Szeretne elegendő energiával rendelkezni? Első rész: A vesék titka

2023.3.8.Fitt és menőOvasás 10 perc

A rossz időjárással járó tél olyan időszak, amikor kimerültebbnek és fáradtabbnak érezzük magunkat. Mintha nem lenne energiánk, többet szeretnénk aludni, vonz bennünket a meleg, a lustulás, a pihenés. Az életenergiáról szóló cikk első részében arról lesz szó, hogy a hagyományos kínai orvoslás szerint hol rejtőzik, és miben nyilvánul meg túlzott használata.

A megfelelő alvás energiát takarít meg

Hol van az életenergiánk

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint az egész emberi élethez szükséges energia a vesékben rejtőzik. Az ember nemzésekor jön létre, és a szülei nemzésekor való állapotától függően a vesék megtelnek energiával. Egész életünkben meríthetünk belőle, és amikor teljesen elhasználjuk, az élet általában véget ér.

Valaki több energiával rendelkezik, másoknak nem járt ki sok. Amikor a szülőnek kevés energiája volt, nem sokat tudott átadni gyermekének, ezért beszélünk örökletes vesegyengülésről. A HKO figyelembe veszi az egészségi állapotot, az életkort, a korábbi terhességek számát, a szülők aktuális érzelmi állapotát, táplálkozásukat és életmódjukat, fizikai aktivitásukat és hasonlókat.

Ezután az örökletes információink "hátizsákjával" folytatjuk az életünket. A vesék felfoghatók tartalék akkumulátorokként, amelyekből életünk során fogyasztjuk a bennük tárolt energiát. Fontos tudni, hogy mi veszi el az energiánkat, és honnan, hogyan tudjuk azt megszerezni, hogy ne a veséből, hanem más forrásból merítsünk energiát. Mindaddig, amíg nem használjuk a vesénket, és máshonnan tudunk energiához jutni, ez nagy nyeremény számunkra.

Hogyan veszítünk energiát

Először is megvizsgáljuk azokat a hibákat, amelyek jobban lemerítik az "akkumulátorunkat". Ha ezek a helyzetek gyakran ismétlődnek az életünkben, ez az életenergia kimerüléséhez vezet.

Hideg
Az alulértékelt ruharétegek, amelyek gyakran a kényelemhez és a divathoz kapcsolódnak, amelyet néha a testünk megbocsát. De ha a hideg túl erős, a szervezet például megfázással, hólyagproblémákkal, anginával vagy térd- és csípőfájdalmakkal reagál. Aztán befekszünk az ágyba, és azt a marék energiát, amit a szervezet a felmelegítéshez használt, néhány napon belül meg kell takarítanunk, hogy az állapot visszaálljon a normális szintre.

Éjjelezés és az éjszakai műszakok
A masszázsszalonban gyakran elmondják a vendégek, hogy mennyire elfáradtak a három műszakban, hogy jobban fáj a testük reggel éjszaka után, mint a normál műszak után. Fejfájást is tapasztalnak a fáradtságtól stb. Igen, aludni kell éjjel. Vagy nem?

Egyes szakmákban éjszakai munka is szükséges. Kétszer szültem éjjel, és biztosan nem beszélném rá a gyerekeimet arra, hogy várjanak hajnalig. Örülök az ilyen éjszakai műszakoknak. De hogy az autóalkatrészek vagy a sajt is várhat-e, ez már vélemény kérdése. Néha önszántukból ébren maradunk egész éjszaka, befejezzük azokat a dolgokat, amelyeket a gyerekek lefekvése előtt nem végeztünk el, vagy pihenünk a képernyő előtt.

Az ideális lefekvés időpontja este 10 óra előtt van. Nem kell azonnal elaludni, hanem a test pihenésre, izomlazításra és regenerálódásra van beállítva. Megkezdődik a fontos szerkezeti és funkcionális komponensek élelmiszerből történő tisztításának és tárolásának folyamata.

A megfelelő alvás energiát takarít meg

Nem megfelelő étrend
Néha meggyőződésből, néha lustaságból a vásárolt, egyhangú vagy gyorsételekre hagyatkozunk, és a szervezet nem tudja kivenni belőle, amire szüksége van. Leggyakrabban az ilyen ételeket csak anyagként veszi fel, mint valami olyat, amely kitölti az emésztőrendszert.

