A masszázs és a fájdalom II.: Fájdalom masszázs után - mi a teendő? | velvesa.hu

A masszázs és a fájdalom II.: Fájdalom masszázs után - mi a teendő?

2022.8.30.JótanácsokOvasás 10 perc

A vendégek azért járnak masszázsra, hogy megszabaduljanak a fájdalomtól. Ha a vendég jelentős fájdalomtól szenved a masszázs után, akkor valami nincs rendben. Hogyan történhet ilyesmi? És hogyan kezeljük a fájdalmat a masszázs után, mit tanácsoljunk a vendégnek?

Fájdalom masszázs után

Ha a vendég a masszázst követő második napon arról számol be, hogy "beállt" vagy merevséget és kellemetlen izomfájdalmat érez, egyszerűen rosszabbul érzi magát, mint a masszázs előtt, ennek senki sem örül. Főleg, ha a vendég mérges és nem hajlandó oldani a helyzetet, csak a masszőrt hibáztatja, akit nehézségei okozójának tart. Jobbik eset, ha a vendég bizalommal és tanácsért fordul Önhöz.

A masszázs utáni fájdalmat gyakran a vendég saját maga okozza

Azt is hangsúlyozza a vendégeinek, hogy a masszázs után is szükséges a pihenés megtartása? És biztos benne, hogy tudják is, hogy ez mit jelent?

Nem árt emlékeztetni a vendégeket arra, hogy a test körülbelül 24-72 órán keresztül dolgozza fel a masszázst. Ha a vendég szeretné a legtöbbet kihozni a masszázsból, és el akarja kerülni a fejfájást vagy az izommerevedést, be kell tartania néhány alapelvet: megfelelő folyadékbevitel, pihenés és meleg.

A megfelelő folyadékbevitel elegendő folyadékkal látja el a szervezetet, hogy a masszázs során felszabadult salakanyagot metabolikusan fel tudja dolgozni. Normális esetben a vizelettermelés is fokozódik a masszázs után. Az édes, alkoholos és koffeines italok fogyasztása masszázs után nem megfelelő. Ezzel szemben a tiszta, illetve ásványvíz vagy gyógynövény - vagy gyümölcstea, valamint friss gyümölcs- és zöldséglevek vagy kókuszvíz segíti a szervezetet.

A masszázs utáni folyadékbevitel fontos

A masszírozott izmok melegen tartása lehetővé teszi az izmok hatékony regenerálódását. Célszerű elkerülni a hőmérséklet-ingadozást, a huzatot és a légkondicionálást. Érdemes megfontolni a szauna látogatását, a túl forró fürdőt stb.

A pihenés a fizikai tevékenységekre is vonatkozik. A masszázs után a vendég ne terhelje meg testét semmilyen nehezebb fizikai tevékenységgel. A séta vagy a nyújtás megfelelő, de az ablakmosás, a bútorok áthelyezése vagy a lakásfestés semmiképpen sem tartozik ide. Ez vonatkozik a hirtelen mozdulatokra is, amelyeket olykor következmények nélkül hajtanak végre az emberek automatikusan és öntudatlanul: fejmozdítás, gyors előrehajolás, amikor beszállunk az autóba, nehéz tárgyak vagy gyerekek felemelése. Közvetlenül a masszázs után az ilyen mozgás becsípődést okozhat.

Mi a teendő a masszázs utáni fájdalommal?

A masszázs utáni izomláz meglehetősen gyakori jelenség. Gyakrabban fordul elő nem eléggé edzett emberekkel és olyanokkal, akik hosszú ideje nem voltak masszázson. Általában nem olyan kellemetlen, mint edzés után, két napon belül elmúlik, és a vendégek nem szoktak vele foglalkozni.

Számos oka lehet annak, hogy a vendég fájdalomtól szenved a masszázs után. A fent említett pihenés be nem tartása mellett az ok lehet például a masszázs közbeni fájdalomküszöb figyelmen kívül hagyása (A masszázs és a fájdalom I. cikkben írtunk róla), valamint olyan egészségügyi probléma is, amelyről a kliens nem tud, vagy nem szólt róla a masszőrnek.

De mit tanácsoljunk a vendégnek, hogy a lehető leggyorsabban megszabaduljon a fájdalomtól? Néhány tapasztaltabb terapeuta revíziót, azaz a masszázs megismétlését javasolja, de ez csak néhány nap múlva végezhető, amikor hagyjuk regenerálódni a fájó izmokat.

