Lágy technikák II. – manuális terápia

2010.5.7.Fitt és menőOlvasás 4 perc

A legtöbb ember leggyakoribb problémái közé tartozik a hátgerinc fájdalma. Ez a jelenlegi kor tipikus megbetegedései közé tartozik, amely a stresszel /pszichikai tényezők/, kevés mozgással, mozgásszegény munkával /fizikai tényezők/ nem elegendő ásványi anyaggal a táplálékban és helytelen életstílussal áll kapcsolatban.

Lágy technikák II. – manuális terápia

ágy technikák – manuális terápia (MYOFASCIÁLIS TECHNIKA)

Ezzel a terápiával, együttműködve a pácienssel, nagyon jelentősen csökkenthetjük a negatív hatásokat, felgyorsíthatjuk a lábadozás időszakát és megőrizhetjük az újra megszerzett egészségünket.

Minden ember számára, aki megtanulja az alkalmazását, képes:

 • a hátgerince funkcionális állapotának a helyreállítására
 • javítani a mozgékonyságát
 • hatni az izomzat rugalmasságára
 • korlátozni a hátgerinc fájdalmait, vagy elkerülni azt.
Ezen technika nemcsak terápiásan, de megelőzésként is hat…

Blokád

A csökkentett mozgékonyságról van szó a hátgerinc vagy az ízület funkcionális részeiben, amelyben az akut vérellátás hiányra, anyagcsere változásokra valamint a teljes mozgási rendszer csökkentett funkciójára kerül sor, amelynél megváltozik az aktív és a passzív mozgás is.

Funkcionális blokád:

A hátgerinc szelvénye két szomszédos csigolyából, csigolyaközti porckorongból, inakból és ízületekből áll. A blokád létrejöttekor az ízületi tok mechanikai becsípődésére kerül sor az ízületi lapok között – un. meniszkoid becsípődés. A továbbiakban izomgörcsökre kerül sor, ami növeli a fájdalmat.

Blokád az izmok és az inak túlterheléséből:

 • mozgási sztereotípia,
 • nehéz munka,
 • degeneratív betegség: pl. porckorong süllyedés
 • született meghibásodások
 • csontritkulás

A blokádnak számos oka lehet, amelyek külön, vagy együttesen, azaz komplex módon is hathatnak. Leggyakrabban azonban a hátgerinc egyoldalú statikus terheléséből és a helytelen mozgási sztereotípiákból adódnak (mozgásszegény munkahely, nem elegendő aktív mozgás …stb.).

További okok:

 • posztraumatikus – amikor a sérülés következtében a mozgás korlátozására kerül sor (esés a farkcsontra, sérült bordák, és hasonlók)
 • reflexiós - a belső szervek megbetegedéseikor alakulnak ki, amelyek idegek által beidegzettek az adott gerincszelvényekben az un. vertebro-visceláris kapcsolatokról van szó.

Reflexiós változások:

Az idegrendszer, az irányítási funkcióját a reflexek segítségével kivitelezi. Ha a fájdalom helyén irritálva vannak a receptorok, ebből a helyből a reflexiós válaszhoz utasítás érkezik egy távolabbi helyen az adott szelvényben, és minden blokád a hátgerinc mozgásszervi szegmensében reflexiós változásokkal van kisérve, a mozgásszervi szegmens környezetében.

A reflexiós változások megjelennek az izomburkokon, izmokon, bőr alatti részeken ahogy a bőrön is. A bőrön a blokádok, különböző vegetatív változásokkal jelennek meg (nagyobb mértékű izzadás, bepirosodás..). A bőr alatti részen – bedagadás által. Az izmokon megnövekedett feszülés, görcs- spazmus alakulhat ki, amelynek az eredménye a korlátozott mozgás és szintén sor kerülhet az ízületek rögzülésére és mozgásának az akadályozására, ami a szervezet működési, védekező reakciója.

Az izomburkokon – megváltozik a szerkezetük, kevésbé rugalmassá és mozgathatóvá válnak a környezetükkel, azaz a bőr alatti részekkel és az izmokkal szemben. A reflexiós változások érinthetik a nyálkahártyát és a belső szerveket is.

Következmények:

A legrosszabb következmények a kulcsfontosságú területek funkcionális károsodásaival alakulhatnak ki. A hátgerinc krónikus terhelésével és a rosszabb táplálkozással /tápanyag/ az adott területen szervezeti változásokra kerülhet sor, nem csak a bőr alatti részen és az izmokban, hanem a csontokban és a porcokban is. Csökken a csigolyaközti lemezek magassága, deformálódnak a csigolyák, vagy különböző kinövések alakulhatnak ki. Az összes ilyen problémát, amely a hátgerinc fájdalmával jelentkezik, vertebrogénnek hívjuk.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Ez a weboldal sütiket használ a lehető legkellemesebb felhasználói élmény elérése érdekében. Több informació