A masszázs és a fájdalom I.: Fájnia kell a masszázsnak?

2022.8.9.JótanácsokOvasás 10 perc

A két szélsőséges vendégtípus közötti örök dilemma oka. Az előbbieknél a masszőr részéről semmilyen nyomás nem elég erős, inkább gőzhengerrel vagy bokszkesztyűvel szeretnék széttörni a testüket. Mások felkiáltanak a fájdalomtól, még akkor is, ha a masszőr 10 cm-rel a bőr felett masszíroz. Szóval mi a helyzet a masszázs közben keletkező fájdalmakkal?

Fájdalom masszázs közben

Mi a fájdalom

A fájdalom érzékelése összetett jelenség, amelyet a tudósok és az orvostudomány szakértői intenzíven tanulmányoznak. Vegyünk egy nagyon egyszerű orvosi eljárást, például a fogfúrást. Egyesek számára ez semmilyen rendkívüli élmény, másoknak pedig rémálom.

A Fájdalomkutatás Nemzetközi Szövetsége már 1984-ben a következőképpen határozta meg a fájdalmat: "A fájdalom olyan kellemetlen érzés vagy érzelmi élmény, amely tényleges vagy potenciális szövetkárosodáshoz kapcsolódik, vagy ilyen károsodással van meghatározva."

A "potenciális ártalmak" kifejezés fontos a masszőr számára. Azt sugallja, hogy a fájdalom észlelése is fokozhatja annak várakozását. Jó példa erre a fogorvos vagy a tűktől és az injekcióktól való félelem.

Minden embernek más a fájdalomtűrése, vagyis az a képesség, hogy jelentős fizikai vagy pszichológiai következmények nélkül elviselje a fájdalmat. A toleranciaküszöb számos tényezőtől függően csökkenhet vagy emelkedhet (pl. szorongás, rossz egészségi állapot, fájdalom kiújulása, opiátok, alkohol, a javulásba vetett erős hit és a terapeutába vetett bizalom).

A fájdalom érzékelése nagyon egyéni és még ugyanarra a személyre sem általánosítható. Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor érzékenyebb a fájdalomra, és van, amikor jobban „bírja”.

A fájdalomküszöb masszázs közben

Fog fájni a masszázs?

Ha ezt a kérdést a vendégtől hallja, akkor oda kell figyelnie. Előfordulhat, hogy a vendég soha nem járt masszázson, rossz tapasztalatai vannak a masszázzsal kapcsolatban akár személyesen, akár hallomásból, vagy szorongó természetű, vagy valamilyen fájdalommal járó egészségügyi problémától szenved.

Ezután a kérdés után a masszázs előtt beszélgessen a vendéggel. Kérdezzen a masszázzsal kapcsolatos tapasztalatairól, ellenjavallatairól, magyarázza el neki, hogy mit takar a masszázs, mire számíthat a masszázs ideje alatt és után. A beszélgetés rövidített változatát a masszőrnek rutin szerűen kellene elvégeznie minden vendéggel, különösen akkor, ha először találkozik vele. Ismételt látogatásoknál elegendő két bevált kérdés: Hogy érzi magát ma? és Mi újság?

Fájdalom masszázs közben és annak szubjektív megélése

A masszázstechnikák tanfolyamán az előadókat nagyon gyakran kérdezik, hogy a masszázsnak fájnia kell-e. A válasz nagyon egyszerű. A masszázs fájhat, de kellemesen kell, hogy fájjon. Természetesen vannak olyan masszázstechnikák, amelyek jobban fájnak, ill., amelynél jobban számolunk a fájdalommal.

A masszázs során keletkezett fájdalomérzet egyéni

Annak érdekében, hogy jobban megértsük, mit rejt a „kellemes masszázsfájdalom” kifejezés, a fájdalomnak olyannak kell lennie, amelyet az adott vendég elviselhetőnek talál. Tehát arra a kérdésre, hogy fáj-e, azt válaszolja, Igen, de még lehet; Igen, de jó; Igen, de segít; Igen, de ezt kibírom. És mindenekelőtt válaszol, nem nyeli le a könnyeit és nem kerülgeti az ájulás

Apropó - kommunikáció. Ha a masszázs során eléri az elviselhető fájdalom határát, fokozott óvatossággal járjon el. A masszázs célja az izmok ellazítása (vagy a szövetek kezelése), hogy a vendég továbbra is kellemesnek és segítőkésznek, ne pedig fájdalmasnak és frusztrálónak értékelje.

Amikor az elviselhető fájdalom határát túllépjük, az izmok egy másik fájdalmas ingerre elutasítással és visszavonulással reagálnak, ami pont az ellenkezője annak, amit próbálunk elérni. Ezért haladjon lassan és kommunikáljon a vendéggel. Miután megtudta, hol található a legfájdalmasabb hely, részletesen odafigyelhet rá és váltogathatja az intenzív masszázst finomabb, lazító mozdulatokkal.

Emlékeztesse a vendéget arra, hogy lélegezzen mélyen, egészen a hasüregbe, és ne tartsa vissza a lélegzetét, ha fájdalmat érez. A szervezet több oxigént kap, és az anyagcsere nagyobb eséllyel képes feldolgozni a masszázsból származó összes ingert, ugyanakkor a vendég elméjének a légzésre való összpontosítása részben elszakítja a fájdalom érzékelésétől.

A kommunikáció a masszázs során kulcsfontosságú a fájdalomnál

Rómát sem építették fel egy nap alatt

A vendég gyakran több hétig, akár hónapig "dolgoztatja" a testét, mire elérkezik a masszázsra, mondván, hogy fáj valami, nehezen mozog, dolgozik, alszik.

Megpróbálni mindezt egy masszázzsal megoldani, néha fölöslegesen hősies. Bízzon a vendég szervezetének regeneráló képességében és adjon neki időt. Ebben az értelemben világosítsa fel a vendéget, magyarázza el neki a testmozgás, a bemelegítés, az önmasszázs és a pihenés fontosságát, és adjon neki következő időpontot.

Az emberi test nem gép és a reakciói néha meglepőek és kiszámíthatatlanok. A masszázs során gyakran kell okozni olyat, amit fájdalomnak nevezünk, de ennek elviselhetőnek és kellemesnek kell lennie. A masszázs utáni véraláfutások nem kívánatosak, hacsak nem köpölyözésről vagy gyenge erekkel rendelkező vendégről van szó (amivel a vendégnek is foglalkoznia kell).

Hogyan sikerül kezelnie a fájdalmat a vendégek masszírozása során?

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.