Túlsúllyal küszködik? Ellenőrizze életmódjának 5 alapelvét

2023.11.7.Fitt és menőOvasás 10 perc

Az emberi test mozgásra van teremtve. A modern idők azonban más igényeket is támasztanak, amelyekhez szervezetünk nem hajlandó alkalmazkodni, és fájdalommal, rugalmatlansággal, sőt növekvő zsírtartalékkal tiltakozik a mozgáshiány ellen. Ha Ön azok közé tartozik, akik úgy érzik, hogy a testük néhány kilóval több, mint amennyi kényelmes, talán a mai cikk változásra ösztönzi Önöket.

A túlsúly a legelterjedtebb civilizációs betegség

Hogyan ellenőrizheti, hogy túlsúlyos-e

A túlsúly és az elhízás a civilizáció legelterjedtebb betegségeinek számítanak, amelyek más betegségek kialakulásának megnövekedett kockázatával járnak.

Ha nem biztos benne, hogy túlsúlyos-e, három paramétert használnak az alapfelméréshez, amelyet otthon is ellenőrizhet.

1. Derékbőség – nőknél 88 cm, férfiaknál 102 cm feletti derékbőség kockázatos. Egyes források szigorúbb, 80 és 94 cm-es kritériumokat adnak meg.

2. A BMI (testtömegindex) nemcsak a magasság és a súly arányát veszi figyelembe, hanem az életkort is. A rendkívül izmos emberek esetében csalóka lehet, akik az index szerint magasabb súlyuk miatt az elhízás kategóriájába tartoznak, még akkor is, ha minimális zsírtartalommal rendelkeznek. A BMI értékelésére szolgáló táblázatok könnyen megtalálhatók az interneten.

3. A WHR index vagy a központi elhízás a derék- és csípőkörfogat aránya. A nőknél a 0,8, a férfiaknál a 0,95 feletti értékek kockázatosak.

Életmód és túlsúly

A jó hír az, hogy a fogyás viszonylag egyszerű. Ha most jót nevetett, vigyázzon, senki sem mondja, hogy könnyű. Viszonylag egészséges embereknek elég az életmód alapvető szempontjait helyesen beállítani, és a testsúly magától beáll.

Még akkor is, ha úgy tűnik számunkra, hogy testünk szándékosan hízik, a szervezet célja az, hogy egészséges és a lehető legjobb állapotban legyen a működéséhez szükséges feltételek mellett. És éppen ezeket a feltételeket határozzuk meg életmódunkkal.

Néha paradox módon elég csak egy kis változtatást végrehajtani, a szervezet reagál és elkezd együttműködni velünk. A legjobb gondozó, tréner és orvos mi magunk vagyunk, hiszen mi ismerjük a legjobban magunkat. Fogjon tollat és papírt, és őszintén értékeljen minden szempontot.

Az elegendő alvás fontos a fogyás szempontjából

1. Alvás
Rendkívül kellemes dolog, amire sokszor nincs elég időnk. Találja meg az ideális alvásidőt, de ne feledje, hogy a kutatások szerint ez legalább 7-7,5 óra. Az alvás a gyógyulás ideje, és ha rendszeresen 6 órát vagy kevesebbet alszik, akkor szervezete stressz alatt van, és zsírraktározással küzd ez ellen. Az egész éjszakai ébrenlét gyakran összefügg a nem megfelelő ételek fogyasztásával is.

Vannak, akik akkor is jó eredményeket érnek el, ha kora délután egy rövid, legfeljebb 20 perces alvást beiktatnak, ami valószínűleg a stresszoldáshoz kapcsolódik.

2. Folyadékbevitel
A megfelelő mennyiségű folyadék a jól működő anyagcsere elengedhetetlen feltétele. A szervezet vízigénye jelentősen változhat a környezettől és az általunk végzett tevékenységtől. Meglepő, hogy az emberek gyakran kevesebbet isznak például a munkahelyükön, hogy ne kelljen vécére menniük. Nemcsak a hidratálástól fosztják meg a szervezetet, hanem a mozgás és a helyzetváltoztatás lehetőségétől is a WC felé vezető úton.

3. Étel
Ez nagyon érdekes téma. Körülbelül mindannyian tudjuk, mit kell ennünk, néha nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyit kell enni. Állítsa be a saját rendszerét, mert mindenki más, és mások az igényei. Egy dolog azonban közös bennünk. Az éhségérzet az, amire támaszkodhatunk, amikor azon gondolkodunk, hogy mikor együnk. Ha pedig tudatosan, nyugodt környezetben és ütemben fogyasztja az ételeit, a jóllakottság érzése jelzi, hogy mikor elég.

