Mit jelent az asszertivitás a masszőr számára?

2023.10.10.A masszőr életeOlvasás 5 perc

Bizonyára olvasott már egy egészségügyi szakközépiskola masszőr tanfolyamát végzett személy profilját, vagy olyan hirdetést, amely masszőrre vonatkozó követelményeket tartalmaz. A kézügyesség és a fizikai tulajdonságok mellett a legfontosabb jellemzők az empátia és a türelem, de a kommunikatív készség, a segítőkészség és az asszertivitás is. Mit jelent az utolsó szó, és miért javítja az asszertivitás a masszőr munkájának minőségét?

Az asszertivitás értelmes kommunikációs technika

Mi az asszertivitás?

Nem mindenki találkozik ezzel a kommunikációs technikával, még akkor sem, ha esetleg saját maga használja. Az elnevezés a latin assert szóból ered, ami állítást, követelést jelent, és általában az asszertivitás kifejezés egészséges önérvényesítésként fogható fel. Ennek a kommunikációs stratégiának a szerzője Andrew Salter, aki 1949-ben ismertette annak elveit.

Ösztönösen reagálunk a konfliktusokra vagy a fenyegetésekre támadással vagy meneküléssel (vagy egyhelyben maradással). Ma már nem kell naponta küzdenünk a csupasz életért, és az embereket a verbális kommunikáció képességével is megajándékozzák. Az asszertív kommunikáció eszközöket kínál arra, hogy a kellemetlen szituációban ne reagáljunk agresszíven (harc) vagy passzívan (menekülés, lefagyás), ne féljünk a negatív érzelmektől, és kölcsönösen kielégítő eredményt érjünk el.

Kommunikációs képesség

Az asszertivitás a kommunikációs stratégiák közé tartozik, és az a képesség, hogy megfelelően kifejezzük véleményünket és érzéseinket a másokkal folytatott kommunikáció során. Az adekvát a konfliktushelyzetekben vagy a vélemények találkozásakor manipuláció, agresszió vagy passzivitás nélküli kezelését jelenti.

Az asszertivitás célja a win-win, azaz olyan állapot, ahol a kommunikáció minden résztvevője elégedett a létrejött megállapodással, és úgy érzi, hogy érdekeit és jogait kielégítették és tiszteletben tartják.

Asszertivitás a masszázsszalonban

A masszőr munkája leginkább a kikapcsolódásról és a kipihent, elégedett vendégekről szól, de előfordulhatnak benne stresszes helyzetek is. Előfordul, hogy a hivatalokkal vagy a helyiség bérbeadójával való kapcsolattartás, de olyan vendégekkel is, akik későn érkeznek a masszázsra, és arra számítanak, hogy a masszőr rájuk szánja a szabadidejét vagy a szünetet, előfordulhat elégedetlen vendég, vendég, aki átlépi az etikai határokat.

A masszőr a szállodák wellness központjaiban végzett masszázsok során olykor találkozik azzal, hogy a vendégek annak ellenére ragaszkodnak a masszázshoz, hogy ellenjavallatok miatt nem ajánlja nekik, mert a hétvégi kirándulás árában benne van a masszázs.

Az asszertivitás azt is megtanítja, hogyan mondjunk NEM-et a vendégnek

Az asszertív technikák arra tanítanak, hogyan lehet nyugodtan kifejezni az egyet nem értést vagy a kritikát, és azt is elfogadni, hogyan kell örömmel fogadni és kifejezni a dicséretet, aktívan meghallgatni, érvényesíteni az állításaidat, kérni szívességet (és tudatában kell lenni annak, hogy ez nem jog), és megszabadulni hajlamosak igazolni tetteiket.

A hasonló kommunikációs készségek biztosan jól jönnek majd a masszázsszalonban és a hétköznapokban is, mert egy jó masszázshoz kipihent és elégedett masszőrök kell lennünk, ezt pedig nehéz elérni, ha elnyomjuk magunkban az agressziót, vagy bántalmazva érezzük magunkat, és nem tudunk beszélj.

A pozitív hozzáállás az emberek iránti őszinte érdeklődés, érzéseik, véleményeik és nehézségeik iránt, mások szükségleteinek és értékeinek tiszteletben tartása, valamint a kívánságaik és szándékaik világos és őszinte kifejezésének képessége segítheti a masszőrt abban, hogy jelentősen javítsa csak a masszázsgyakorlatát, hanem általában a családi életét és kapcsolatait is.

A kommunikációs változásokat gyakorolni kell

A jó hír az, hogy az asszertivitás szorosan összefügg az empátiával, és a masszőröknek bőven van belőle. Az eltérő kommunikáció megtanulása időt, erőfeszítést és gyakorlást igényel, az asszertív kommunikáció alapelveit és technikáit nem lehet egy cikkbe összesűríteni.

A belső beállítás megváltoztatása is időt és őszinte erőfeszítést igényel. Valakinek a családjától tanult asszertív elvek, mások számára újdonság lesz, hogy másképp reagálhat, mint eddig.

Ha érdekli a téma, használja a rendelkezésre álló szakirodalmat és az internetet, vagy jelentkezhet olyan tanfolyamra, ahol az elmélet mellett gyakorlati ismereteket is kipróbálhat.

Az önfejlesztés és a jobb masszőr nem csak új masszázstechnikák elsajátítását jelenti, hanem azt is, hogy megpróbálunk kiegyensúlyozott, nyugodt és egészséges önbizalommal rendelkező ember lenni.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.