Ez nem egy egyszerű szalag. Tudja, hogy mire szolgálnak a kineziológiai tapaszok?

2021.11.2.JótanácsokOvasás 10 perc

Még nem olyan régen meglepetten néztünk az izmaikra ragasztott különféle színes szalagokkal "díszített" sportolókra. Mi ez és mire használják? A kineziológiai tapasz eközben a fizioterápia ismert és keresett segédeszközévé vált.

Kineziológiai tapaszok

Honnan származik a kineziológiai tapasz?

Dr. Kenzo Kase, japán csontkovács a 70 -es évek végén egy új típusú tapaszon dolgozott. A hagyományos sporttapaszok ragasztószalagok, amelyek a test kiválasztott részét, illetve az ízületeket támogatják, erősítik azonban korlátozzák a mozgásban.

Dr. Kenzo Kase olyan szalagot képzelt el, amely felragasztva a bőrhöz hasonlóan fog viselkedni, támogatja az ízületet, az izomzatot, miközben megtartja a legtermészetesebb mozgástartományt.

Így született meg a kineziológiai tapasz - rugalmas pamutszalag az egyik felén ragasztóval, amely amellett, hogy támogatást nyújt, csökkenti a fájdalomérzetet, elnyomja a duzzanatot, javítja a teljesítményt és a regenerációt.

Hogyan működik?

Az első kineziológiai tapaszok pamut és nylon szabadalmaztatott keverékéből készültek. Ma tucatnyi különböző márkájú és különféle anyagokból készült szalagot találunk a piacon, annak ellenére, hogy a pamut továbbra is vezet.

A kineziológiai tapasz javíthatja a teljesítményt

A szalagok közös vonása a cél - úgy készültek, hogy rugalmasságuk hasonló legyen a bőr rugalmasságához, így a ragasztószalaggal a kezelt testrészt a teljes mozgástartományban használhatja. A ragasztó a szalagon nem irritáló, azonban elég erős ahhoz, hogy izzadás és zuhanyozás esetében is 3-5 napig tartson.

A bőrre ragasztott szalag kissé megfeszül, ami óvatosan felemeli a bőrt. Ezt a hatást úgy írják le, hogy mikroszkopikus teret hoznak létre a bőr és az alatta lévő szövetek között. Ez a felemelés biztosítja a jobb vérkeringést és a nyirok könnyebb áramlását, így a duzzanat, a fájdalom és a regeneráció felgyorsul a kezelt területen.

Ezenkívül a sérült ízület területére felragasztott szalag felgyorsítja a regenerációt és enyhíti az irritációt az érintett szövetben.

Kutatás vs. gyakorlat

Mivel a kineziológiai szalagok még mindig újdonságnak számítanak, viszonylag kevés kutatás létezik, amely a hatásukat igazolja. Egyes orvosok úgy vélik, hogy a tapasz felragasztása megváltoztatja a fájdalomról és a nyomásról szóló információáramlást, amelyet a bőrben és a szövetekben lévő receptorok az agynak küldenek.

A mélyebb szövetekre nehezedő nyomás enyhítése megváltoztatja mind az üzenetet, mind az agyi választ és az általános fájdalomérzet enyhül. Ezt szinte mindenki tapasztalta, aki próbálta a kineziológiai szalagot a saját bőrén.

A kineziológiai tapasz csökkenti az izomsérülés kockázatát

Ezt a hatást köpölyözés, illetve lágy technikák alkalmazásakor is érzékeljük. A bőr és a lágyrészek manipulálásával eltávolítjuk ezeket a szöveteket a mélyebb rétegekből (izmoktól). A kineziológiai tapasz ugyanezt teszi, azonban óvatosan, de kitartóan több napig.

A legjobb eredményeket a technikák kombinációja mutatja - például a trigger pont manuális szétnyomása és a kineziológiai szalag alkalmazása a fájdalom helyén.

A tapaszolás hatásai

A kineziológiai tapasz alkalmazása során a terapeuta a következő hatásokkal számolhat:

  • az izom megtámasztása - annak ellenére, hogy az izom jelenleg legyengült, a megfelelő tapaszolással teljes mértékben támogatja működését. A tapasz csökkenti az izomgörcsök és az izmok túlterhelésének kockázatát, akár növekedés, akár összehúzódás esetében.
  • a test folyadékáramlásának felszabadítása - a jobb véráramlás és a nyirokáramlás felszabadítása lehetővé teszi az izomzat gazdag oxigén- és tápanyagellátását
  • a fájdalmat elnyomó belső folyamatok beindítása - a tapasz felragasztása aktiválja a belső folyamatokat, ennek eredményeként csökken a fájdalomérzet
  • az ízület támogatása - a tapasz javítja és támogatja az izom mozgástartományát és így visszaállítja a mozgásszervi egyensúlyt a kezelt területen
  • a teljesítmény javítása - annak tudatában, hogy a problémás izmot támogatja a tapasz, lehetővé teszi a sportoló számára, hogy a teljesítményre összpontosítson, a sérüléstől való félelem megszűnik és javul a teljesítmény
A kineziológiai tapasz támogatja az izmokat és az ízületeket

Széles kínálat

Manapság a kineziológiai tapaszok kínálata valóban széles. Alapvetően a jól ismert márkák esetében nem ronthatunk el semmit, tartósak és jó minőségűek.

A hagyományos tapaszok mellett olyan tapaszokat is találhat a piacon, amelyek tulajdonságaik alapján speciális felhasználásra alkalmasak. A lágyabb ragasztóval ellátott tapaszok gyermekek, illetve érzékeny bőrűek számára alkalmasak. Az őrölt turmalin féldrágakő hozzáadása a ragasztóhoz elősegíti a tapasz gyógyító és fájdalomcsillapító hatását.

A műselyemből készült kineziológiai tapasz nem szívja fel a folyadékokat, akár 2x erősebb, mint a pamut és az alkalmazás helyén gyengéden hűsít.

A vízi sportokhoz, ahol a tapasz tartóssága extrém körülmények között is szükséges, vízálló tapaszok alkalmazása javasolt.

Nasara Kinesiology Tape 5cm x 5m

Nasara Kinesiology Tape 5cm x 5m

3 215 Ft

A kineziológiai tapaszokat annyi színben, kivitelben, méretben és hosszúságban értékesítik, hogy mindenki választhat magának megfelelőt, akár egyén, akár sportklub.

Ne próbálja egyedül otthon

Olyan kényelmesen hangzik. Megnézi a videót, felragasztja a szalagot a lábára és – tam ta dá - semmi sem fáj.

De ez nem ilyen egyszerű. A kineziológiai tapaszolás fizioterapeuta, képzett masszőr, orvos, illetve más szakember kezébe tartozik. Annak érdekében, hogy a szalagot megfelelően ragasszuk fel, ismerni kell az érintett terület izmait és ízületeit, azok kezdetét, végződését és funkcionális mozgását. A kineziológia pontosan ezekkel a kérdésekkel foglalkozik.

Van tapasztalata a kineziológiai tapaszokkal? Örülni fogunk, ha megosztja velünk a kommentekben.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Ez a weboldal sütiket használ a lehető legkellemesebb felhasználói élmény elérése érdekében. Több informació