Mikor masszírozhatunk bőrproblémás klienst?

2021.7.6.JótanácsokOvasás 10 perc

Mit kell észrevenni a kliensek bőrén, mit tanácsos elkerülni, mikor kell az ügyfelet orvoshoz küldeni és mikor kell határozottan elutasítani a masszázst? Nézzünk együtt a bőrére.

Irritált bőr ekcéma és pikkelysömör esetén

Mindenki a saját bőrében

A masszázs során nem kerülhetjük el a kapcsolatot a test legnagyobb szervével - a bőrrel. Minden ügyfél bőre más és egyéni gondoskodást igényel. Minden új klienst a masszírozás előtt a masszőrnek meg kell kérdeznie, hogy van-e allergiája, túlérzékeny-e a bőre és vannak-e speciális követelményei a masszázstermékkel szemben.

Fokozott figyelmet kell fordítanunk a kliensek bőrreakciójára, ha fahéjas olajat illetve kapszaicin, citrusféle illóolaj (anticellulit- és karcsúsító masszázsok) vagy mentol, metil-szalicilát és hasonló tartalmú masszázstermékeket használunk.

A figyelem központjában a bőr

A masszázs megkezdése előtt optikailag meg kell vizsgálni a masszírozott testrész bőrét. Sajnos a gyengén látó illetve látássérült masszőrök ebben a helyzetben hátrányban vannak. Ideális a sima bőr irritáció, kiütések, dudorok, leégés és sérülések nélkül.

Frissen napégette bőr – ne masszírozza

Kérdezzen rá mindenre az ügyféltől, ami felől kétségei vannak. Ne feledje, hogy az ügyfél nem látja a hátát vagy lábának hátsó részét és gyakran nem is kell tudnia, hogy van valami szokatlan a bőrén. A masszőrök egyfajta orvosi szolgáltatást is nyújtanak ezen a területen. Ha megfelelő módon figyelmeztetjük az ügyfelet a bőr gyanús területeire, segítünk megvédeni az egészségét.

Nem fertőző bőrproblémák

Valószínűleg a leggyakoribb bőrkárosodás amivel találkozunk az ekcéma, pattanások, szemölcsök, ritkábban pszoriázis (pikkelysömör) és vitiligo. Ezek a bőrproblémák nem terjedhetnek át más személyre. Szezonálisan leégett bőrű ügyfelekkel is találkozhatunk.

Pattanások, akné

Sajnos a pattanások nemcsak a serdülők számára jelentenek problémát, több oka is van és érett korban is előfordulhatnak. Leggyakrabban az arc, nyak, mellkas és a vállak tájékán fordul elő. Mivel ez a bőrbetegség gyulladásos folyamatokat okoz a bőrön, nem tanácsos masszírozni a pattanásos bőrt. Az érintett területek olajjal történő dörzsölése gyulladást és bőrirritációt okozhat.
Természetesen a kliens bőrének állapotát egyedileg kell értékelni. Ha egy, két pattanást találunk a hátán, akkor megmasszírozhatjuk. Válasszunk azonban könnyebb növényi olajokat komedogén hatás nélkül, pl. napraforgó, argán vagy kender.

Ekcéma

Az ekcéma kellemetlen betegség, amely viszketéssel, égő érzéssel. a bőr károsodásával, bőrpírral, hámlással párosul. Az ekcéma nem fertőző és általában a bőr redőinek helyein alakul ki - a könyök belső oldalán, a térd alatt, a szemhéjon, a nyakon, de a külső irritáció következtében az ujjakon és a kézen is. Ha az ekcéma enyhe, nyugodt szakaszban van vagy azokon a helyeken fordul elő, amelyeket nem fogunk masszírozni, meg tudjuk masszírozni az ügyfelet. A masszázstermékek kiválasztásakor egyeztessen ügyfelével, elvileg könnyű olajokat vagy illatanyagok, parfümök és illóolajok nélküli emulziókat tanácsos választani.

Pikkelysömör

A pikkelysömör olyan autoimmun betegség, amely a bőr túl gyors megvastagodásában és hámlásában nyilvánul meg. Gyakran előfordul a fej hajjal védett részén, a kéz, könyök vagy a fül tájékán. Emberről emberre nem átvihető, így a betegség nyugodt fázisában masszírozhatjuk a pikkelysömörben szenvedő klienst. Az ekcémához hasonlóan semleges, könnyű növényi olajokat vagy illatmentes emulziókat választunk, konzultálunk az ügyféllel vagy bőrtesztet végzünk.

Pikkelysömör a bőr felületén

Vitiligo

A vitiligo pigmentvesztéssel nyilvánul meg, fehér foltok jelennek meg a bőrön, később pedig nagyobb fehér területek. A betegség pontos oka nem ismert, autoimmun rendellenességnek tulajdonítható. Ami a masszázst illeti, ez a betegség problémamentes, figyelni kell azonban ha olyan termékeket használunk, amelyek érzékenyebbé teszik a bőrt az UV-sugárzásra, pl. citrus illóolajok.

