Ismerje meg a moxázást

2023.11.15.JótanácsokOlvasás 5 perc

A moxázás a hagyományos kínai orvoslás egyik terápiája. A kiválasztott akupunktúrás pontokat a testen moxával melegítik, ami feldolgozott üröm szárából készült rúd vagy szivar. A módszer kellemes, fájdalommentes, a rendszeres moxázás pedig állítólag hozzájárul a kínaiak hosszú élettartamához.

Moxázás

Eredet

Maga a szó a japán mo-kushu szóból származik, amelyet égetett gyógynövénynek fordítanak. Az üröm (lat. Artemisia) több száz fajban fordul elő, az egyiket például alkohol gyártásra használt gyógynövényként ismerjük, abszint néven, a másikat fűszertárkonyként.

Az üröm (artemisia vulgaris) nálunk is elterjedt, gyomnövénynek számít, bár a népi gyógyászatban emésztési problémákra kitűnő hatása és a gonosz ellen védő hatása miatt népszerű. A moxibustion a kelet-ázsiai orvoslás része, és a moxát holland kereskedők hozták Európába, akik Japánban éltek, és ott találkoztak ezzel a terápiával.

Moxa

A feldolgozott üröm szára barnássárga vattacukorhoz hasonlít. Leggyakrabban finom papírba csomagolt hosszú, széles szivarok vagy vékonyabb moxa cigaretták formájában található meg, de közvetlenül formálható belőle kis kúp vagy csomó. Ezeket vagy alátétre helyezzük (szelet gyömbér, fokhagyma, só), vagy felszúrjuk az akupunktúrás tűre.

A Moxát alul matricával ellátott kis henferk formájában is használják, amelyeket a testre ragasztanak, vagy kifejezetten erre a célra kialakított fűtődobozokba helyezik, és így egyszerre nagyobb testfelületet melegítenek fel, ill. a test kevésbé hozzáférhető részeihez rögzítve, például a kényelmesen fekvő vendég lábához.

Mivel a moxa önmagában meglehetősen illatos, ezért nem füstölő moxát is gyártanak, amely alkalmas olyan helyekre, ahol a hagyományos moxa illata zavaró lehet.

Moxa vatta

Moxázás

A mi körülményeink között a leggyakrabban moxa cigarettát és szivart használnak, amit a végén meggyújtanak, a terapeuta elfújja a lángot és a moxa parázsló végét az akupunktúrás pontok fölé helyezi, vagy a moxát egy vonal mentén vagy körbe. Ez nem érintkező (indirekt) moxa, így a moxa nem érinti a testet, és a terapeuta 1-3 cm-rel közelebb hozza a bőrhöz körülbelül 10 percre, hogy a vendég kellemes meleget érezzen.

Használat után a moxát hamutartóban, eloltóban vagy sóban, illetve vízben eloltják, az égett végét levágják, és a moxa száradás után újra használatra kész.

A kezelés után nem tanácsos hideg és semmiképpen sem jeges italt inni, és kitenni magunkat a hidegnek.

Hatások

Kínai orvoslás szempontjából a moxa energiát szolgáltat ott, ahol hiányzik, serkenti a vérkeringést és kiűzi a hideget és a fájdalmat a szervezetből. A melegítés támogatja a szervezet védekezőképességét a külső hatásokkal szemben, a moxázás javasolt például a lehűléskor, páratartalommal járó jelentős időjárási változásoknál, amikor vírusfertőzések fenyegetnek.

A sugárzó hő mellett az égetett gyógynövényből származó anyagok is hatással vannak a bőrre. A kezelt terület jelentősen felmelegszik, ellazul és energizálódik, az égetett üröm illata pedig a legtöbb emberre pihentetően hat.

A Moxa kezelés a légző- és emésztőrendszer krónikus betegségei, menstruációs és hólyagproblémák, reumás fájdalmak és ízületi betegségek esetén is javasolt.

Jó eredmények érhetők el kimerültség, fáradtság, energiahiány, hidegrázás, depresszió és alacsony vérnyomás esetén is.

Érdekes és nagyon népszerű a moxa használata arra az esetre, ha a baba születése előtt nem fordul a megfelelő fejjel lehajtott helyzetbe. A kislábujj körme közelében lévő pontot felmelegítve az esetek nagy százalékában a gyermek megfelelően fog fordulni. Ezenkívül a moxázás fájdalommentes, és semmilyen módon nem terheli a leendő anyát.

Melegítés moxázás közben

Mikor nem

Még a moxázásnak is megvannak a maga korlátai. Alkalmatlan láz és gyulladás esetén, nagyobb felületű erekkel rendelkező helyeken (visszér), erős menstruáció alatt, terhesség alatt a has és a hát alsó részén. Az arc területe teljesen kimarad.

Az általános ajánlás, hogy ne végezzen moxázást, ha a vendég a terápia során nem érzi kellemesnek a meleget és a felmelegedést.

Frekvencia

Akut probléma esetén a moxázást naponta egyszer végezzük 1 héten keresztül, de általában ez a kezelés a masszázshoz hasonlóan javasolt, nagyjából heti időközönként.

A hagyományos kínai orvoslásban a moxázást leggyakrabban más terápiával, köpölyözéssel vagy akupunktúrával kombinálva alkalmazzák.

Alulértékelt moxa

Ez a kellemes, fájdalommentes kezelés kellemes ponthatású melegével szinte meditatív. Meglepő, hogy Európában olyan keveset tudnak a moxázásról, hiszen ez egy nagyon egyszerű módja annak, hogy a legkülönfélébb enyhe-közepes egészségügyi problémákon segítsen magának, és még a laikus is képes rá.

Épp most járultunk hozzá a moxázás ismertebbé tételéhez , és talán a cikk olvasói és a masszőrök közelebb hozzák a gyakorlatban a szélesebb nyilvánossághoz.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.