetjük. Nos, 37 vendég egy nap alatt (valódi szám egy meg nem nevezett gyógyfürdő masszőrétől) valljuk be, tényleg egy kicsit sok, ha nem is fizikai teherként, de lelki megterhelésként mindenképpen. Néha problémás elmagyarázni a munkáltatónak (aki nem masszíroz), hogy megvannak a saját erőhatáraink. De mindenképpen próbálja meg.

Vigyázzon magára és sokáig fog boldogan masszírozni Ne feledje, hogy az egyetlen dolog, amit nem tud befolyásolni, az a genetika. Például a tenyér és az ujjak nem nagyíthatók vagy kicsinyíthetők, meg kell tanulnunk masszírozni olyannal, amilyenre megnőttek. A magasságát sem tudja megváltoztatni. De lehet építeni, óvni és erősíteni a testi-lelki erőt.

A sorozat utolsó részében a pihenésre és a fejre, vagyis a masszőr gondolkodásmódjára helyezzük a hangsúlyt. Ön hogy áll a megfelelő masszázs- és határállítási szokásokkal?

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Ez a weboldal sütiket használ a lehető legkellemesebb felhasználói élmény elérése érdekében. Több informació