Szeretne pályát váltani? A masszőr munka előnyei és hátrányai.

2024.5.24.A masszőr életeOvasás 10 perc

A pályamódosítás és a masszőrré válás döntését meg kell előznie a saját fizikai és pszichés jellemzőinek, valamint azoknak a tényezőknek a mérlegelése, amelyek befolyásolhatják a masszőr karrier sikerét vagy esetleges kudarcát. Melyek azok?

A masszőr karrier megfelelő az Ön számára?

Megvannak az előfeltételei, hogy masszőr legyen?

A klasszikus masszázs fizikailag megterhelő tevékenység. A fizikai állapot azonban nem minden. Még a fizikailag jól felkészült masszőrök is elmondják, hogy a masszázsban a psziché a döntő tényező.

A masszőr munkája tehát fizikailag és lelkileg is megterhelő lehet, nem csak a masszőr képességeitől függ, hanem a vendég igényeitől is.

A masszőr fő tulajdonságai

Még a masszőrök is különböző vérmérsékletű és jellemű emberek, nem lehet pontosan meghatározni azt a „megfelelő” embertípust, amely rendelkezik a legjobb feltételekkel ahhoz, hogy jó masszőrré váljon.

Meghatározhatjuk azonban azokat a tulajdonságokat, amelyek elengedhetetlenek a masszőrmunka sikerességéhez:

Empátia és az aktív hallgatás képessége, hogy a masszőr a megértés, bizalom és a jólét légkörét tudja megteremteni a vendég számára.
Kommunikációs készség, nem csak verbális, hanem nonverbális jelek olvasásának képessége, testbeszéd.
Magabiztosság – mindig képes megegyezni kölcsönösen kielégítő kompromisszumban a vendéggel.
Kíváncsiság és tanulási vágy - a masszőr képzettsége nem ér véget az iskolával vagy a tanfolyammal, az emberi test és annak működése végtelen lehetőségeket biztosít a fejlődni vágyók számára.

Őszinte érdeklődés az emberek iránt és segíteni akarás, ami nélkül nem tud a segítő szakmában dolgozni.

Természetesen lehetne még sorolni a jó masszőr tulajdonságait, például a professzionalizmust és a diszkréciót, amelyek alátámasztják a vendég bizalmát és hajlandóságát, hogy megosszák a masszőrrel azt a testi vagy lelki szenvedést, amely a vendég testén visszatükröződik. A masszőr által sugárzott türelem és nyugalom is fontos, hogy a vendég ellazuljon és jól érezze magát.

A masszőr karrier előnyei

Ha a jó masszőr tulajdonságaiban megtalálta magát, az még nem jelenti azt, hogy a masszírozás megfelelő az Ön számára. Gondoljon arra is, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a masszőr karrier.

Munkaidő kiválasztásának lehetősége
Csak a megkeresni kívánt összeg, valamint a saját képességei és állóképessége szabhat határt. Az éjszakai baglyok egészen ebédidőig kezdhetik a masszírozást, a reggeli madarak viszont már 6-tól, mindkettőnek lehet vendégköre.

Önön múlik, hogy hetente hány napot vagy napi hány órát hajlandó és tud dolgozni. A masszőrök általában rendelésre dolgoznak, így nem ülnek a masszázsszalonban és várják a vendégeket.

A masszírozás másodállásnak vagy részmunkaidőnek is alkalmas más munkahely vagy szülői szabadság mellé.

Kreativitás és folyamatos új információszerzés
A masszírozás kreatív tevékenység, ahol folyamatosan azon gondolkodhat, hogyan kombinálhatja a technikákat, hogy a lehető legjobban segítsen az adott vendégnek.

Ha Ön olyan ember, aki élvezi és lenyűgözi, hogy mindig valami újat fedezzen fel, a masszázs lehetővé teszi ezt. A tanfolyamokon és a masszázsterapeuták közösségében sok mindent megtudhat az emberi testről, annak működéséről, betegségeiről, sérüléseiről, azok kezeléséről. Ezzel nem csak a vendégeit, hanem saját magát és szeretteit is jobb egészséghez segítheti.

És gyakran érdekes információkat tud meg a vendégektől különböző területekről. Ez frissen tartja az agyat.

Jó érzés segíteni az embereknek
Sok masszőr számára ez a fő mozgatórugó, amely értelmet és mély elégedettséget ad a munkájának. És néha nem csak magáról a masszázsról van szó, hanem a meghallgatásról és a jó tanácsokról, amelyeket a masszázshoz ad, az, amit az emberek keresnek, és amiért hálásak.

Lehetőség a kereset összegének befolyásolására
Az ár lista összeállításakor lehet ragaszkodni a régióban megszokott árakhoz, de ha idővel törzsvendégre tesz szert és jó a visszhangja, akkor emelheti az árakat. Felár ellenében masszírozhat cégeknél, dolgozhat mobilmasszőrként, bérletet vagy szokatlan típusú terápiát, szolgáltatást kínálhat hétvégén.

A masszírozás fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenység

Mire kell gondolni

Ezeket nem nevezzük pontosan demotivátoroknak, de potenciális kockázatok, amelyek még a kezdetben lelkes, energiával teli masszőrt is megbukhatnak.

Igényes fizikai állapot és sérülésveszély
A masszőr munkája megerőltető, hosszú távon a túlterhelésből eredő izom-, ínak- és ízületi sérülések, gyulladások veszélybe kerülhetnek. A masszőrnek oda kell figyelnie a testére, és lehetővé kell tennie magának a megfelelő regenerációt.

Kiégés
Az orvoshoz hasonlóan a masszőr is meghallgatja a vendégek panaszait nemcsak testi egészséggel, hanem pszichés problémákkal kapcsolatban is. Nem könnyű elszakadni tőlük és empatikusnak maradni.

A bevételek és a munkaterhelés szabálytalansága
Még akkor is, ha állandó ügyfélkört épít ki, előfordulhatnak olyan időszakok, amikor ritkábban jönnek a vendégek, vagy túl sok a munkája.

A cégeknél, rendezvényeken végzett masszázsok is igényesek, de magasabb kereset mellett is vonzóak.

Kiszámíthatatlan ügyfélkör
A legtöbb vendég kellemes, de teljesen letaglózódhat egy kellemetlen, elégedetlen vendég, vagy olyan, aki nem megfelelő beszéddel vagy nem kívánt figyelmével zavarja.

Kívánjuk minden leendő masszőrnek, hogy soha ne bánja meg döntését, hogy ennek a szép és tartalmas hivatásnak szentelte magát.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.