Egyszer használatos pakolások: Hogyan használjuk és miben segíthetnek?

2021.12.7.JótanácsokOvasás 10 perc

Milyen előnyei vannak az egyszer használatos paraffin, illetve tőzegpakolásoknak, és hogyan kell megfelelően használni? A klienseknek jótékony meleg pakolást nem csak a fürdőkezelések során lehet biztosítani. Bemutatjuk a paraffin és a tőzeg egyszer használatos pakolásokat. Meggyőződik arról, hogy alkalmazásuk egyszerű és az ügyfelek számára nagyon hatékony.

A hőterápia hatásai

Az egyszer használatos pakolások, a tőzeg illetve a paraffin, a hőterápia részét képezik. A hőterápia a meleg emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait használja:

  • az izom- és ízületi fájdalmak enyhítése és azok ellazítása (alkalmas pl. osteoarthritis és reuma esetén)
  • a szövetek regenerációja (a poszttraumás és műtét utáni állapotok gyorsabb gyógyulása)
  • a bőr állapotának javítása (jobb vérkeringés)
  • nyugtató hatás a pszichére
  • az immunitás és a szervezet általános állapotának javítása
Egyszer használatos térdpakolás

Miért válasszunk egyszer használatos pakolást?

A tőzegből, illetve paraffinból készült testpakolásokbak nagy múltjuk van. Közös tulajdonságuk, hogy nagyon jól vezetik a hőt és hosszú ideig megtartják.

A gyógyfürdőkben bevált gyakorlat volt, hogy a felmelegített tőzeget vagy paraffint közvetlenül a testre vitték fel, betakarták a klienst, vagy további hőhordozót tettek rá, letakarták és hagyták, hogy a pakolás kifejtse hatását.

Ennek a felhasználási módnak a hátrányai azonnal nyilvánvalóak. A pakolás felvitele tovább tart, az anyag a legnagyobb odafigyelésnél is csöpög, nehéz eltalálni a felmelegítendő anyag mennyiségét, a folyékony nedves anyagot nehezen lehet egyenletes rétegben felvinni és az első érintkezés a paraffinnal ill. az 50-60 °C-ra felmelegített tőzeggel hősokkot okozhat. A tőzeg és a paraffin egyaránt természeti eredetű és nagy mértékű használatuk felesleges pazarláshoz vezet.

Az egyszer használatos pakolások megoldást jelentenek ezekre a hátrányokra. Az alapszabályok betartása esetén az egyszer használatos pakolások felvitele egyszerű és a hatékonyságuk magas.

Hogyan használjuk az egyszer használatos pakolást

Az egyszer használatos pakolás alkalmazásához kb. 50-60°C-ra felmelegített hőhordozóra lesz szükség (a hőmérsékletet a kliens igényeihez igazítjuk és követjük a gyártó csomagoláson található ajánlását). A hőhordozókat vízfürdőben melegítik fel az erre a célra gyártott készülékekben.

Az egyszer használatos pakolás alkalmazása

Az egyszer használatos pakolás felvitele lényegében egyforma mind a tőzeg, mind a paraffin esetében:

1. Az alkalmazás helyétől és a kliens állapotától függően a pakolást a testre vagy a kliens teste alá helyezzük. A kliens teste alá történő elhelyezéskor ügyelünk arra, hogy biztosítsuk a teljes pakolás érintkezését a testtel.

Tipp: A pakolás anyaga a hő és a nyomás hatására enyhén nedvessé válhat. A lepedő védelme érdekében alkalmas a kliens alá és a felvitel helyére fóliát vagy törölközőt helyezni.

2. Vegye ki a felmelegített hőhordozót a vízfürdőből és szárítsa meg.

3. Általában ebben a lépésben visszük fel pakolást a testre és helyezzük rá a hőhordozót (közöttük egy réteg törölközőt helyezhetünk el hőgátként a lassúbb hőátadás érdekében). Azonban hatékonyabb, ha rövid időre a felmelegített hőhordozóra tesszük a pakolást. A szobahőmérsékletű pakolást a kliens kellemetlenül hidegnek érezheti - különösen nedves tőzeg esetén. Figyelem, a pakolást a nem felhordható felével kell a hordozóra helyezni.

4. Vigye fel a pakolást a kliens testére, fedje le fóliával (a pakolás típusa és a gyártó utasítása szerint), takarja le egy réteg törölközővel (a pakolás típusának és a kliens igényeinek megfelelően), majd alkalmazza és formálja a hőhordozót úgy, hogy az a teljes alkalmazási területen érintkezzen a kliens testével.

5. Az klienst alaposan betakarjuk és az előírt ideig hagyjuk hatni a pakolást. Az ügyféllel folyamatosan kommunikálunk, eltávolíthatjuk a törölköző egyes rétegeit.

6. Miután eltávolította a kliensről a pakolást, törölje le nedves törlővel vagy törölközővel.

7. Ideális esetben a pakolás után szobahőmérsékletűre hagyjuk "kihűlni" a klienst, vagy folytatjuk a kezelést más eljárásokkal.

A paraffin és hatása a szervezetre

A pakolásokhoz használt paraffin nagy tisztaságú kozmetikai minőségű paraffin. Kiválóan vezeti és megtartja nemcsak a hőt , hanem megköti a nedvességet, kinyitja a pórusokat, hatását egy miniatűr szaunához lehetne hasonlítani.

A felmelegített paraffin hatására a bőr vérellátása megnő, a hő mellett jobban képes felvenni a paraffinba kevert anyagokat is, mint például a kenderolaj. Maga a paraffin ápolja a bőrt azáltal, hogy megőrzi a nedvességet, amely az alkalmazás után lágy és friss hatású, valamint hidratált lesz.

A hő hatására felszabaduló illóolajok is nagyon jól együttműködnek a paraffinnal. A hőterápia mellett a kliens aromaterápián is részt vesz és mindkettő hatása szinergikusan támogatja egymást, például a légúti gyulladások kiegészítő terápiájaként.

Tőzeg

A tőzeg és az egészségre gyakorolt jótékony hatása

A Föld felszínének körülbelül 2%-át tőzeg borítja. Mocsaras területeken, anaerob savas körülmények között alakult ki növények, gombák és apró állatok maradványaiból. Körülbelül egy év kell ahhoz, hogy 1 mm-es tőzegréteg kialakuljon.

A vízhez képest a tőzeg több mint ötször jobban megtartja a hőt. A pakolásokban található minőségi tőzeg 95-99%-ban tartalmaz szerves anyagokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat, huminsavakat. Ezek az alkalmazás során bejutnak a bőrbe és a felmelegítéssel együtt támogatják a pakolás jótékony hatását.

Tipp: A pakolásban található tőzeg természetes nyersanyag. Használat után kiöntheti a virágcserépbe vagy a kertbe és használhatja úgy, mint a közönséges kerti tőzeget.

A hőpakolások pihentető és fájdalomcsillapító hatásai rendkívül népszerűek az ügyfelek körében. Az egyszer használatos paraffin, illetve tőzegpakolások használatával Önt is a professzionálisok közé sorolják majd és a klienseinek ismét egy kicsivel (na jó, egy jó nagy darabbal) több extra kikapcsolódást nyújt. Kipróbálja?

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Ez a weboldal sütiket használ a lehető legkellemesebb felhasználói élmény elérése érdekében. Több informació