A masszázs előnyei a terhesség alatt

2023.2.13.JótanácsokOvasás 10 perc

Azt mondják, a terhesség a legszebb időszak a nő életében. Ez azonban lelkileg és fizikailag is nagyon megterhelő időszak. A kismamák ezért is igényelnek fokozott odafigyelést és figyelmet a masszázs során. Ha betartja a terhesmasszázs alapelveit, hozzájárulhat a vendég jólétéhez, a terhesség kellemesebb lefolyásához.

Masszázs terhesség alatt

Mikor kell masszírozni a várandós nőt

A terhesmasszázs fiziológiás, szövődménymentes terhesség esetén ajánlott, ideális esetben a kezelőorvos beleegyezésével. A várandós vendégek esetében figyelembe kell venni az állapotukkal összefüggő nehézségeket, mint például a has keményedése, a nyomásproblémák, a láb egész napos duzzanata vagy a cukorbetegség. Hagyja abba a terápiát, ha kellemetlenséget érez a masszázs során.

A terhesség első három hónapjában ajánlott elkerülni a masszázst. Nagyon egyéni és orvosi jóváhagyással ebben az időszakban is nagyon finoman lehet masszírozni a nyaki gerincet és a lábakat. Ideális, ha az első trimeszterben egy ezen a területen jártas gyógytornász, masszőr, vagy a masszázstechnikákat ismerő szülésznő kezébe bízza magát.

A terhesség harmadik hónapja után kerülni kell az erősebb nyomást a boka területén a koraszüléssel való összefüggés miatt. A masszázs a terhesség 8. hónapjában elkerülendő a baba tüdőjének fejlettsége miatt.

A terhes masszázs előnyei

A babavárás időszakában a kismama teste és lelke is megterhelt, amivel egyenes arányban nő a pihenés, kikapcsolódás, ellazulás igénye.

A terhességi masszázs fő előnyei néhány pontban foglalhatók össze:

  • izmok és ízületek ellazítása,
  • fájdalom és izomfáradtság csillapítása,
  • a vér- és nyirokkeringés javítása,
  • a hátizmok erősítése,
  • a láb dagadás csillapítása,
  • alvás javítása,
  • pszichológiai relaxáció (feszültség, kimerültség),
  • az anya szervezetének általános regenerációja és ezáltal jobb feltételek a magzat méhen belüli fejlődéséhez.

A várandósság utolsó hónapjaiban még a babák is gyakran érezhetően és láthatóan reagálnak az anyjuknak nyújtott masszázsra.

Mit kell előkészíteni

Mindenekelőtt saját magát. A terapeutának úgy kell megterveznie a terhességi masszázst, hogy Ön ne legyen kimerült, fáradt és időstressz alatt.

Ha nem áll rendelkezésére speciális terhesmasszázs asztal, a vendég a masszázs alatt az oldalán ül vagy fekszik. Ilyenkor célszerű az ágyat a megszokottnál magasabbra állítani, hogy kényelmesen elérhesse a vendéget.

A terhes nő és a masszázs

Kéznél kell lenni kiegészítőknek a gyomor, a karok és a lábak kényelmes polcolásához - hengerek, félhengerek, párnák, törölközők, fürdőlepedők. Ezenkívül a kismamák gyakran panaszkodnak, hogy túl melegük van. A helyiség hőmérsékletének megfelelőnek kell lennie, de legyen készen egy takaró, amellyel letakarja a vendéget.

Ne feledje, hogy a növekvő baba nyomást gyakorol a húgyhólyagra. Ezért számítson arra, hogy a vendégnek gyakrabban kell WC-re mennie.

A masszázs termék kiválasztása

A terhesség alatt a növényi olajokat részesítse előnyben a paraffinolajokkal szemben. A növekvő has és általában a bőr is megterhelt a terhesség alatt. A megfelelő masszázsolaj táplálja, puhítja és megelőzi a striák kialakulását.

A várandós nők érzékeny szaglásúak, és nagyobb valószínűséggel éreznek hányingert az erős szagoktól. Ezért válasszon semleges, illatanyag nélküli olajokat, a választást a vendégre is bízhatja, de ügyeljen arra, hogy ne válasszon olyan olajat, ami egyértelműen nem megfelelő a terhesség alatt. Azonban minden kismama értékelni fogja, ha striák elleni hatású masszázsolajat vagy krémet kínál neki. A vendég saját maga által ellenőrzött olajat vagy krémet is hozhat.

Legyen nagyon óvatos az aromaterápiával is - ügyeljen az illatos gyertyákra és az illóolajra a diffúzorban. Azok az illatok, amelyeket kellemesnek és nem feltűnőnek talál, hányingert okozhatnak a terhes nőknél.

Külön kategória az illóolajok a masszázskeverékekben. Sok közülük kifejezetten nem ajánlott terhesség alatt - például a cédrus és a szantálfa, a ciprus, a kámfor, a majoránna, a szerecsendió, a télizöld, az oregánó, a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű, de az első trimeszterben egyik olyan népszerű illóolaj sem, mint a rózsa, levendula vagy a citromfű.

Arra semmiképpen se hagyatkozzon, hogy ismeri a vendéget és kedvenc illatjait - mert babával a hasában hirtelen minden más lehet.

A masszázs menete

A várandós nőt mindig érzékenyen, gyengéden és figyelmesen masszírozza. Teljesen alkalmazkodjon az igényeihez, és biztosítsa őt arról, hogy bármikor megszakíthatja vagy befejezheti a masszázst, ha nem érzi jól magát. Fokozottan tűrje a masszázs időpontjának esetleges lemondását is.

A terhes nőket az oldalukon ülve vagy fekve masszírozzuk

Szánjon rövid időt a beszélgetésre is minden találkozáskor. Ezzel nemcsak ellazul a vendég, és kedvet kap a masszázshoz, hanem részleteket is megtudhat az aktuális egészségi állapotáról, a terhesség lefolyásáról, lehetséges szövődményeiről és az érzéseiről.

Maga a masszázs során kerülje a túlzott nyomást és a deréktáj túlmelegedését. Alulról is enyhítse a nyomást a nyakon és a lábfejen, vagy teljesen hagyja ki, vagy csak finom súrlódást alkalmazzon.

Ha a vendégnek problémája van a has keményedésével, ne masszírozza a hasát, de nem kell kihagynia a hasat, ha a terhesség lefolyása sima.

Kerülje a keményebb érintést, például az ütögetést. Lassabban és gyengéden hajtsa végre a masszázs mozdulatokat, hogy lazító hatásúak legyenek.

Általánosságban elmondható, hogy a terhes nők masszázsa egy gyengédebb és kevésbé dinamikus formája a klasszikus masszázsnak, de ez teljes mértékben a vendég érzéseitől és igényeitől is függ.

Bízzon a vendégben, a testében és az érzéseiben, de teljes mértékben vonja be saját intuícióját és empátiáját. Ezzel hozzájárul a terhesség egészséges lefolyásához, az anya és a baba testi-lelki jólétének megőrzéséhez, valamint a könnyebb szüléshez.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.