Meztelenre kell levetkőznöm? Fájdalmas a masszázs? Egy tapasztalt masszőr válaszol a masszázssal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre

2021.3.4.Fitt és menőOvasás 15 perc

A kliensek sok kérdést tesznek fel a masszázs előtt. Langer Petra masszőr válaszol nekik ebben az interjúban.

Beszélgetés masszőrrel kép

Milyen gyakran kell masszázsra járni?

Az átlagos egészséges embernek, aki ülő munkát végez, helytelen mozgási szokásokkal rendelkezik vagy nem sportol, ideális esetben hetente egyszer kellene masszázsra mennie. De ez egyéni. Ha egészségügyi problémával küzd, akkor általában hetente többször, korlátozott ideig.

Vannak olyan, akiknek egyáltalán nem kell masszázsra járni?

Ismerünk néhány olyan esetet, amikor az ügyfél biztosan nem járhat masszázsra. Vagy olyan egészségügyi állapot, amely a masszírozást nem teszi lehetővé. Ilyen például az összes fertőző betegség, onkológiai betegség vagy vérzési állapot. Vagy túl nagy fáradtság megerőltető sportolás után, például maraton után. Különösen, ha nincs hozzá szokva a masszírozáshoz.

A masszázs nem ajánlott azoknak, akik visszeres problémákkal és nem kezelt magas vérnyomással küszködnek.

Miért nem mehetnek onkológiai betegek masszázsra?

Mivel a masszázs során a nyirok mozgása az érrendszert követi. A masszázs során serkentjük a vérkeringést, a test túlmelegszik és vérbőség keletkezik. A rákos sejtek a nyirokon keresztül mozognak a legjobban, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a daganat elterjed a masszázs során. És mivel sokféle rákos daganat létezik, eredetük és lefolyásuk nem ismert, ezért a rákos betegek számára a masszírozás nem lehetséges.

Csak akkor mehet masszázsra, ha a beteg gyógyulása után két év eltelik. Kivételt képeznek az utolsó stádiumban lévő betegek, amikor az orvosok már csak pár hetet adnak nekik. Akkor mindet meg kell tenni az embernek, ami örömet okoz neki. Például egy masszázs.

A várandós nőket lehet masszírozni ugye?

Igen. Ha a terhesség komplikáció nélkül zajlik, már korábban is járt masszázsra és ismeri annak hatásait, akkor lehetséges. A masszázs azonban nem ajánlott az első trimeszterben.

Igaz, hogy a várandós nők masszírozása gyengédebb és a masszőrnek kerülnie kell a test bizonyos pontjait.

Beszélgetés masszőrrel kép

Mi a helyzet a gyerekekkel - ők is járhatnak?

Természetesen. De jó, ha a gyermekkel van a szülő is. A masszőrnek teljes mértékben hozzá kell igazítania a masszázst a gyermekhez. Tehát, amennyit kibír, addig tart.

Gyermekeknél óvatosabban kell nyomni a testet. Ha a gyermek idősebb és sportol, akkor a masszázzsal rendszeresen találkozik és ez számára nem különleges. De ha valamilyen egészségügyi problémája van és kifejezetten fájdalomtól szenved, akkor orvoshoz, nem pedig masszőrhöz kell fordulni. Minden megtörténhet. Létezik masszázs csecsemők számára is.

Hogyan zajlik egy ilyen masszázs a csecsemők számára?

Nagyon gyengéd masszázs. Ezen belül a masszőr olyan mozdulatokat végez, amelyek harmonizálják a babát, elaltatják vagy megkönnyebbítik a kólikától. A masszázs eredménye elégedett, nyugodt baba.

Beszélgetés masszőrrel kép

Mi az a jel, amikor az embernek el kell mennie masszázsra?

Egyértelműen magának kell akarnia. A specifikus jelek leggyakrabban a fájdalom vagy fáradtság, merevség és izomfeszültség érzete. Különösen a hát területén, a nyaki gerinc körül és a vállakon. Esetleg lábfájás.

