Soundhealing – a hang gyógyító ereje

2024.7.8.Fitt és menőOvasás 10 perc

Járt már sounhealingen? Ez a kellemes, pihentető alternatív terápia az utóbbi években egyre népszerűbb. A hangterápiának számos formája és lehetősége van, hiszen számos eszközzel használható a hangok dehumanizálására. Mi a hanggyógyítás, hogyan hat ránk és hogyan működik? Olvassa el.

Soundhealing

Gyógyítás hanggal

A hangok és a zene kulcsfontosságú helyet foglalnak el az emberi társadalomban. Ha valakinek kellemes hangja van, azt mondjuk, hogy a beszéde olyan, mint a zene. A zene az egész világon összeköti az embereket, és fordítás nélkül is megértjük. Érzelmeket ébreszt bennünk, segít koncentrálni, megnyugodni, felizgat, végigkísér minket a fontos alkalmak során, ünnepeken.

Nemcsak a zene, hanem maguk a hangok is képesek hatni testünkre és lelkünkre. A hanggyógyítás elve az, hogy az univerzumban minden egy bizonyos frekvencián rezeg. Ha a körülöttünk lévő hangok harmonizálnak velünk (madarak éneke, csobogó patak, hullámok csapódnak a parton, eső hangja, ritmikus dobolás), akkor jobban érezzük magunkat, ha a hang túl erős, ritmustalan vagy nem harmonikus (fúrás, csikorgás, kalapálás), ez nem tesz jót nekünk, szó szerint kibillent és elfáraszt.

Az akusztikus hullámok terápiás alkalmazása

A hangterápia a legtágabb formájában magában foglalja az emberi fül számára nem hallható akusztikus hullámok orvosi felhasználását is, például az ultrahangot a vesekövek törésére vagy a lökéshullámok felhasználását az orvostudományban.

Ma azonban a hanggyógyításra fókuszálunk, az alternatív vagy kiegészítő terápiára, amely olyan hangokat használ, amelyeket az emberi fül képes felvenni, és a hallható spektrumban működik.

A soundhealing a hangszerek sokféle keverékét használja, többnyire természetes anyagokból, hogy különböző frekvenciájú és rezgésű hangokat keltsen, hogy pozitívan befolyásolja a fizikai egészséget és a mentális jólétet. Egyre népszerűbb, mert kellemes, nem invazív és pihentető terápia.

Hogyan néz ki a hangfürdő?

A hanggyógyítás történhet csoportosan vagy egyénileg, külön terápiaként vagy masszázs, jóga, illetve meditáció részeként. A terápia hossza változó, általában 1 óra körüli, de találkozhatunk rövid, 15 perces ülésekkel és fordítva, akár 90 perces hangfürdővel is.

Az a közös bennük, hogy a terápia során kényelmesen lefekszik a szőnyegre, kellemes sötétben, általában gyertyafénynél, letakarja magát takaróval, becsukja a szemét és hagyja, hogy a hangok hassanak Önre.

A soundhealing során a terapeuta megszólaltatja a természetes anyagokból készült hangszereket. Leggyakrabban tibeti vagy kristály tálakkal, gongokkal találkozunk, hallhatunk csengőt és harangot, dobot, csörgőt, kalimbát vagy esőbotot is. A hangszerek száma nagy és folyamatosan bővül, a hangterápia is az emberi hangot használja, énekel, vagy mantrát mond.

Az eljárás a terapeután múlik, de általában a terápia a légzés elmélyítésével és külön hangok kiadásával kezdődik, például különféle hangolású tibeti tálak ütésével, amelyeket a terapeuta egyénileg enged lecsengeni.

A terápia eszközeiben a hangok intenzívebbek (örvénylő-ütő gongok, dobok), egymásba fonódnak, követik egymást, majd a vége felé ismét ellágyulnak. A hangok felkavarják a levegőt, és az erősebb rezgések akár a testet is masszírozhatják.

A soundhealing kombinálható más alternatív terápiákkal, például aromaterápiával, hogy fokozza az érzékszervi élményt.

Hangterápiát csinálhat magának is

Mit várhatunk

A soundhealinget mindenki a maga módján éli meg, általában nagyon kellemes, könnyű és pihentető ez a terápia. A szeme csukva van, így intenzívebben észlelheti a hangokat.

Legtöbbször ellazul és az alfa szintre jut, valaki színeket lát, álomba merül, különféle érzések, a test önkéntelen reakciói is felmerülhetnek, például mosolygás a harangok megszólalásakor, téli tündérmesékre emlékeztet, karácsony és a gyermekként átélt boldogságot.

Vannak, akik bizsergést vagy rezgést is éreznek a testükben, könnyedséget, meleget vagy hideget éreznek a rezgések miatt. Előfordul, hogy egy bizonyos hangot nagyon kellemesnek, vagy éppen ellenkezőleg kellemetlennek találunk, erről a terápia után beszélhetünk a terapeutával. Javasoljuk, hogy a terápia után növeljük a folyadék bevitelt, és a nap hátralévő részében pihenő módban maradjunk, így a hanggyógyítást az esti órákban érdemes elvégezni.

Mint minden kímélő alternatív terápia, több alkalom után érzékelhetjük a hanggyógyítás hatásait. De sokan már az első terápia után is változást fognak érezni az érzékelésükben és az érzéseikben.

Hogyan segíthet a hanggyógyítás?

 • stresszoldó,
 • a szorongás és a szomorúság érzésének enyhítése,
 • jobb alvás,
 • az ellazulás érzése és az energia beáramlása,
 • a test és a psziché relaxációja, harmonizálása,
 • a fájdalom csillapítása vagy megszűnése.

Bár a hangterápia szervezetre gyakorolt hatását nem vizsgálják részletesen, a rezgések hatással vannak az agyi aktivitásra és a stresszhormonok szintjére, nyugtatóan hatnak az idegrendszerre, sejtszinten harmonizálhatják a szervezetet.

A hanggyógyítás otthoni változatát tudat alatt mindenki gyakorolja, amikor kedvenc dalait hallgatja hangulatjavítás céljából vagy meditáció céljából, vagy egy stresszes nap utáni megnyugvás céljából. Már a hangszeren való játék vagy az éneklés is öngyógyítás hanggal, amihez hozzáadódik a finom motorika és az agy stimulálása, amely összekapcsolja az egyes testrészek munkáját (attól függően, hogy milyen hangszeren játszunk) és saját érzékelésünket.

A soundhealing ellenjavallatai

Bár a zene és a hangok gyakorlatilag korlátlanok, az intenzív hang- és vibrációs terápia bizonyos esetekben nem javasolt:

 • súlyos mentális betegségek vagy aktuális súlyos mentális problémák,
 • hang által kiváltott epilepszia,
 • szívritmus-szabályozóval és bizonyos típusú fém implantátumokkal rendelkezők számára,
 • véralvadási problémák, friss hegek, nyílt sebek és trombózis esetén,
 • a terhesség első trimeszterében.
Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.