Hogyan adjunk több testmozgást a hétköznapi életünkhöz

2023.9.5.Fitt és menőOvasás 10 perc

Mindannyian tudjuk, hogy a mozgás egészségünk kulcsfontosságú eleme. Fontosnak tartjuk a testmozgást, mégis bosszantó házimunkaként halogatjuk, amely sok időt vesz igénybe, mintha kevésbé fontos lenne. De a napi rutinba való extra testmozgásnak egyáltalán nem kell nehéznek vagy időigényesnek lennie.

Mozogjon többet

Mennyi mozgásra van szükség?

A szakemberek legalább egy és negyedóra intenzív edzést vagy 2,5 óra közepesen megerőltető edzést, vagy ezek kombinációját javasolják, miközben nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy hetente legalább 2 napon az erőnléti edzésekre kell koncentrálnunk.

A jó hír az, hogy a kisebb részekre bontott gyakorlatok, például a napi háromszor 10 perc, ugyanolyan hatékonyak, mint az edzőteremben végzett 30 perc. Az egyetlen apropó az állóképesség, ezt így nem lehet edzni.

Mindenesetre minden mozgás jobb, mint a semmi, úgyhogy ne vegye rossz néven, ha egy éven belül nem jut az olimpiára, hanem inkább gratuláljon magának, hogy mennyit tett az egészségéért.

Készítsen tervet

Bosszantóan hangzik, de ezt senki nem fogja megtenni helyette. Ha időstresszben van, akkor a gyakorlatok kis szakaszait is elhalasztja, ha pedig korábban nem edzett, meg kell szoknia a mozgást és annak előnyeit. Ez hasonló az ivási vagy étkezési szokások javításához, időbe telik az új szokás kialakítása.

Szóval mit kell tervezni? Mindenekelőtt azokat a kis időszakokat, amelyekben edzni, majd azt, hogy milyen gyakorlatokat fog végezni, hogy a tervezett 10-15 percet ne töprengéssel töltse, vagy comberősítő gyakorlatokat keressen az interneten. Ne felejtse el megtanulni a gyakorlatok helyes végrehajtását az elején, ebben az esetben a kevesebb több. Kevesebb, de helyesen végrehajtott gyakorlat jobban segíti a testet, mint sok nem megfelelően edzett sorozat.

Olyan gyakorlatokat válasszon, amelyeket élvezni fog, jót tesz Önnek és megfelelnek az aktuális fizikai állapotának, de ne felejtse el a hét folyamán különböző testrészeket megdolgoztatni. Ha szeretne befektetni az egészségébe, forduljon tapasztalt gyógytornászhoz vagy edzőhöz.

Hogyan mozogjunk többet

Gyakorlatilag egész nap lehet mozogni, gondoljunk a nyugtalan gyerekekre, mozognak az iskolában, a buszon, és vannak, akik álmukban is.

Több mozgás a munkahelyen

Munkában
Ha ülőmunkát végez, ellenőrizze a folyadék bevitelt, legalább 3-szor menjen wc-re a 8 órás munkaidő alatt, és ott nyújthatja a testét, és csinálhat néhány guggolást.

Hosszú telefonhívásra van szüksége? Nem kell az íróasztalánál ülni, hanem körbejárni az irodát. A séta elősegíti a kreativitást, szokatlan megoldást találhat a felmerülő problémára. És elég magasra tudja emelni a térdét, mint a mazsorettek.

Ha a munkája megengedi, napi 2 órára cserélje ki a széket fitneszlabdára, de ne felejtsen el dinamikusan ülni rajta – finoman forgathatja a medencéjét, ringathatja előre-hátra vagy oldalra, és próbálhat egy lábbal is egyensúlyozni a padló felett.

Bevásárláskor
Tudja, hogy a szupermarketek gyakran az olcsóbb árukat helyezik el az alsó polcokon, a drága elfekvő áruk pedig szemmagasságban vannak? Ne hajoljon le és ne guggoljon minden alkalommal, amikor megvizsgálja az alsó polcon lévő kínálatot.

Aki pedig többet törődik saját egészségével, mint ahogyan azt a körülöttük élők gondolják, itt van a kilépés, kapaszkodhat a bevásárlókosárba. Alternatív megoldásként várja meg, amíg egyedül lesz a téren, és nyomja a térdét a földre.

Az ember számára a legtermészetesebb mozgás a járás. Alkalmazza mindig, amikor csak lehetséges. Jó idő esetén a szupermarket bejáratától távolabb parkoljunk, engedjük meg magunknak, hogy a farizmok bevonásával tudatosan sétáljunk fel a lépcsőn, váltakozva a sarok és a lábujj lépegetése lehetséges.

Otthon
Különösen a nők számára a tánc az ideális mozgás, a kismedencei mozgásokat a belső szervek értékelni fogják. Táncolhat a legtöbb házimunka elvégzése, a ruhanemű teregetése, a portörlés közben... válassza ki a megfelelő zenét, amitől ütemre mozoghat, és élvezheti a hangulatjavító előnyöket.

Ha már a boldogsághormonokról beszélünk, akkor több testmozgást is beiktathat párosan. Még a hálószobában eltöltött intimitással is több kalóriát égethet. Persze a porszívózásnál is attól függ, hogy mit tart szórakoztatóbbnak.

Szereti a passzív kikapcsolódást, és kényezteti magát egy óra kedvenc sorozat nézéssel? Ne nézze egyedül, keressen hozzá társat, erősítse combjait ellenálló szalaggal, vagy feküdjön akupresszúrás alátétre, serkentse a vérkeringést és lazítsa el a hátát.

A kutyatárs mozgásra ösztönöz

Ha szereti az állatokat, vigye el sétálni a helyi kutyamenhely egyik lakóját. Válasszon olyan állatot, amellyel fizikailag is meg tud birkózni, és tegye boldoggá őt és magát egy tempós sétával a természetben.

Mozgáskor
A gyaloglást és a lépcsőzést már említettük, de emlékeztetjük arra, hogy lassan is el lehet indulni. Nehezen fogja motiválni magát, hogy két bevásárlószatyorral és egy fáradt kisgyerekkel menjen a hetedik emeletre.

Játsszon magával: az első héten a lift helyett a lépcsőn menjen le, majd mindig csak az első, második, harmadik... emeletig sétáljon, az út hátralévő részében pedig menjen lifttel. A játék néhány hét alatt nem csak a farizmokat erősíti meg, hanem a tüdő kapacitása is javul.

Valahová gyalogolni általában minimális időbe és száz plusz lépésbe kerül, amit az egészsége számláján rögzítenek.

Sokan bűntudatot éreznek amiatt, hogy nem mozognak eleget napközben, különösen akkor, ha túlsúlyosak vagy szeretnek kalóriadúsabb ételeket fogyasztani.

Bármilyen mozgás jó a test, az izmok, az ízületek és a nyirok állapotának megőrzésére, nem kell célzott sportnak lennie. Még az otthoni vagy a kerti munka is, amely során izzad, liheg vagy izomláza van utána, mindenképpen hatékony gyakorlat, végezze ezeket.

És ne felejtse, mások sok mindent megtehetnek helyettünk, de az egészséges és hatékony mozgást nem.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.