Pettyes Orbáncfű - Hypericum perforatum

2020.2.23.Fitt és menőOlvasás 5 perc
Pettyes Orbáncfű - Hypericum perforatum

Pettyes Orbáncfű – a masszőrök sokoldalú barátja

Az orbáncfű figyelemre méltó gyógynövény, élénk sárga virágokkal. (Hypericum perforatum) népies megnevezése lyukaslevelűfű, mert leveleit a fény felé tartva sok áttetsző, lyukra emlékeztető pontot láthatunk, ám ezek az illóolajtartók, szélükön fekete mirigypontokkal. Innen ered a latin perforatum megnevezés. Közkedvelt gyógynövény.

Az orbáncfű több neve szimbolikusan is utal gyűjtésének legmegfelelőbb időpontjára: mint például a Szent János gyógynövény. Az orbáncfű május-szeptemberig virágzik, de az ideális betakarítási idő június végétől augusztusig végéig tart. Megtalálható napos, többnyire száraz dombvidéken és réten, valamint a szántóföldek mentén. Napsütéses és száraz időben gyűtjük a 30–60 cm magas, lágyszárú, virágos leveleket, amelyeket árnyékban szárítunk (napfény hatására elveszíti élénk színét) lazán lógatott csokrokban, jól szellőző helyen.

Számos babona és legenda kapcsolódik az orbáncfűhöz. Ezt a gyógynövényt a mai napig különféle betegségek kezelésére használják, de a múltban védelemként szolgált a villámlás vagy a gonosz szellemek ellen is. A piros szín miatt, amely a virágok olajban történő aprítása vagy megdörzsölése után jelenik meg, Keresztelő János vérének tekintették. Ezt a hipericin festék okozza, amelynek köszönhetően az orbáncfűt felhasználták vásznak színezésére is.

Az orbáncfű virágai és levelei erős gyógyító hatást mutatnak nemcsak a testi egészségre, hanem a pszichére is. A gyógynövényt belsőleg tea, tinktúrák, tabletták vagy kapszulák formájában, külsőleg pedig egy specifikus piros színű olaj formájában használják. Tüdőbetegségek, húgyúti betegségek, hasmenés, depresszió és idegrendszeri rendellenességek (álmatlanság, fáradtság, migrén stb.) kezelésére, aranyér és bőrproblémák külső kezelésére, fájdalom enyhítésére, valamint az izmok és az ízületek túlmelegedésére szolgál. Nyugtató és hangulatjavító hatásai miatt menopauzás problémák esetén is ajánlott. Az orbáncfűnek az emberi pszichére gyakorolt ​​hatásait nem vizsgálják részletesen, ám a gyógynövényben lévő vörös festéknek tulajdonítják, hogy blokkolja a szerotonin-kötő receptorokat. Hozzájárul az érzelmi stabilitás és a jó mentális állapot fenntartásához. Figyelembe kell venni azonban az orbáncfű belső használatát egyes gyógyszerek használata esetén, különösen az antidepresszánsok vagy fogamzásgátlók együttes használatának kombinációját, valamint érzéstelenítés esetén műtétét megelőzően. A gyógynövény szintén nem ajánlott alacsony vérnyomás, súlyosabb cukorbetegség és allergiás betegek számára. Az orbáncfű hosszú távú használata esetén két hónapos használat után egy hónapos szünetet kell tartani. Mivel az orbáncfű fényérzékenységet okozhat, tanácsos a nyári hónapokban másik gyógynövényt használni (valerian, citromfű).

Orbáncfűolaj 250ml

Orbáncfűolaj 250ml

6 890 Ft

Készíthet otthon is Orbáncfű viaszmasszázs olajat - frissen szedett virágokra öntsön hidegen sajtolt olajat, és vászonnal borítva helyezze napos helyre 7 napra. Egy hét után szorosan zárja le a tartályt, és hagyja napos helyen 5-6 hétig, rendszeresen rázza fel. Végül szűrje ét az olajat sötét üvegbe és tárolja sötét helyen.

A masszőrök számára az orbáncfű olaj talán egyik legfontosabb tulajdonsága a fájdalomcsillapító és melegítő hatása. Regeneráló, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatást gyakorol a bőrre - segít olyan bőrproblémákkal szemben, mint például az ekcéma, égési sérülések, gyógyítja a bőr sérüléseit és kezeli a száraz foltokat a bőrön. Az olajos pakolást húzódásokra és reumás ízületekre alkalmazzák. Az olaj a bőr ápolására is alkalmas, de reagál az UV-sugárzásra, ezért nem ajánlott közvetlen napfényben vagy szoláriumban használni, miután a Szent János olajat a testre vagy az arcra felvitték. A bőr pigmentfoltok kialakulásával reagálhat.

Az orbánvcfű olajjal végzett masszázs tipikus formája a Breuss-masszázs. Az olajat a gerinc teljes hosszán alkalmazzák és speciális masszázs technikákkal masszírozzák be a csigolya körüli bőrbe. Az orbáncfű rehidrálja a csigolyák korongjait, enyhíti a nyomást a csigolyákra és az idegekre.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.