Rövid útmutató stresszoldáshoz

2023.10.31.Fitt és menőOlvasás 4 perc

A nagy mértékű stressz negatívan hat az egészségünkre és az immunrendszerünkre, hajlamosabbak vagyunk a betegségekre. A stresszt a mai életmóddal nem lehet elkerülni, csak egyensúlyba kell hozni olyan tevékenységekkel, amelyek a szervezetet az éber állapotból jó közérzetbe, nyugalomba helyezik. Ha stresszesebb időszaka van, a több relaxációs tevékenység beillesztése nem csak megfelelő, de akár szükséges is lehet, és elfoglaltságában is találjon helyet rá.

A túl sok stressz káros

A stressz alatt feszültek, tettre készek vagyunk, a szervezet korlátozza például az emésztést, stresszhormonokat termel. Tehát melyek azok a tevékenységek, amelyek alkalmasak a "feszültségmentesítésre"? Sokszor az az érzésünk, hogy ellazulunk, de olyan ellazulási módot választunk, amely testünknek és lelkünknek nem teljesen előnyös. Már a szokások apró változtatása és a megfelelő tevékenységnek szentelt napi néhány perc is meglepően jó eredményeket hozhat.

1. Lélegezzen mélyen
Sokféle légzőgyakorlat létezik, a lényeg mindig a légzés elmélyítése, több oxigén bejuttatása a szervezetbe és az idegrendszer meggyőzése arról, hogy minden rendben van, a szervezet ki tud kapcsolni, ellazulni. Még egy nehéz nap során is találjon néhány percet, amikor tudatosan lélegezzen mélyeket a hasába, tartsa vissza a lélegzetét néhány másodpercig, és lassan fújja ki.

2. Menjen ki
A természet és a csend gyógyít. Próbáljon minél gyakrabban pihenni a réteken, az erdőben, a folyó vagy a patak mellett. Csak figyelje a füvet, fákat, felhőket, vizet vagy állatokat, lélegezz, és próbálj nem gondolni semmire.

3. Mozgás
A kemény edzés, amit nem akarunk végezni, csak egy újabb stresszterhelés lehet a szervezet számára. Válassza azt a mozgásformát, amely örömet okoz, és amely után fizikailag és lelkileg is kellemesen fáradtnak érzi magát.

4. Foglalkozzon a hobbijával
Hobbinkat aszerint választjuk meg, hogy mit élvezünk, mi tölt el bennünket, mit szeretünk csinálni. Keressen olyan tevékenységeket a munkán kívül, amelyek boldoggá teszik, és szánjon rá időt.

5. Kényeztesse magát
Wellness, szauna, masszázs, pedikűr, terápia, minden olyan szolgáltatás, ahol gondoskodnak Önről, egyesek számára az igazi kikapcsolódás. Nem szabad rosszul éreznie magát, ha ezekbe a tevékenységekbe fektet be, tekintse a pihenést szükségletnek és az egészség megőrzésének.

6. Aludjon egyet
Egy rövid, akár 20 percig tartó szunyókálás hihetetlenül felfrissítheti, és könnyebben megbirkózik a még Önre váró feladatokkal. Albert Einstein állítólag gyakran szundikált, mert úgy gondolta, hogy nyugodt lélekkel gyorsabban talál megoldást a problémákra. És úgy tűnik, ez sikerült neki.

7. Nem csináljon semmit
Mikor volt az utolsó alkalom, hogy nem csinált semmit? Csak ült és egyszerűen volt? A férfiak jobban tudják használni ezt a relaxációs módszert, de a nők számára is megfelelő. Ha csak leülünk és megfigyeljük a körülöttünk lévő dolgokat, az ellazítja az elmét, és lehetővé teszi számára, hogy a túlzsúfoltságról és a káoszról a tevékenységek prioritásának racionális mérlegelésére váltson.

Még nehezebb, mint egy kellemes új szokást beépíteni az életmódjába, ha megpróbálja abbahagyni a rossz szokásokat a stresszes időszakban. A dohányzás, az alkohol, a függőséget okozó szerek és a nem megfelelő étrend biztosan nem segíti a stresszes szervezetet. De a stresszt kiegyensúlyozó tevékenységek bevonásával gyakran kiküszöbölhetők azok a rossz szokások, amelyekkel megpróbáljuk csillapítani a stressz hatásait.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.