Masszázs, mint a visszerek kialakulásának megelőzése

2022.1.24.Fitt és menőOvasás 10 perc

Visszerei vannak? Vagy még nincsenek? Statisztikailag 1:1 esélye van arra, hogy találkozzon ezzel a problémával és az életkor előrehaladtával ennek az esélye egyre nő. Mit tehetünk a visszér kialakulásának csökkentése érdekében és milyen helyet foglal a masszázs a megelőzésben?

A felszínen lévő seprűvénák a legyengült vénák megnyilvánulásai

A visszerek kialakulásának veszélye

A szív- és az érrendszeri betegségek nagyon gyakoriak Közép-Európában. Ide tartozik az érbetegség, a varix, az úgynevezett visszér. A statisztikák szerint ez a probléma a lakosság több mint a felét érinti, gyakoribb a nőknél és mindkét nemnél súlyosbodik az életkor előrehaladtával.

A vénák felelősek azért, hogy az oxigénmentes vért visszajuttassák a szívbe. Ezért a szívhez hasonlóan billentyűkkel vannak felszerelve, amelyek nem engedik vissza a kilökődött vért, hanem biztosítják, hogy az a szív felé haladjon. A vénák fala és a billentyűk azonban meggyengülhetnek, a vér egy része visszakerül a vénába, kidudorodásokat és léggömböket hoz létre a vénában. A nem áramló vér megsűrűsödik, trombózis és gyulladás alakulhat ki. Az alsó végtagok vénái a leginkább terheltek, épp ott találkozunk leggyakrabban a visszér problémájával.

Fáj, ég, megdagad

Figyelmeztető jelek a seprűvénák, dudorok és a bőrfelület alatti erek elszíneződése sötétkéktől liláig, néha egészen zöldes színűig. Előfordulhat azonban, hogy a visszér nem látszik a bőr alatt, a probléma mélyebben is lehet.

A csavarodó és dudoros vénák a visszér jelei

Gyakran ehhez társul a nehéz és nyugtalan lábak érzése, duzzanatok, különösen a boka és a vádli tájékán, valamint a lábak lüktetése és égő érzése, vádli görcsök és a vénák körüli fájdalom.

Ha problémái vannak az ereivel és jelentős hőmérséklet-különbséget észlel az alsó végtagjai között, ne habozzon orvoshoz fordulni. Ez arra utalhat, hogy a vénát vérrög tömítette el.

A visszér kialakulásának kockázati tényezői közé tartoznak:

  • életkor
  • örökletes hajlam
  • nem - a női test vénái hajlamosabbak a legyengülésre
  • gyakori hosszú ideig tartó állás vagy ülés pozíció váltás nélkül (bizonyos típusú munkavégzésnél)
  • túlsúly és elhízás
  • terhesség és menopauza - a babahordozás és a hormonális változások gyakran okozzák a vénák duzzadását és gyengülését
Az elhízás a visszér kialakulásának kockázati tényezője

Mit tehetünk, hogy elkerüljük őket?

A megszokott kifejezést használjuk, de a visszér kialakulásának megakadályozása az egészséges életmód. A változatos étrend, a mozgás, a megfelelő alvás és folyadékbevitel, az alkohol és a dohányzás elkerülése nemcsak a vénák egészségét, hanem az egész szervezet egészségét is biztosítja.

Folyadékbevitel
Fontos a vérsűrűség szempontjából. A jól hidratált szervezetben a vér gond nélkül áramlik és könnyebben nyomódik a vénákon keresztül a szív felé.

A fizikai aktivitás
A rendszeres mozgás és a könnyű, valamint a közepes nehézségű tevékenységek különösen alkalmasak. Fontolja meg a nagyon nehéz tevékenységeket, például a nehéz túrákat vagy a súlyzós edzést, ha vénás problémái vannak, vagy ha a családjában előfordult a visszér.

Az egészséges testsúly megőrzése
Túlsúly és elhízás esetén az alsó végtagok túlterheltek, mert hosszabb ideig nagyobb terhelést kell viselniük. Az elhízás kockázatokkal jár a vénák gyengülése formájában a nem megfelelő, alacsony rosttartalmú és nagy mennyiségű zsíros étrend miatt. Bővítse étrendjét hajdinával. Magas a rutin aránya, ami kedvezően befolyásolja az erek állapotát.

A magassarkú cipő viselete a visszér kockázatát jelenti

Megfelelő ruházat és lábbeli
A szűk, rugalmatlan nadrág és a magassarkú a visszér kialakulásának rövidített ideje. Csak alkalmanként viselje őket. Ez a férfiakra is vonatkozik, a keskeny és kemény, rugalmatlan talpú cipők ugyanolyan károsak. A megfelelő sarok legfeljebb 3 cm magas.

A lábak pozicionálása
Ha lábai fáradtak, helyezze azokat a szív szintje fölé. Ez elősegíti, hogy a vérkeringés könnyebben juttassa a vért az alsó végtagokból a szívbe.

Hideg vizes fürdő
Este zuhanyozza le lábait hideg vízzel. Főleg nyáron, amikor a magas hőmérséklet kitágítja az ereket, és jobban megdagad a test. A lábunkat bokától térdig zuhanyozzuk le hideg vízzel. A hideg vizet meleg vízzel is váltogathatjuk így megtornáztathatjuk az ereket.

Óvatosan a szaunával
Ha már problémái vannak a visszérrel, kerülje a szaunát és a hosszú forró fürdőt, azzal csak súlyosbítja a problémákat.

A masszázs alkalmas a visszér megelőzésére

A visszerek és a masszázs

Minden szakember és masszőr figyelmezteti Önt, hogy a visszér az orvos kezébe tartozik és a masszázs ellenjavallata. Szakszerűen és fájdalommentesen ellenőriztetheti vénái állapotát.

Ha csak kezdeti kellemetlenséget tapasztal a lábai területén, értékelje át az eddigi életmódját és vegye fontolóra a rendszeres nyirokmasszázst. Segíthet enyhíteni vagy megszüntetni a duzzanatot, és serkenti a vért az alsó végtagokban.

A rendszeres lábmasszázs olaj vagy alkalmasabb masszázsemulzióval a visszér kialakulásának megfelelő megelőzése. A megelőzésre az említett nyirokelvezetésen kívül alapvetően bármilyen masszázstechnika alkalmas, kivéve azokat, amelyek túlságosan felmelegítik a testet.

A masszázs során a végtagok ellazítására és vérkeringésének serkentésére helyezzük a hangsúlyt, közepes nyomáserősséget választunk.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.