Pihenés

A szervezetnek időre van szüksége a regenerációhoz. A fekvés, a mély légzés, a fájdalmas terület felmelegítése, a hidratálás és a megnövekedett ásványianyag-pótlás általában elég ahhoz, hogy egy-két napon belül javuljon az állapot.

Pihenés masszázs után

Száraz hő

A száraz hő (otthoni körülmények között leggyakrabban melegvizes palack, melegítő tapasz vagy elektromos melegítő alátét) univerzális eszköz az izomlazításhoz. Miért nem a forró fürdő? Mert a forró vízben fekvés kellemes és pihentető, azonban a bőr pórusai a hő hatására kitágulnak és a nedves bőr gyorsan lehűl a fürdő után. Pontosan ez a hatás (extrém hőmérsékletek váltakozása) jelentős nehézségek esetén nem kívánatos. Inkább ajánljunk sópakolást, például Epsom sóból.

Meddig kell melegíteni? Napi 3-szor 15 perc a minimum. Néhány automatikus kikapcsolással rendelkező elektromos melegítő alátéten el is aludhat. A melegítő tapaszok praktikusak, mert nem igényelnek meghajtást, és több órán keresztül melegítik a problémás területet.

Mikor kell hideget alkalmazni?

Általában a hideget friss traumára és akut fájdalomra alkalmazzák, ami gyulladást és duzzanatot okozhat. Ha a vendég bármely testrészén ezek a jelek mutatkoznak, hűsítő pakolást is alkalmazhat. A fagyasztóból származó jeget vagy fagyasztott élelmiszert azonban soha nem alkalmazzuk közvetlenül az érintett testrészre, azokat mindig törülközőbe, lepedőbe, törlőruhába csomagoljuk. Ha úgy érzi, hogy a fájdalom felerősödik, élessé és szúróvá válik akkor is, ha az ember nem mozog, fontolja meg az orvos felkeresését.

A funkcionális krémek hatékonyan kezelik az izomfájdalmakat

Funkcionális krémek

Az olyan funkcionális krémek és balzsamok, mint a Namman Muay thai krém, a Strongpower vagy a Tigris Balzsam, nagyon hatékonyan ellazíthatják és regenerálhatják az izmokat. Ezért sok masszázsterapeuta és gyógytornász rutin szerűen használja ezeket olyan masszázsok és kezelések során/után, ahol a szövettel mélyen dolgoztak, és fájdalmas reakcióra lehet számítani a vendégnél.

Például a Medistik is hasonló szolgáltatást kínál, amely a változó alkalmazási módnak köszönhetően nagyon alkalmas otthoni használatra.

Nyújtás, légzés, önmasszázs

A fájdalomküszöbig való könnyű nyújtás mély légzéssel szintén segíthet az izmok ellazításában. A legjobb bemelegítéssel kombinálva, amikor az izmokat először meleggel ellazítják, majd finoman nyújtják. Ha a vendég bármilyen légzési technikát vagy meditációt végez, azok hasznosak lehetnek.

A megfelelő mély légzés segít ellazítani az izmokat

Ha a fájdalmas terület jól lokalizált, a falnak dőlve vagy a földön végzett önmasszírozás labdával vagy sünnel is enyhítheti.

Ásvány- és vízpótlás

A fájdalomtól megterhelt test értékelni fogja a jó hidratálást és a magasabb magnéziumbevitelt, ami ellazítja az izmokat. Kiegészítheti káliummal, kalciummal és B-vitaminnal (B6, B12 vagy B-komplex) is. Mindig ellenőrizni kell, hogy a kiválasztott táplálék-kiegészítő megfelel-e az adott személy egészségi állapotának és az általa használt gyógyszereknek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a vendég néhány napon belül sem érzi jobban magát, vagy ha a fájdalom felerősödik vagy élessé válik és még mozgás nélkül, pihenéskor is szúró, valamint láz, ujj- vagy végtagbénulás, vizelési probléma keletkezik, mindenképpen érdemes gyógytornászt vagy orvost felkeresni.

Masszőrként vagy terapeutaként volt már olyan vendége, akinek nagy fájdalmai voltak masszázs után? Hogyan kezelte a kialakult helyzetet?

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Ez a weboldal sütiket használ a lehető legkellemesebb felhasználói élmény elérése érdekében. Több informació