Lágy technikák. Miért kell a masszázsterapeutának elsajátítania az alapjait?

2024.2.6.A masszőr életeOlvasás 5 perc

"Lágy technikák? Ez valami kellemes dolog lehet." Találkozott már ilyen kijelentéssel a vendégtől? Nemegyszer még a kezdő masszőröket is félrevezeti a technika neve, amely nem mondható gyengédnek és puhának, de ellazítja a lágy szöveteket, mint a bőr, a fascia és az izmok. Melyek valóban a lágy technikák és miért kell a masszázsterapeutának legalább az alapokat elsajátítania?

A lágy technikák lágy szövetekkel dolgoznak

Munka a lágy szövetekkel

Merev, tömör hát, mozdulatlan, izmokhoz tapadt bőr, merevség érzése, rugalmatlanság, mozgásterjedelem korlátozása a normál napi tevékenység során, érzékeny helyek (trigger pontok), ezek mind a lágy technikák használatára utalnak.

Szárazon, masszázsszer használata nélkül alkalmazzák és lágy szövetekkel, azaz bőrrel, bőr alatti szövettel, fasciával és az izmokkal való munkavégzést foglalják magukban. A bőr és a bőr alatti szövetek kezelésével kezdődik, majd ezek ellazítása után mélyebbre jut a fasciákba és az izmokba. A cél a kezelt terület és reflex szerűen az egész szervezet ellazítása és serkentése.

A kellemetlentől a kellemesig

Maradjunk annyiban, hogy a merev lakosság nagy részének a lágy technikákkal való kezelés enyhén szólva kellemetlen. A bőr húzása és lehúzása az alatta lévő szerkezetekről vagy a trigger pontokra nehezedő nyomás csípő, húzó vagy meglehetősen erős tartós fájdalomként érezhető a tompa és éles között.

A helyesen elvégzett kezelés után azonban azonnal megjelenik a megkönnyebbülés, a vérkeringés, a melegség és az ellazulás érzése, és a jó hír az, hogy a szervezet igyekszik fenntartani ezt a jobb állapotot, és a szövetek nem hajlamosak bekeményedni ugyanilyen vagy magasabbra mértékben, hogy minden további kezelés kellemesebb legyen.

A lágy technikákat kellemesnek érzik azok, akik rendszeresen sportolnak, különösen a jógát és olyan hasonló gyakorlatokat, amelyek az erőt rugalmassággal és hajlékonysággal ötvözik. Éppen ellenkezőleg, az ülőmunkát végzők, mozgáshiányos, túlsúlyos, rugalmatlanok, nyirokproblémákkal és duzzanatokkal küzdők meglehetősen fájdalmasnak érzik őket.

Fájdalommal való munka

Más típusú masszázsokhoz és kezelésekhez hasonlóan az adott vendég fájdalma elviselhető kell, hogy legyen a számára. A lágy technikák használatáról előzetesen tájékoztatni kell a vendéget, és fel kell készíteni az esetleges fájdalomra. Célszerű, ha a vendég a fájdalmat mély lélegzetekkel, egészen a hasig átlélegzi, és az eredményre koncentrál (utólagos ellazulás). Bátorítsa őt, hogy ne féljen a szóbeli megnyilvánulásoktól, amelyek segítenek neki könnyebben kezelni a fájdalmat a kezelés alatt (morgás, sóhajtozás, nyöszörgés).

A masszőr olyan reakciókat várhat a vendégtől, mint például a hirtelen hideg verejtékezés, a lélegzet visszatartása, a fájdalmas ingerek elkerülése, ha a vendég nincs felkészülve az esetleges fájdalomra vagy annak erősségére. A lágy technikák alkalmazásakor szükséges a vendéggel való kommunikáció és együttműködés.

A lágy technikák közé tartozik a triggerpontok kezelése is

Felhasználási területek

A lágy technikákat külön-külön alkalmazzák a viszonylag rövid (maximum. 15-20 perces) izom- és kötődési fájdalmak, merevségek, izomfeszülések, izomgörcsök és a fizikai vagy pszichés túlterhelésre adott reakcióként fellépő migrén kezelésére, valamint a kezelés ill. sérülések és műtétek utáni hegek ellazítása, a gyógyulás és a regeneráció felgyorsítása során.

A kezelés után a fájdalom és a merevség enyhülése mellett a mozgásterjedelem növekedését, ellazultabb és jobb testtartást, vérkeringést és melegségérzetet is megfigyelhetünk a kezelt területen.

Ez a technika kiválóan alkalmas a klasszikus masszázzsal kombinálva is. Először lágy technikákkal szárazon kezeljük a szöveteket, előtte száraz hővel felmelegíthetjük, ami segít a szövet fellazításában, majd masszázs terméket alkalmazunk és svédmasszázzsal folytatjuk.

Masszőr vagy gyógytornász

A gyógytornász átfogó diagnózist készít a vendég egészségügyi problémái miatti mozgási szokásairól, és keresi a módját, hogy a kezelés, a masszázs és a testmozgás kombinálásával segítse őt, de aktív együttműködést vár el a vendégtől (pl. otthoni testmozgás).

Masszőrrel a vendég passzív kezelésben részesülő maradhat, ha nem tud, vagy nem akar változtatni életmódján, munkáján. A lágy technikák teret jelentenek inkább a gyógytornász számára, de ha a masszőr megtanulja helyesen használni őket, jelentősen javítja a masszázs összhatását.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Ez a weboldal sütiket használ a lehető legkellemesebb felhasználói élmény elérése érdekében. Több informació