Vitiligo a kéz felületén

Seborrheic szemölcsök

Az idegen kifejezés az ún öregségi szemölcsöket jellenti. Nem szemölcsök a szó valódi értelmében, mert nem vírusos eredetűek. Foltként jelennek meg, ill. durva, barnás képződmények a bőrön, keletkezésük oka genetikai. Az egész testen előfordulnak, leggyakrabban a kéz hátán (úgynevezett májfoltok), a törzsön, a háton és a lábakon.
Az öregségi szemölcsök olajozása előnyös, mivel durva, vastag bőrsejtekből állnak. A masszázs során előfordulhat, hogy a szemölcs apró részecskéi leválnak. Ha ezek a területek túl nagyok vagy olyan helyeken vannak, ahol ismételten irritálódnak (fehérnemű szegélye), javasolja az ügyfélnek, hogy keressen fel bőrgyógyászt. Ez a fajta szemölcs viszonylag könnyen eltávolítható.

Leégés

A méz-arany és a csokoládé szín közötti bőr ma is szépnek és egészségesnek számít régiónkban. Természetesen a D-vitamin termelés szempontjából a megfelelő barnulás több mint kívánatos. Sokkal rosszabb, ha túlzásba visszük a napozást.
Ami a naptól leégett bőrt illeti, feltétlenül szükséges legalább 24 órán át pihentetni, regenerálni. Csak a már pigmentált bőrt masszírozzuk, amely nem piros és tapintásra nem forró. Rögtön napozás után vagy legégett klienst nem masszírozunk. A nyári hónapokban egyes masszőrök elutasítják azokat az ügyfeleket is, akiknek a bőre intenzíven hámlik a napozás után.

Az ekcéma, a pikkelysömör és számos más bőrbetegség a stressz hatására keletkezik vagy súlyosbodik. Ebben az értelemben a nyugtató relaxáló masszázs lehet az egyik módja ezen bőrbetegségek kezelésének.

El a kezekkel!

És most a komolyabb dolgok. A következő esetekben nagyon óvatosnak kell lennie ügyfelei és saját egészségének megőrzése érdekében. Mert ha fertőző bőrbetegséget "kap", akkor nemcsak önmagát, hanem az ügyfeleinek nagy részét is veszélyezteti, akikre öntudatlanul is átadhatja a betegséget.

Fertőző bőrbetegségek

A következő típusú bőrproblémák nem tartoznak a masszőr keze alá, de megérdemlik az orvos vagy gyógyszerész figyelmét: gombás bőrbetegségek (leggyakrabban a lábakon, a lábujjak között), vírusos eredetű szemölcsök (gyakran a lábakon, lábujjak és kezek), impetigo, herpesz, de olyan súlyosabb állapotok is, mint pl. a himlő, a rubeola vagy a rüh.

Rejtélyek a bőrön és alatta

Mindenfélét találhatunk a bőrön és közvetlenül a felszíne alatt. Mindenesetre az ügyfélnek tisztában kell lennie a bőre állapotával. Ha fekélyeket, nyílt sebeket vagy elváltozásokat észlel a bőrön, utasítsa el a masszázst - ezek valóban súlyos betegség (leukémia, AIDS, stb.) jelei lehetnek. A bőr alatti zsírcsomókat nem nyomjuk szét, ezek általában jóindulatú zsírdaganatok, de ezt orvosnak kell értékelnie.

Ismerje a saját határait

Bár a masszőröket általában nagyon érdekli az emberi test sokszínűsége és "semmi emberi nem idegen nekik", állítsa fel a határait. Ha a napozás után hámló bőrt nem kényelmes masszírozni, állapodjon meg más időpontban az ügyféllel. Ha bármilyen kétsége vagy gyanúja merül fel a bőr és a bőr alatti állapotról, forduljon orvoshoz.

Az akné gyakran előfordul a hát felület

A masszőr keze külön figyelmet érdemel

Egy 2004-es Philadelphiai tanulmány eredményeit érdemes figyelembe venni. A 350 résztvevő masszőr közül 23% -uk dermatitisben szenvedett az elmúlt évben, kezük bőre vörös, repedezett, száraz és gyulladt volt. Az általános népességhez képest ez valahol 2-10% között van.

Az olajokkal, emulziókkal, illatanyagokkal, hámlasztókkal, fertőtlenítőkkel és potenciális allergénekkel való állandó érintkezés valamint a gyakori kézmosás gyengítheti a masszőr kezének bőrét és hajlamosabbá teheti a károsodásokra és a fertőzésekre. Elővigyázatosságból ajánlott időről időre kiiktatni az összes illatosított terméket és tiszta jojobaolajjal masszírozni, amely összetétele nagyon hasonlít a bőr faggyújához.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.