Ezenkívül a masszázs segíti a mentális relaxációt. Ez azt jelenti, hogy ha az ember túlterhelt, tele van a feje, ki kell kapcsolnia, akkor is megfelelő a masszázs.

Többféle masszázs létezik. Honnan tudjuk melyik a legalkalmasabb számunkra?

Az alap típus a klasszikus vagy a svéd masszázs. Ha bizonyos masszázs érdekeli, nézze meg például videóban, hogy megtudja, milyen is az. Vagy kérjen tanácsot ismerősétől. Sokan szeretnék kipróbálni a thai masszázst, azonban nem tudatosítják, hogy ez a technika túl intenzív lehet. Akkor számukra a masszázs nem lesz kellemes.

Első masszázsként ajánlom a pihentető masszázst, majd ezután az ügyfél kipróbálhat más típust is. A masszőrök szívesen adnak tanácsot, az ügyféllel folytatott párbeszéd alapján megfelelő masszázst tudnak ajánlani a kínálatukból.

Ha a kliens a lehető legjobban szeretne pihenni, a lávaköves masszázs a megfelelő választás. Ha nem akar levetkőzni és gyors nyak-, kéz- és vállmasszázsra van szüksége, akkor ajánlom a shiatsu nyomásmasszázst. Sok lehetőség van. Ki kell próbálni, elolvasni és kérdezni.

Említette a vetkőzést a masszázzkor. Az ügyfélnek teljesen le kell vetkőznie?

Természetesen nem, az ügyfelek többsége magán hagyja a fehérneműt. A masszőrök eldobható fehérneműt is kínálnak, hogy az ügyfél ne roncsolja a sajátját

A sportolók hozzászoktak a levetkőzéshez, mivel általában saját masszőrük vannak. Ez többnyire a kliens és a masszőr kapcsolatától függ. Ha már hosszabb ideig jár a masszőrhöz és megismeri, akkor nem zavaró.

Ezen kívül a masszőr letakarja az ügyfelet. Csak az a testrész marad szabadon, amelyet masszíroz. Mindenhol van könnyű takaró, hogy a masszázs kellemes legyen az ügyfél számára, és pihenhessen.

Beszélgetés masszőrrel kép

Meg tudja nevezni azokat a problémákat, amelyekkel az ügyfelek a leggyakrabban fordulnak masszőrhöz?

Általában a hát és a nyak, néha a lábak. Néha ezek a hát és a nyak egyéb problémái. Ez magába foglalja a fejfájást, derékfájást vagy a nyaki gerinc merevségét. Esetleg fáradtságot a fizikai munkától.

A nyár folyamán gyakran találkozunk a légkondicionálás okozta hűtéssel. Az ember ezt nem veszi észre, de már 10 percen belül a hideg levegő kifújja az izzadt bőrt, és az izom összehúzódik. Ezek a helyek aztán fájnak, bizsergést érez, és nem tud megfordulni.

Mitől függ a masszázs ára?

Ez a régiótól, a masszőr tapasztalatától és attól , hogy milyen masszázsokat kínál. Szüksége van-e speciális segédeszközökre a masszázshoz, amelyek többe kerülnek. De nehéz megítélni. Számos tényező befolyásolja a végső összeget.

A magasabb ár megfelel-e a magasabb minőségnek, vagy nem érvényes ez a szabály?

Határozottan nem. A masszázsban egy ellentmondás van, tíz ember dicséri a masszőrt, a tizenegyedik pedig határozottan nem. A masszázs érzékelése nagyon egyedi.

A személyiség is nagyon fontos. Ha nem érzi jól magát, a masszőrnek arany kezei is lehetnek. Masszírozáskor fontos, hogy képes legyen ellazulni az adott környezetben.

Mi van a beszélgetéssel? Az ügyfélnek beszélnie kell a masszőrrel, vagy inkább csendben kell lennie?

Leginkább a masszőrök alkalmazkodnak az ügyfélhez. Amikor az ügyfél beszél, a masszőr hallgat. De általában hagyják az embereket kikapcsolódni. A szalonban nyugodt pihentető zene szól, hogy az ügyfél ellazuljon.

