Árthat a masszázs?

2023.4.11.JótanácsokOlvasás 5 perc

Igen, még a masszázs is árthat, azonban a masszázs súlyosabb következményei nagyon ritkák, ennek egyértelmű okai vannak, és ezeket elkerülhetjük. Ma arról lesz szó, hogy milyen kellemetlenségeket okozhat a masszázs, és hogyan lehet ezeket elkerülni a masszázsra való megfelelő felkészüléssel és a testben a masszázs után lezajló folyamatok figyelembevételével.

Fájdalom masszázs után

Kellemetlenségek a masszázs után

Ami a masszázs kellemetlen következményeit illeti, a vendégek leggyakrabban az edzés utánihoz hasonló álmossággal, levertséggel és izomfáradtsághoz hasonló enyhe izomfájdalmakkal találkoznak. Izomérzékenység és egyesesetekben fejfájás is előfordulhat.

A masszázs utáni leggyakoribb kellemetlen következmények:

  • izomérzékenység (gyakran erősebb nyomással történő masszázs után, vagy ahol a test nagyon feszült volt),
  • bőrérzékenység (elégtelen vagy nem megfelelő masszírozószer, vagy szárazon végzett masszázsfajta),
  • fejfájás (gyakran a helytelen folyadékbevitel miatt),
  • álmosság, rossz közérzet (kellemetlen, illetve veszélyes, ha például masszázs után kell vezetnie),
  • vírus kialakulása, ha a vendég már fertőzötten érkezett a masszázsra (nem érzi jól magát),
  • a menstruáció rosszabbodása, ha a menstruáció első napjaiban masszírozzák,
  • pszichológiailag kellemetlen érzés a masszázsból (ha a vendég szégyelli magát, rossz kommunikáció, nem megfelelő masszőrválasztás).

A legtöbb kellemetlenség elkerülhető a masszázsra való megfelelő felkészüléssel, a masszázs utáni relaxációs rendszer betartásával és a masszőr és a kliens közötti nyílt kommunikációval.

A legrosszabb, ha a masszázst tapasztalatlan masszőr vagy olyan masszőr végzi, aki a vendég aktuális állapotától függetlenül meg van győződve az eljárásainak helyességéről. A vendéggel történő kommunikáció nélkül a masszőr nem észlelheti például a vendég túlérzékenységét vagy allergiáját a kiválasztott masszázsszerrel szemben.

Erősebb izomfájdalmak, esetleg zúzódások masszázs után túl magas nyomás, vagy kis mennyiségű, vagy rosszul megválasztott masszírozószer használata esetén jelentkeznek. A törékeny csontozatú vendégeknél (oszteoporózis) szélsőséges esetekben akár csonttörést is okozhatnak.

A masszázs rendkívül érzékeny területe a nyak és a nyaki gerinc. A masszőr óvatlan megközelítése fejfájást és egyesesetekben akár migrént is okozhat.

Felkészülés a masszázsra

A masszázsra a vendégnek is fel kell készülnie, és nem csak a masszázs előtti zuhanyozásra gondolunk. A masszázs előtt nem tanácsos nehéz ételeket és nagy adagokat fogyasztani, alkoholt, függőséget okozó szereket, fájdalomcsillapítókat fogyasztani és fontos a megfelelő folyadékbevitelt betartani.

A masszőr feladata, hogy kiderítse, milyen testi-lelki állapotban van a vendég, és meggyőződjön arról, hogy egyik ellenjavallat sem zavarja a masszázst. Komolyabb és krónikus egészségi problémák esetén célszerű a masszázst konzultálni a kezelőorvossal. Nagyobb figyelmet fordítunk azokra a vendégekre, akik először, vagy csak ritkán járnak masszázsra. Lehet, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy ha valamilyen egészségügyi problémájuk van, akkor nem ajánlatos a masszázs.

Kommunikáció masszázs közben

A masszőr kiválasztása fontos a masszázs megfelelő hatásához. A vendég bízzon a masszőrben, ne titkolja el előle azokat a tényeket, amelyek befolyásolhatják a masszázs kimenetelét, ne féljen elárulni neki az egészségügyi problémáit, és szóljon, ha valami kellemetlenséget okoz a masszázs során.

Pihenés a masszázs után

A masszőrök néha nem veszik észre, hogy a vendégről való gondoskodásuk nem ér véget a masszázs utolsó mozdulatával. A masszázs végén tájékoztatást kapunk a masszázs utáni viselkedésről is: a folyadékbevitel megfelelő emeléséről, a megfázás elkerüléséről és a megfelelő mozgásról.

A masszázs befejezése után nem szükséges lefeküdni, de határozottan nem célszerű nagyobb fizikai gyakorlatokat végezni. Megfelelő fizikai tevékenység a séta vagy a masszírozott izmok finom és lassú nyújtása.

Természetesen a masszázs után is ehetünk, de a legalkalmasabb egy kisebb adag könnyű, többnyire fehérjedús étel, amely nem terheli meg az emésztést és hozzájárul az izomregenerációhoz. Az enyhén megnövelt folyadékbevitel magától értetődő, a legjobb, ha közvetlenül a masszázs után kerüljük az alkoholt.

Nem szabad megfeledkeznünk a szellemi relaxációról sem. Kellemes hagyni hatni a masszázs közben előidézett nyugalmat, jó közérzetet, és nem zavarni őket nehezebb feladatok, viták és hasonló problémák megoldásával.

Ideális, ha rendszeresen kényezteti magát olyan masszőrrel, akiben megbízik, a testnek és a léleknek a legnagyobb előnnyel jár. Még így is megeshet, hogy fájni fog – a kiürült pénztárca

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.