Ezzel szemben a változatos, lehetőleg hazai forrásból, mesterséges ízesítők nélkül, ismert gyártási eljárásokból származó táplálkozás leginkább azt adja, amire szükségünk van. Saját magunknak főzünk annak az íznek megfelelően, amit az okos testünk mond. Tudjuk, mit evett az a tyúk, amelytől a tojásokat kaptuk. Tudjuk, hogy a sárral teli görbe sárgarépánk milyen gyomok között nőtt, és nem félünk attól, hogy idegen gyümölcsök elfogyasztásakor sok kémia kerül a szervezetbe.

A HKO egyik alapja, hogy az itt kapható ételeket fogyasszuk. Nem a boltban, hanem a kertből, ami nem feltétlenül a miénk, hanem helyi. Emlékszik még, melyik nagymamának volt paradicsoma decemberben? Csak annak, aki megvette. Decemberben céklasalátát, főtt uborkát, hordós savanyú káposztát vagy befőttet ettek az emberek. Ma mindenünk megvan. Sajnos még az is, amit nem akarunk. Még azok a betegségek és gyengeségek is, amelyek korábban nem voltak olyan gyakoriak. Mindez „kifacsarja” a vesénket az energiából.

Hogyan nyilvánul meg a legyengült vese?

A vesék gyengülése többféleképpen is megnyilvánul, és mindegyikünknél különböző kombinációkban fordulhat elő.

Haj
Olyan, mint egy fa. Ha kevesebb a víz, először a legkülső levelek sárgulnak el, és ha még mindig nincs elég víz, a levelek lehullanak. Ezt követően a levelek száradása közelebb kerül a törzshöz, a gallyak is kiszáradnak. A fa visszahúzza a nedvet a törzsébe, és ha az állapot nagyon sokáig tart, egy idő után teljesen kiszárad.

A vesék összefüggenek a haj minőségével

Az emberekben ezek a levelek hajszálak. Egyes embereknél 30 éves koruk körül elvesztik színüket. A második lehetőség a kihullás. Egyes nőknél már a szülés után megtörténik, amikor a teljes 9 hónapon át a szervezetük a legjobbat adta magából az új családtagért. Minden erőfeszítés gyakran nehéz szülésbe torkollik, amely során a nő sok vért veszít. A szülés után jön a szoptatás, ami szintén kimeríti a nő szervezetét, és a nők aggodalommal veszik észre, hogy a hajkoronájuk már nem olyan, mint régen.

A kemoterápiának még rosszabb a forgatókönyve. Ott az emberi szervezetet nagymértékben legyengíti az a kémia, amely a növekedési csírákat hivatott elpusztítani, és a veséknek a betegségekkel és kezelésekkel szembesülve már nincs idejük a fej díszének karbantartására.

Az örökletes kopaszság nem tartozik ebbe az elméletbe. Sokszor olyan idős férfiakról van szó, akik nagyon vitálisak, és nem reagálnak a vesepálya gyengülésére, vagy az ágyon a talp reflexpontjára.

A vesék gyengülése továbbá megnyilvánulhat a hideg végtagok formájában. Legyen szó kézről vagy lábról, mindkettő távol áll a szívtől, így ez nem a „legfontosabb” életmentés, és a tökéletes ellátástól sem. Átvitt értelemben ezek a fánk levelei.

Húgyhólyag
A vesék szorosan kapcsolódnak a húgyhólyaghoz. A HKO szépen elmagyarázza a tojáson, ahol mindkét része kölcsönösen együttműködik. Egy héjban élnek, és csak együtt alkotnak egy egészet. Ha az egyik elromlik, az átjut a másikra. És ha az egyik túl nagy, elnyomja a másikat. Esetünkben a vese meghűlésekor a húgyhólyag begyullad.

Fiatal lány koromban engem és a kortársaimat is nagyon gyakran emlékeztették arra, hogy ne üljünk hidegben, vegyünk fel inget és védjük a hátunkat a hidegtől. Tapasztalataim szerint hideg napokon meleg cipőt és zoknit is ajánlok a bokára. Ezek azok a helyek, ahol leginkább a test fázik, ezt követi az ember nyaka és tarkója.

Legközelebb arról fogunk beszélni, hogyan lehet segíteni a vesén, és honnan lehet energiát szerezni, hogy ne fárasszuk ki feleslegesen.

Eva Kupilíková

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.