A masszázs során tanácsos nem beszélni, de nem tilos. A masszázsnak pszichológiai megkönnyebbülést is kell okoznia. Az akkor lehetséges, amikor az ügyfelek kibeszélik magukat. Amikor a kliens kienged magából valamit, a masszázs pszichológiai hatásai egyesülnek a fizikai hatásokkal. De mint mondtam, a masszőrök hajlamosak alkalmazkodni. Néha elég, ha egy szóval válaszolnak, az ügyfél megnyugszik és pihen.

Beszélgetés masszőrrel kép

Vannak olyan tevékenységek, amelyeket az ügyfélnek nem szabad végeznie a masszázs során?

Hacsak nem kell sürgős hívást intéznie, nem szabad telefonálnia.

Az egészen más, ha például rokona kórházban van vagy telefonon kell megnyugtatnia a gyereket. De ha valaki egy órás masszázs alatt munkát old, az bizony nagy kár. A kikapcsolódást vonja meg magától.

Természetesen a kapcsolatnak professzionálisnak kell maradnia. Tehát a kezek a test közelében maradnak, az ügyfél nem tud semmilyen "kézi" kapcsolatot kialakítani a masszőrrel.

Mit javasol az ügyfeleknek a masszázs előtt? Hogyan készüljenek fel?

Le kell zuhanyozni, de ez nem mindig lehetséges. Ha a kliens csak hátmasszázst kér és egyenesen a munkából jön, akkor zuhanyozás nélkül is jöhet. Néhány szalon zuhanyzóval rendelkezik, így ott is lezuhanyozhat. Ezután az ügyfél jobban érzi magát.

Semmi esetben sem nem ajánlom tusolás után a krémezést, ami a tapaszatalatlanok nagy hibája.A zuhanyzás után testápolót hsaználnak, amely a masszázstermékekkel keveredik.

Ami az étkezést illeti, az ügyfél ne legyen túlságosan eltelítve vagy teljesen éhes. Mint amikor szaunázni megy. Könnyű étel egy órával a masszázs előtt nem zavaró. Ha azonban nehezebb ételt fogyaszt ebédre, akkor legalább három órás intervallumot ajánlok.

Határozottan nincs szükség puffasztó vagy vizelethajtó ételre, italra. Mint például a kávé. Ha ezt az ügyfél nem tartja be, kényelmetlenül fogja érezni magát.

A borotválkozás inkább alkalmatlan, mert friss mikrosérüléseket okoz. Amikor olaj vagy emulzió kerül beléjük, irritálóvá válhatnak és begyulladhatnak.

Ez azokra a férfiakra is vonatkozik, akiknek egyes testterületei jobban benőttek?

Igen. Ebben az esetben a masszőr több masszázsterméket fog alkalmazni. Vannak olyan férfiak, akik szőrzete finom és becsomósodik. Ezt a masszőr óvatosan levágja, hogy az ujja ne csússzon alá. Tehát még az uraknak sem kell borotválkozniuk közvetlenül a masszázs előtt.

Kell fájnia a masszázsnak?

Kellemesen fájnia kell. Az ügyfélnek előre fel kell készülnie bizonyos típusú fájdalmakra. A sportolók tudják, hogy néhány pont szétmasszírozása fáj. De azt is tudják, hogy ez segít nekik. A hétköznapi ember, aki nem sportol vagy csak kikapcsolódás céljából sportol, általában nincs felkészülve a fájdalomra.

Inkább többször jön a masszázsra és fokozatosan megszokja. Azonban a masszázsnak kellemes fájdalmat kell kiváltania. Ellenkezőleg, kellemetlen fájdalom esetén a kliens automatikusan összehúzza az izmait és így csökkenti a masszázs hatását.

Ha az ügyfél kellemetlen fájdalmat érez, szóljon a masszőrnek?

Természetesen igen. Mindenkinek más a fájdalomküszöbe és másképp reagál az ingerekre. Például a nőknél ez attól függ hogy a ciklus melyik szakaszában vannak. Nagyon érzékenyek közvetlenül a menstruáció előtt. A masszázs, amelyet általában jól tolerálnak, kényelmetlen lehet ebben az időszakban.