Az étel élvezete is fontos. Ne rontsa el azzal, hogy minden egészségeset undorítónak nevez. Az ételek mennyiségének szigorú korlátozása vagy az olyan ételek megtagadása, amelyekhez nagy étvágyunk van, általában nem tart sokáig. Kényeztesse magát kevésbé egészséges alternatívákkal ésszerű mennyiségben, és természetesen ne naponta, és lelkiismeret-furdalás nélkül élvezze őket.

Nincs olyan táplálkozási irány, amely mindenkinek megfelelne és egy életen át tartana. Ha valamilyen tilalmat tartalmaz, és bizonyos típusú ételeket kihagy, akkor valószínűleg sokáig nem fogja tudni betartani. Természetesen egészséges emberekről beszélünk, egészségügyi problémák, allergia esetén bizonyos ételeket kerülnünk kell.

4. Stressz
Mennyit beszéltek már a stresszről. Az tény, hogy a stresszt nem lehet elkerülni. A negatív szorongást csak megfelelő gondolkodásmóddal, kiegyensúlyozott pihenéssel és a pozitív eustressz beépítésével tudjuk kompenzálni.

Írjon listát azokról a dolgokról, amelyek boldoggá teszik, jó hangulatba hozzák, és elfeledtetik a gondjait. Általában hobbiról, jó kapcsolatokról, új élményekről vagy akár rendszeres masszázsról legyen szó.

Gyakran igyekszünk kompenzálni a negatív stresszt, a legegyszerűbb módja az alkohol vagy az étel, ami azonnal kiöblíti szervezetünkből a boldogsághormonokat. És sajnos ez nem a saláta.

5. Mozgás
A neves cseh gyógytornász, Pavel Kollář nagyon tömören így jellemezte: „Vagy keveset, vagy rosszul mozgunk, és a mozgás nemcsak az életből, hanem az orvostudományból is eltűnik.” A feladatokat nem könnyű az ideális életmódhoz igazítani.

A testmozgás kulcsfontosságú mind az egészség, mind a fogyás szempontjából

Észrevette, hogy nem sportot írtunk? A szervezetünk akkor is fogyaszt energiát, amikor passzívan fekszünk vagy alszunk, de akkor persze viszonylag keveset. Bármilyen mozgás számít, a lényeg, hogy a munkaidőt ne egy széken töltse, a nap többi részét pedig a kanapén. Ha fizikailag megterhelő munkája van, általában egyoldalú megerőltetése van a szervezetnek, szabadidőben próbálja azt kompenzálni más típusú mozgással.

A mozgás, különösen a friss levegőn, sokkal több előnnyel jár, mint a fogyás. Oldja a stresszt, oxigénnel látja el a szervezetet, javítja az ízületek mozgékonyságát és hasonlók. Válassza ki, amit élvez, és keressen új típusú mozgásokat testének. Kerülje a rendkívül megerőltető sportokat, ha nem edzett, növeli a sérülések valószínűségét. Ha úgy gondolja, hogy szeretne igényesebb sportot, először próbálja ki edzővel.

Ahhoz, hogy hosszú ideig megőrizzük normál egészségünket és alakunkat, nincs szükségünk extrém dózisú mozgásra, de rendszeresre igen. Általában elegendő heti 5 alkalommal 30 perc mérsékelt aktivitás (gyors séta). A test szereti a változást, ezért a legjobb, ha egy bizonyos szintű edzés elérése után változtat a mozgás típusán vagy annak nehézségén (például síkfelület helyett kezdjen el lépcsőn vagy dombra felmenni).

Fogyáskor nem feltétlenül szükséges a testmozgás, sokszor elég az étrend beállítása. De a mozgás elengedhetetlen az egészséghez és a test általános jó közérzetéhez, ezért, ha törődik saját egészségével, feltétlenül iktassa be az életébe.

Sikerül fogyni?

Kiértékelte az 5 alapvető életmódpontot? És hogy van vele? Látja túlsúlyának okát, és tudja, hogy melyik területen kezdhetné el a változtatásokat? Kezdje el most, de ne próbáljon meg mindent egyszerre megváltoztatni, próbáljon meg egy szempontot javítani, és figyelje meg a változásokat. Ne felejtse el megjutalmazni magát a sikerért, ideális esetben nem hamburgerrel és sült krumplival, hanem például egy kellemes élménnyel masszázs vagy kirándulás formájában.

Csak egy életünk van, és határozottan jobb azt élni magas vérnyomás, csontritkulás, cukorbetegség és más, a túlsúlyból eredő veszélyek nélkül. Már a súlyfelesleg kismértékű, néhány kilogrammnyi csökkenése is érezhetően befolyásolja az élet minőségét. A fogyás célja ne csak a szebb alak legyen, hanem mindenekelőtt az egészség javítása.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.