Hogy a nyak ne fájjon

2023.6.6.Fitt és menőOvasás 10 perc

Szinte mindenki találkozott már az élete során kellemetlen nyaki fájdalmakkal, és ez már mindennapos kísérője az emberek nagy csoportnak. Miért „fáj a nyakunk mögött”, és mit tehetünk, hogy megelőzzük ezt az állapotot? A nyaki fájdalmak nem szűnnek meg maguktól. Mint minden fájdalom esetében, a test tudatja velünk, hogy valamit rosszul csinálunk.

Nyakfájás

Mindennapos stressz

A nyaki gerinc a gerinc legrövidebb, legfinomabb és legrugalmasabb része. Mozgatja a nyakát és a fejét, amelyek átlagosan 4,5 kilogrammot nyomnak.

A lakosság többsége rendesen terheli a nyaki gerinc, a nyak, a fej, a váll és a hát felső izomzatát, mert jól informált időszakban túl sok időt töltünk merev testhelyzetben a számítógép mögött vagy a fejünkkel az okostelefon fölé hajolva, vagy a kanapén fekve a képernyő előtt.

Az emberi testet úgy tervezték, hogy függőleges helyzetben mozogjon és sürögjön, amit oly gyakran megtiltunk a gyerekeknek. Bármilyen testhelyzet, amelyben sokáig maradunk mozgás nélkül, nem megfelelő terhelést jelent testünknek. A mozgásszegény életmód és sokaknál a tartós stressz hatására a hát kikerekedik, a fej előre dől, a nyak és a nyak izmai túlterhelődnek.

A nyak és a nyak izomzatának problémái veleszületett rendellenességek, betegség vagy sérülés után is jelentkezhetnek. Ezek az állapotok a gyógytornászok és az orvosok kezébe valók, és felesleges szenvedni, tétovázni és nem foglalkozni a kialakult helyzettel.

Láncolás

Az izmok láncban dolgoznak a lábfejtől az ujjbegyekig. Ha túlterheljük a fej és a nyak izmait, azok megmerevednek, trigger pontok keletkeznek bennük, később görcsök jelentkezhetnek.

A nyaki gerinc kis csigolyáit merev izmok nyomják, és ha ezt az állapotot nem kezelik, az idegek fokozatosan szenvednek. Ennek eredménye az ujjak merevsége, bizsergése, zsibbadása, fejbe vagy vállba beszúró fájdalmak, nyak mögötti csikorgás vagy nyikorgás, mozgáskorlátozottság és ennek következtében rossz minőségű alvás, fülzúgás és egyéb kellemetlen tünetek.

Ha a nem megfelelő pozíció miatt a felületes izmok veszik át a gerinc mentén fekvő mélyizmok munkáját, ez "ellustul" és legyengül. A mozgásképletek idővel változnak, és az amúgy is túlterhelt felszíni izmok is részt vesznek olyan tevékenységekben, amelyekben nincs szerepük, és a billentyűzeten történő írás vagy bizonyos karmozgások idején is aktiválódnak.

Ne ártson magának még jobban

Nyolc óra merev számítógép előtti ülést nehéz kompenzálni havi két-három masszázzsal, és ha az ember nem ad hozzá megfelelő és célzott mozgást a túlterhelt részek ellazításához, a fájdalom krónikussá válhat. Alkalmasak azok a tevékenységek, amelyek ellazítják és erősítik a nyakat, ugyanakkor pszichológiai szempontból enyhítik a stresszt. Ha hobbija a horgolás vagy a kerékpározás, a nyaka szinte megállás nélkül nyomás alatt van.

Jó alvás

Persze az alváson kívül, és az is csak akkor, ha megfelelő a matraca és a párnája, valamint megfelelő mennyiségű órát alszik minőségi, zavartalan alvással. A gyógytornászok szerint az ortopéd formájú párna és a keményebb matrac ajánlása nem mindenkinek garancia a minőségi alvásra. Itt is érvényes a megfelelő beállítás, az, amitől jól érezzük magunkat. Ha néha úgy érzi, hogy párna nélkül, vagy magas párnával a feje alatt kell aludnia, tegye azt. A matrac keménységét a testsúlyához, életkorához és egészségi állapotához igazítsa, hogy minél kipihentebben és ellazulva ébredjen.