A masszőrnek meg kell mondani. Gyengédebben fog masszírozni, majd amikor a test fellazul és felmelegszik, újra megpróbál erősebben masszírozni. Ezt követően az ügyfél jobban elviselni majd a fájdalmat.

A masszőr okozhat - e sérülést vagy súlyosbíthatja-e a keletkezett problémát?

Általában nem, de megtörténhet. Nincs röntgenszemünk, ezért nem látjuk, van-e mélyebb probléma a testben.

Néha az ügyfél nem mond el nekünk mindent. Vagy eltitkolja vagy tudatlanságból teszi. Például beáll a dereka, gyógyszert vesz be a fájdalom enyhítésére, később pedig masszíroztatni jön. Akkor a test sem reagál fájdalommal, mert a gyógyszerek elnyomják. Ilyen helyzetekben az ügyfél állapota romolhat.

Beszélgetés masszőrrel kép

Az ügyfelek gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a masszázs után nem tartják be az előírt napirendet. Amelynek csak relaxációs tevékenységekből kell állnia. Valaki megy ásni a kertbe, az edzőterembe, éles mozdulatokat végez, fest vagy ablakot mos. Ezek nem megfelelő tevékenységek.

Az izmok ellazultak és felhevültek, ilyen tevékenységek után összehúzódhatnak. Néha az emberek masszázs után sörre mennek és ott felfáznak. Erre figyelmeztetjük is az ügyfeleket. Nem szabad lehűlniük, inkább melegben kell maradniuk.

Tehát mit javasol az ügyfeleknek a masszázs után?

Az első dolog a megfelelő folyadékbevitel. Ezt a masszázs előtt is be kell tartani. A legtöbb masszőr a masszázs előtt, alatt és után is megkérdezi, hogy szomjas-e. A folyadékbevitel alatt természetesen vizet, ásványvizet vagy teát értünk.

Sör vagy egy pohár bor a masszázs után senkinek sem árt, azonban masszázs előtt ne fogyasszunk alkoholt. A test felmelegedésével az alkohol gyorsabban felszívódik és a kliens rosszul érezheti magát.

Ami a tevékenységeket illeti, amint már említettem, a relaxáció ideális. Tehát valamilyen séta. Vagy ha az ügyfél este volt masszázson, akkor lefeküdhet és alhat.

Előfordul, hogy a kliens a masszázs alatt elalszik. Ez azt jelenti, hogy teljesen ellazult és a masszőr jó munkát végez?

Igen, így is lehet mondani. Alapvetően ez egyfajta bizalom, mert az ember nem alszik el ott, ahol nem érzi magát biztonságban. Tehát ezt mi, masszőrök, a bizalom jeleként vesszük.

Hogy érezze magát az ügyfél miután távozott a masszázsszalonból?

Az ügyfél saját magán érzi majd. A masszázs típusától függően pihent és éber, mint sportolás után. Vagy kellemes fáradtság, mint szaunázás vagy jó éjszakai alvás után. A kliens teste és lelke nyugodt, jó kedvű. Olyan érzés, mint amikor az ember reggel felébred, de még inkább összegömbölyödne a melegbe és szundítana.

Beszélgetés masszőrrel kép

Milyen legyen a kliens és a masszőr kapcsolata?

A bizalom elengedhetetlen. Mivel az ügyfél választja a masszőrt, kétoldalú kell hogy legyen. Természetesen a masszőrnek be kell tartania egyfajta etikát. A kliesnek sokmindent elárulhatnak. Ha a masszőr megérinti a test egyes pontjait, az könnycseppeket is okozhat.

Vagy az ügyfél bizalmat érez és beszél magáról. De amit a masszőr megtud az ügyféltől, az maradjon a masszázsszobában. Az ember a testét, egészségét és néha a lelkét is belehelyezi a masszőr kezébe. A félmeztelenség is sokat tesz, ezért a kliens és a masszőr közötti bizalom elengedhetetlen.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Ez a weboldal sütiket használ a lehető legkellemesebb felhasználói élmény elérése érdekében. Több informació