Megkönnyebbülés a fejfájástól és stressztől. Tanácsok az otthoni fejmasszázshoz és annak előnyei.

2021.9.13.Fitt és menőOvasás 10 perc

Fáradtság, stressz, alváshiány, meleg, ülés a számítógépnél, hosszú utazás autóval, légkondicionálás. A fejfájás nemcsak nyáron kínozhat minket. Tudta, hogy gyakran elegendő a gyengéd masszázs? Íme mutatjuk, hogyan kell csinálni.

Mindennapos fejmasszázs

A fejmasszázs nagyon kellemes kezelés, amelyet tudatunkon kívül naponta végzünk a haj és a fej fésülésekor és mosásakor. A gyermekeket is leggyakrabban a fejen és a hajon simogatjuk és a „fésülés “, azaz a haj átfésülése és átdobása ugyanolyan népszerű, mint a korábbi évszázadokban, amikor inkább a tetvek keresésére vagy ősz haj kitépésére használták.

A fejmasszázs kellemes kezelés

A fej, az arc, a haj és a nyak szeretetteljes érintése megnyugtatja, enyhíti a stresszt, javítja a hangulatot, enyhíti a stresszt és a testi és lelki fájdalmat.

A fejmasszázs öröm az érzékek számára. Szakmai értelemben leggyakrabban klasszikus fej- és arcmasszázs, indiai stresszoldó fejmasszázs vagy craniosacralis terápia formájában találkozunk vele.

Fejmasszázs otthon - mire lesz szüksége?

Ujjai és tenyere segítségével masszírozhatja a fejét vagy masszázs segédeszközöket például kedvenc masszázspókját használhatja.

Ha úgy dönt, hogy olajjal masszíroz, válassza a jojóba, olíva, kókusz, argán vagy a mandulaolajat. A masszázs után hagyja az olajat hatni a haj felületén pakolásként fél órán keresztül vagy akár egész éjszaka. Az olaj tápláló tulajdonságait a hő támogatja (meleg törülközőbe csomagolva), amely ugyanakkor még jobban ellazítja a fej és a nyak izmait.

Az olajat csak az ujjunkkal kenjük be a hajba, amelyet a masszázs részeként rendszeresen belemártunk. A jobb hatás érdekében célszerű felmelegíteni a masszázsolajat, csak tegye a dobozt forró vízzel telített tálba. 2-3 csepp illóolajat adhatunk hozzá - menta, pacsuli, levendula vagy szantálfa.

A fej masszírozására olajat is használhatunk

Hogyan kell eljárni

Üljön le kényelmes egy székre. Ha olajat használ, takarja le a vállát törölközővel, hogy ne zsírozza be a felületet.

Finom, lassú körkörös mozdulatokkal masszírozzuk a fejet a halántéktól és a homlok felső részétől. A hajjal borított részen megpróbáljuk masszírozni a bőrt és nem csak a hajon siklani. Az egész fejet végig járjuk kisebb -nagyobb körökkel és spirálokkal.

A fej és a nyak találkozásának hátsó részén érezzük azt a szakaszt, ahol az izmok a koponyához kapcsolódnak (a fej átnyúlik a nyakba) és határozott, közepesen erős mozdulatokkal letöröljük, körülbelül 2-3 cm-rel a nyakon.

A csont nyúlványa mögött kezdjük a fül mögött és körülbelül 1 cm -rel haladunk a nyaki gerinc felé. Középen, ahol bemélyedés található és a nyaki gerinc elveszik a koponyában, csak körbejárjuk a bemélyedést és nem nyomjuk meg a nyaki gerincet. Szétmaszzírozzuk a nyaki részt mindkét oldalon a fültől a gerinc felé. A másik kezünkkel a masszírozott homlokát fogjuk, hogy a fej és a nyak izmai a lehető leglazábbak legyenek.

Ha önfejmasszázst végzünk, akkor ülés közben a kezünkre hajthatjuk a fejünket az asztalon. A nyak izmai ellazulnak.

A fej masszírozására segédeszközöket is használhatunk

Hosszabb haj esetén folytathatjuk gyengéd, de határozott hajszálmeghúzással a hajnövekedés irányába vagy egyenesen felfelé. A vastagabb hajtincseket fogjuk a tenyérbe a lehető legközelebb a fejhez, hogy ne húzzuk a hajat. Elsősorban a fej területére koncentrálunk, ahol a haj meghúzásával a bőrt is húzzuk.

Nyújtsa szét ujjait mindkét kezén és nyomja velük a fejbőrt. Szimmetrikusan mozgunk a fej különböző helyein, mindig nyomjuk 2-3 másodpercig és engedjük fel.

Ezután hosszú, gyengéd mozdulatokkal simítjuk a hajat, ujjainkat fésűként használjuk. Végül az egész fejet a tenyerünkkel finoman simítjuk a haj felszínén, ismét hosszú, rugalmas mozdulatokkal. Simítjuk a nyak és a váll területét.

Az egész fejmasszázsnak legalább 20 percig kell tartania.

Milyen előnyökkel jár a fejmasszázs?

A fej masszírozása különösen akkor jut eszünkbe, amikor a fejünk fáj. A jól ismert migrén mellett, amelynek közvetlen rohamát rendszerint gyógyszeres kezeléssel kell kezelni, a felnőtteket leggyakrabban az ún. feszült fejfájás kínozza.

Ez mindkét oldalon enyhe vagy mérsékelt fejfájás, gyakran torokfájással vagy a szem fájdalmával párosul. Az izomfeszüléshez kapcsolódik, ezért mi magunk okozzuk, ha helytelenül ülünk és mereven tartjuk a fejünket egy helyzetben.

A masszázs segíthet fejfájáskor

Gyakran a fej fájdalommal reagál a nyak lehűlése után is, alábecsülve a folyadékbevitelt, fáradtságot, stresszt, túlzott alkohol-, koffein- és nikotinfogyasztást, a szem vagy az állkapocs túlzott terhelését (fogcsikorgatás) és a légzőszervi megbetegedéseket.

Feszült fejfájás esetén általában normálisan tudunk működni, de kényelmetlen és fárasztó és szinte mindig ahhoz a gondolathoz jutunk, hogy fájdalomcsillapítót szedjünk be vagy más módon próbáljunk segíteni. Ez a típusú fejfájás reagál a legjobban a masszázsra.

A fejmasszázs azonban más problémákon is segít:

  • csökkenti a vérnyomást
  • csökkenti a stresszt
  • pozitív hatással van a migrénre
  • pozitív hatással van a haj növekedésére és minőségére
  • javítja a fej és a nyak véráramlását
  • hozzájárul a jobb koncentrációhoz
  • javítja a memóriát (az agy vérbősége nő)
  • segít a stressz okozta álmatlanságban

És mi a helyzet az Ön fejével? Fáj? Próbálta már a masszázst a fejfájás, stressz, illetve a magas vérnyomás enyhítésére? Örülni fogunk, ha megosztja velünk tapasztalatát.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.