Milyen gyakran kényeztesse magát masszázzsal

2023.2.14.Fitt és menőOvasás 10 perc

A legegyszerűbb tanács: ahányszor csak szüksége van és akar. A fenti kérdésre a válasz egy kicsit bonyolultabb. Ez sok tényezőtől függ, mint például a masszázs típusától, a test állapotától, a fájdalomérzettől, a stressztől, és nem utolsó sorban az ügyfél költségvetésétől. Tehát közelítsük meg a masszázsszalon látogatásának megfelelő gyakoriságát.

Milyen gyakran kell masszázsra járni

A masszázs megismétlése nagyobb hatást ér el

Az újévi fogadalmak részeként az emberek gyakran megfogadják, hogy jobban odafigyelnek a testükre. Ám az egészséges táplálkozásra tett kísérletek az ebéd első salátájával érnek véget, az edzőterem meglátogatása sem varázsol fürdőruhás csúcs formát. Ugyanígy, a nyaralás során évente egy masszázs örömet okoz, de hosszú távon nem lehet tőle csodát várni.

Minden masszőr órákig tud lelkesen beszélni a masszázs előnyeiről, csak hogy felfrissítse a memóriáját:

  • ellazítja a merev és fájdalmas izmokat,
  • testi-lelki ellazulást biztosít,
  • serkenti a vérkeringést, ami több oxigént és táplálékot jelent az egész szervezet számára,
  • az izmok ellazulása miatt megnő az ízületek mozgási tartománya,
  • csökkenti a stressz szervezetre gyakorolt hatását,
  • enyhíti a krónikus fájdalmat,
  • erősíti az immunitást,
  • segít a teljesítmény javításában,
  • hozzájárul a gyorsabb regenerálódáshoz sérülések és műtétek után,
  • javítja a hangulatot (boldogsághormonok szabadulnak fel).

A masszázs ismétlésével és rendszeres alkalmazásával ezek a hatások erősödnek. A masszázs során az izmok, ínak és ízületek ellazulnak, vérbőség alakul ki, a masszázs hatásait a szervezet körülbelül 24-72 óra alatt dolgozza fel.

Tehát milyen gyakran érdemes masszázsra járni?

Az általános ajánlás hetente egyszer, illetve havonta egyszer, szükség szerint. A legtöbb masszőr minden vendéghez egyénileg áll, és az aktuális helyzet alapján egyezteti velük a további időpontokat.

Nézzük meg a masszázsok megfelelő gyakoriságát aszerint, hogy mi vezette a vendéget a masszázsra.

1. számú ok: Stressz és fáradtság
A lakosság körében a masszázs leggyakoribb oka a pihenés és az izmok ellazítása. Nem lehet elmenekülni a masszázságyról, nem lehet semmivel sem foglalkozni, a vendégek teljesen ellazulnak, és élvezik azt a fél órát vagy egy órát, amikor valaki csak velük foglalkozik.

A pihentető masszázs során, függetlenül attól, hogy milyen technikát vagy azok kombinációját alkalmazzák, az idegrendszer, a vendég "második agya" megnyugszik, elmosódnak a szorongások, az izmok és a szellem feszültségei. A masszázs után beindul az emésztés és az immunitás, amit gyakran mély és nyugodt alvás követ.

Az Anti stressz pihentető masszázs kiválóan alkalmas kisgyermekes anyukáknak is, akik nehezen találnak időt magukra és a testükre, elfáradva a gyermekeik ellátásában.

A masszőr felkeresésének optimális gyakorisága hetente egyszer vagy 10 naponta. Természetesen a vendég idő- és anyagi lehetőségeit figyelembe véve. 14 naponta egyszer, vagy havonta rendszeresen egy masszázs is jobb állapotban tartja a testet, mint egy hirtelen végzett wellness.

A masszázs segít a fájdalom kezelésében

2. számú ok: Fájdalom
A krónikus egészségügyi problémákból adódó, sérülés vagy műtét utáni fájdalom megérdemli figyelmünket és törődésünket. A masszázs jelentősen hozzájárulhat a gyorsabb regenerálódáshoz és a fájdalomcsillapításhoz. A fájdalmak kezelése során a kezelőorvossal, gyógytornásszal is tanácsos együttműködni.

A masszázs csökkenti az izomfájdalmakat és nyugtatja az idegrendszert, így krónikus fájdalmak esetén is kitűnő választás. Sérülések esetén vagy műtétek után a masszázsnak köszönhetően nem képződnek vastag hegek, mert a szövet jó vérkeringést kap, ellazul. A gyógyulást követően a sérült terület jobb mozgási tartományban van, és kisebb az esélye a későbbi szövődményeknek.

Az általános ajánlás, hogy kezdetben gyakrabban, akár heti 2-3 alkalommal járjunk masszázsra. Amikor a fájdalom enyhülni kezd, a masszázsok közötti intervallumokat is meg lehet hosszabbítani. Krónikus fájdalom esetén az a cél, hogy a masszázsok között olyan időintervallumot találjunk, amely a legkevesebb fájdalmat biztosítja a vendég számára. A poszttraumás ellátásban szeretnénk minél közelebb kerülni a baleset előtti állapothoz, ill. az egészséges testhez.

3. számú ok: Sport
Minél "komolyabban" veszi a vendég az általa űzött sportot, annál fontosabb a masszőr kiválasztása és a masszázs gyakorisága. A rendszeres masszázs a felkészülés részeként segíti az izmok gyorsabb regenerálódását és ezáltal a teljesítmény javítását. Az edzéstervtől, a sportág típusától és a kitűzött céltól függ, hogy milyen gyakran kell masszázsra járni. Ilyenkor érdemes sportmasszázsra szakosodott masszőrt felkeresni, vagy gyógytornászhoz fordulni.

Általánosságban elmondható, hogy az edzési szakaszban a test a masszázzsal ellazul, gyorsabban regenerálódik, és jobb teljesítményt ér el. Közvetlenül a verseny előtt nem ajánlott a túl erős masszázs, ill. a masszázs egyáltalán nem ajánlott, a testnek optimális teljesítményre van szüksége, és nem regenerálódik a masszázs után.

Éppen ellenkezőleg, nem kell közvetlenül a teljesítmény után várni a masszázzsal, nagyban elősegítheti a regenerációt. Ezért a sportolón és a masszőrön múlik, hogy megegyezzenek, nemcsak a rendszerességben, hanem a masszázs során végzett kezelések típusában, erősségében és hosszában is.

Egy másik csoport a hobbi sportolók. A masszázsok alacsonyabb gyakorisága is elegendő számukra, de a hétvégi teljesítmény után a masszázs segít gyorsabban visszanyerni a formát és túlélni egy nyugodt, izomláz nélküli munkahetet. A rendszeres masszázs nemcsak az izmokat, hanem az ínakat és az ízületeket is ellazítja, és csökkenti a sérülések kialakulásának esélyét.

Ezért fontos átgondolnunk, hogy mi a célunk a masszázs során. A masszőr rendszeres felkeresése mindenesetre jót tesz a vendég testi és lelki állapotának is.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.