Ha nem örül a tavasz érkezésének

2024.3.26.Fitt és menőOvasás 10 perc

A legtöbb ember számára a tavasz beköszönte örömteli esemény, amely feltölt energiával. Nos, néhányunk nem örül a tavaszi szezonnak. Ha ismer valakit, akinek a melegebb idő beköszöntével, a hosszabb nappalok és a tavaszi napsugarak erősödésével éppen ellenkezőleg, csökken az energiája, rosszkedvű, álmos és kerüli a társasági életet, akkor tudnia kell, hogy komolyabb probléma is lehet emögött, mint a lustaság vagy a negativizmus.

A tavaszi fáradtság mögött komolyabb állapotok is rejtőzhetnek

Tavaszi fáradtság

Valószínűleg mindannyian tapasztaltuk már, hogy a szervezet télen egyszerűen kifogy a vitaminokból, ásványi anyagokból, energiából, a nappalok hosszabbodásával pedig elutasítja a hirtelen megnövekedett igényeket, amelyeket a szabadban való mozgással szemben támasztunk. Aludni akarunk, és nincs kedvünk és energiánk a télen lelkesen tervezett tevékenységekhez.

A tavaszi fáradtság általában átmeneti állapot, amely minőségi étrenddel, az alvási ciklus beállításával és a fokozatos napsugárzással, a saját test fáradtságának figyelme mellett megoldható.

A tavaszi fáradtságból sokszor észrevétlenül kizökkenünk a nyári tevékenységbe, és a szervezet természetes úton regenerálja magát, egyre nagyobb arányban elfogyasztott friss gyümölcsök és zöldségek, valamint a napsütésben eltöltött napok.

Allergiák

A pollenallergiában szenvedők sem örülnek a tavasznak. Napról napra hirtelen nehezebb a légzés, orrfolyás, szemviszketés, tüsszögés, köhögés vagy viszkető bőr jelentkezik.

Ehhez általában maga a betegség okozta fáradtság és kimerültség érzése, ennek következményeként pedig rossz minőségű alvás, és gyakran az allergiás tüneteket elnyomó, azonban depressziót okozó gyógyszerek is okozzák.

Ebben az állapotban valószínűleg lehetetlen teljesen őszintén élvezni a tavaszt. Minden allergiás a saját érdekében térképezze fel, mi segít neki, és tartson be minden intézkedést, hogy az állapota ne romoljon. Hazaérkezés után például ajánlott alaposan megmosni a kezet, az arcot és a hajat vizes kézzel áttörölni, megmosni szemüveget és átöltözni, hogy minél több irritáló pollenszemcséktől megszabadulhasson. Használhat levegő tisztítót is, a hatékonyabbak képesek összegyűjteni a port és a pollent az otthonban, és javítják az alvás minőségét.

SZAZ vagy szezonális affektív zavar

A depresszió olyan formája, amely már a súlyosabb betegségek közé sorolható. A szezonális affektív zavart inkább őszi-téli formájában ismerjük, de vannak, akik tavasszal is szenvednek tőle.

A tünetek közé tartozik a szorongás, a depresszió, az alvászavar, az energiahiány, a morcosság és az ingerlékenység, a koncentráció- és memóriazavarok, az étvágy megváltozása, a kezelés hatására nem javuló fájdalmak (fej, hát, has), valamint a normál tevékenységek iránti érdeklődés hiánya, sőt olyan tevékenységek is, amelyeket a SZAZ-ban szenvedő személy korábban nagyon élvezett.

Az orvosok szerint ez a fajta depresszió másképp jelentkezhet a férfiaknál és másként a nőknél. Míg a nőknél ez leginkább a szomorúság és a reménytelenség érzése, amely sírásban, ingerlékenységben vagy passzivitásban nyilvánul meg, addig a férfiak nagyobb valószínűséggel élnek át haragot és agressziót, és gyakran belesimulnak az alkohollal vagy függőséget okozó szerekkel való visszaélésbe.

Kémiai egyensúlyhiány az agyban

Ezek a változások többek között az agy kémiai egyensúlyhiányára vezethetők vissza, a szerotonin és a melatonin mennyiségének a nap elnyúlása miatti ingadozása az SZAZ őszi formájához hasonlóan befolyásolhatja a cirkadián ciklust.

A szezonális affektív zavar gyakrabban jelentkezik erős időjárási ingadozások során, az évszakok váltakozásának részeként, pontos okát azonban még nem ismerjük. Még mindig rejtély, hogy egyes emberek agya miért reagál a hőmérséklet és a napfény intenzitásának változásaira egyensúlyhiánnyal és a biológiai óra megzavarásával.

Bár logikátlannak és hihetetlennek tűnik a napozás szerelmeseinek, a tavaszi vagy nyári SZAZ tüneteivel küzdőkön segíthet, ha kevesebbet mennek ki a napra, és mesterségesen csökkentik a hőmérsékletet otthon és a munkahelyen, hogy fokozatosan hozzászokjanak a magasabb külső hőmérséklethez.

A SZAZ tavaszi formájú embert a nyár várása is stresszelheti, ami magas hőmérsékletet, vakációt, időigényt és nyomást hoz magával a társadalmi tevékenységekhez, amelyeken részt kell vennie (ünneplések, grillezés, nyaralás, gyerekszabadság, ...).

A depresszió egyéb típusaihoz hasonlóan az orvosok életmódváltást, rendszeres alvást, könnyed és tápláló étrendet, megfelelő folyadékbevitelt és elegendő testmozgást javasolnak, amelyek során a nap legintenzívebben perkelő időszakán kívül is végezzünk szabadtéri tevékenységeket. Hirtelen fellépő hőség esetén javasolt a légkondicionáló berendezések ésszerű használata.

Pszichológiai szempontból be kell látni, hogy mindenki másképp érzékeli a tavaszi és a nyári szezont, és nem kötelező élvezni azokat. Célszerű reális célokat kitűzni a társas tevékenységekre, élményekre is, és átgondolni, hogy a társadalmi nyomás hatására nem kényszerítettük-e rá korábban magunkat.

A pszichoterápia, súlyosabb esetekben a gyógyszerterápia is segíthet, ha például az ember a normális életében nem tud működni, vagy egészen az öngyilkossági gondolatokig jut.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.