Masszázs, gyógytorna vagy rehabilitáció?

2022.10.10.A masszőr életeOlvasás 5 perc

Bár a legtöbben rendelkeznek legalább alapvető információval a masszőr és a gyógytornász munkájáról, gyakran zavarba jönnek a gyógytorna során. Beszélni fogunk arról, hogy mit rejtenek az egyes kifejezések, és mikor melyik szakemberhez kell fordulni.

A mozgással kapcsolatos problémák specialistái

A kifejezések meghatározása

A fizioterápiát gyakran az orvosi rehabilitáció részeként értelmezik. A fizioterápia alatt kezelést értünk, ill. a betegségek vagy a szervezetet károsító állapotok korrekciója fizikai módszerekkel, azaz elsősorban testmozgással és a test és annak szerkezetének szakszerű manipulálásával.

A rehabilitáció egyszerűen visszaállítás az eredeti állapotba. Ebben az összefüggésben természetesen az emberi szervezetről, a testről és annak szerveiről van szó. A rehabilitáció célja a megfelelő mechanikai eljárások, gyakorlatok alkalmazása az emberi test és szervek működésének helyreállítására, illetve azok megfelelő módosítására.

A masszázs érintések rendszere, amely mechanikusan serkenti a perifériás izmokat, ereket és az idegeket. A masszázs célja a masszírozott személy testi-lelki ellazítása, testi-lelki közérzetének helyreállítása, az izmok és a bőr vérkeringésének, az ízületek mozgékonyságának javítása, az anyagcsere javítása, méregtelenítés a vérkeringés és a nyirok serkentésével, sportolók esetében felkészülni a teljesítményre, vagy lazítani a sportteljesítmény után.

Együttműködés

Most, hogy meghatároztuk a fogalmakat, vonjuk össze őket ismét egy egésszé. A gyógytornász, a rehabilitációs munkás és a masszőr, mint az ismert háromkirályok érkeznek, és értékes ajándékokat hoznak az egészségünk, testi és lelki jólétünk, valamint a teljesítményünk érdekében. Látott már valaki olyat, hogy a háromkirályok helyett csak egy érkezik? Nem, nem, az elrontaná az ünnepeinket. Ez a három terület szorosan összefügg, kapcsolódik és szorosan együttműködik.

A fizioterápia, a rehabilitáció és a masszázs együtt működik

Mi szerint válasszunk

Masszázs
A hétköznapi egészséges ember számára a leggyakoribb választás a masszőr, amely segít megszüntetni a fizikai és a szellemi fáradtságot. A masszázs ellazítja a merev izmokat és ízületeket, jó közérzetet és pihenést biztosít. A masszőr kisebb-nagyobb izomtúlterhelés, blokk és görcsök miatt keletkező fájdalmak esetén is segíthet.

A rendszeres masszázs érezhetően javítja a szervezet általános állapotát, csökkenti a stresszt, serkenti az anyagcserét, segíti az izmok vérkeringését, regenerálja és harmonizálja az emberi szervezetet.

Ne feledkezzünk meg a masszázs szerepéről a sport területén. Mind a felkészülési szakaszban, edzésben, mind pedig a szezonban, ahol a sportmasszőr gyorsan megoldja a túlterheléseket, serkenti vagy megnyugtatja a sportolót a teljesítmény előtt és után, és gondoskodik testi-lelki épségéről.

Masszázs

A szervezet működőképességének, egészségének megőrzése, a teljesítmény javítása érdekében az intenzívebben sportoló, vagy valamilyen testrészen ismétlődő fájdalmaktól, blokkoktól szenvedőknek érdemes gyógytornászhoz fordulniuk.

Fizioterápia
A test mozgásával és működésével kapcsolatos minden probléma, mint például a gyermekek és felnőttek rossz testtartása, a lúdtalp gyanúja, a gyermekeknél kezdődő gerincferdülés és általában a gerincproblémák, a gyógytornász kezében való.

A fizioterápia nagy segítség a mozgásszervi műtétek után (ízületi pótlás, boka, térd stb.). A gyógytornász megtanít mankóval járni, valamint gyengéd és célzott gyakorlatokat végezni, hogy mielőbb fitt legyen. Megoldja a lendülettel és mozgással, a várandóssággal és a szülésre való felkészüléssel kapcsolatos problémákat is, és természetesen a sportolók gondoskodását és a teljesítmény javítását vagy a sérülések megelőzését is.

Gyógytornász

A nehézségeitől függően a gyógytornász a lehetőségek széles skálájából választja ki azt a módszert, amely segít Önnek a fájdalom és a kellemetlen érzések leküzdésében. Különféle mozgásteszteket végezhet Önnel, alkalmazhat masszázst, szalagot, köpölyöket, válogatott gyakorlatokat vagy testmanipulációkat.

További feladata, hogy megtanítsa a pácienst a helyes testtartásra, életmódra, megfelelő mozgásfajtákra és a helyes légzésre. Ha sportol, a gyógytornász például felmérheti a futástechnikáját, és tanácsot adhat a futáshoz, hogy ne sértse meg az ízületeit és az ínait.

Rehabilitáció
Az egykori Csehszlovákia területén (és nem csak ott), a fürdő nagy múltjának köszönhetően a legtágabb fogalomnak számít. Ez a terület folyamatosan fejlődik.

A rehabilitációs dolgozó általában orvossal dolgozik, és követi az utasításait. A rehabilitációt rövid (pl. gyógyfürdői) és hosszú távú (műtét- és poszttraumás állapotok) is végezzük, de viszonylag intenzíven.

Rehabilitáció

A páciens lehető legjobb állapotának helyreállítására, ill. a betegség vagy sérülés következményeinek enyhítésére, a rehabilitáció gyakran a fizikai energia, más szóval a természeti erők hatását is felhasználja:

  • elektromos energiát,
  • hőt,
  • fényt,
  • a víz erejét,
  • termálforrásokat,
  • iszapot, só- és jégbarlangokat,
  • alpesi levegőt.
Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.