A masszőrök meglepően sok problémás nyak bekeményedéssel találkoznak nyáron. A légkondicionáló és a huzat az oka, ezért legalább a nyakát védje vékony sállal, és úgy állítsa be az autóban és az irodában a klímát, hogy ne fújjon közvetlenül a testére.

Állítsa be megfelelően magát és környezetét is

Ha lehetséges, teremtse meg a legmegfelelőbb munkakörülményeket. A számítógép képernyőjét tartsa egyenesen a szeme előtt, hogy egyenes nyakkal nézzen, könyöke finoman támaszkodjon az asztalhoz a testéhez képest 90°-os szögben, a vállak és a könyökök pedig ne előzzél meg a testet.

Ne hordjon nehéz táskákat és hátizsákokat csak az egyik vállán, és ne a vállával tartsa a telefont a füléhez. A helytelen ülés mellett ezek a leggyakoribb rossz szokások, amelyek nyak-, vállfájdalmakhoz és a lapockák körüli izomproblémákhoz vezetnek.

Képzelje el, hogy egy marionett, és madzag lóg a fejedből. Húzódjon utána, üljön fel az ülőcsontjaira laza, enyhén behúzott medencével, húzza ki magát és egyenesítse ki a fejét, óvatosan nyomja az állát a szegycsont felé, vegyen egy mély lélegzetet, és hagyja, hogy a vállai természetesen hátra-le ereszkedjenek. Koncentráljon a hát közepén a lapockák alatt lévő izmok munkájára, mintha egy képzeletbeli fűzőt fűzne oda.

Emlékezzen erre a pozícióra, és tudatosan térjen vissza hozzá nagyon gyakran. De ne felejtsen el mozogni. Óránként legalább egyszer álljon fel a számítógéptől, végezzen gyakorlatokat, nézzen a távolba, ideális esetben ki az ablakon, vagy csukja be a szemét, nyújtsa ki a karját a feje fölé, körözzön a csuklójával vagy az egész karjával.

Kényeztesse magát rendszeres masszázzsal, testmozgással és elegendő lazítással, nevetéssel, jó közérzettel, hogy kompenzálja a napi stresszt. A jutalom lehet a nyakizmok ellazulása, jobb rugalmasság, kevesebb fejfájás és pihentetőbb alvás.

Hogyan segítsünk akut nyaki fájdalom esetén

Akut esetekben elsősegélyként próbálja meg ellazítani a nyakat masszázzsal, labdával vagy duplalabdával görgőzni, amit a fal melletti az irodában is megtehet, ha van lehetősége nyújtózkodni akkor megfelelő alakú hengert is használhat. Megkönnyebbülést biztosíthat a trigger pontokhoz speciálisan kialakított masszírozó is, amellyel pontosan azt a pontot nyomhatja, amelyik a legjobban fáj.

A száraz meleg is megfelelő segédeszköz. A nem a testre, hanem a ruhára tapadó tapaszok rendkívül praktikusak. Nyaki problémák esetén jó, ha kéznél van egy sál, ragasszon rá tapaszt és legalább 12 órára van meleg borogatása, amit meeting, vezetés, sportolás vagy zuhanyozás esetén letehet.

A tőzegpárna szintén közvetlenül a nyak felmelegítésére szolgál, amelyet egy szempillantás alatt felmelegíthet a mikrohullámú sütőben, vízfürdőben vagy forró vízben. A funkcionális krémek és balzsamok is praktikusak, felmelegítenek, serkentik a vérkeringést, ellazítják az izmokat és a bőrt, a kis kiszerelésnek köszönhetően pedig mindig kéznél lehetnek.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Ez a weboldal sütiket használ a lehető legkellemesebb felhasználói élmény elérése érdekében. Több informació