Fáradt vállizmok

2023.6.20.JótanácsokOvasás 10 perc

Az elmúlt napokban a vendégek azzal a panasszal fordultak hozzám, hogy nem tudják elég szabadon és kényelmesen használni a vállukat. Vannak, akiknek még nyugalomi állapotban is fáj a válla, és már nem tudják, hogyan tegyék össze a karjukat, hogy jól érezzék magukat. Történetük néha ficammal, eséssel vagy súlyos sérüléssel kezdődik, máskor pedig azt sem tudják igazán, hogyan történt, és miért érzékeny az egyik vagy mindkét válluk.

Vállfájdalom

A vállízület sajátosságai

Ha nem vesszük figyelembe az olyan visszafordíthatatlan elváltozásokat, mint a súlyos sérülések, ízületi gyulladás, reuma, akkor mindig igyekszem mindent finoman korrigálni az izmokra hatva, igyekszem azokat ellazítani, vérkeringést serkenteni és ezáltal finoman szétmozgatni.

Kiegészítő "segédként" fényvisszaverő felületet használok a lábfejen. A kézben a kisujj ízületén található. Teljesen a külső szélén van, és ha ez a hely érzékeny, akkor feltételezhetjük, hogy az ízület is "sérült", vagyis nem csak az izmok, hanem a csont is (tapasztalataim szerint ez a térd, amint a szalagok elszakadnak, a felület általában nem érzékeny, de ha az ízületen elváltozások vannak, a segédjel jelzi).

A váll, mint az egyetlen ízület, amely képes 360°-os szögben elfordulni, ezzel a mozgással még nagyobb problémát jelent az orvosnak. Amikor például egy izom "kiesik", a vállízületet kitérőben használhatjuk, például úgy, hogy az egész kart a másik irányba emeljük.

Kezelés minden oldalról

Amikor a vállakat kezelem, a masszázsszalonomban lévő vendég hason és háton fekszik, én igyekszem minden oldalról kezelni ezt a helyet. És apropó, mindig megfogom a vendég egész karját és nyújtom, feszítem és kezelem az izmait különböző pozíciókban és terhelésekben.

Gyakran előfordul, hogy a vendég nyugalmi állapotában a vállizmok masszírozása nem fáj, de ha az izmok pozícióváltással megfeszülnek, akkor a fájdalom jelentkezik. A vendégeim pedig éppen a megkönnyebbülés miatt keresnek fel.

Tehát együtt keressük és oldjuk meg, mindig úgy, hogy az eredményes legyen. Bár itt-ott fogok némi fájdalmat okozni, de nem olyan mértékben, hogy azt ne tudja elviselni. Folyamatosan kérdezem, hogy ez rendben van-e, és teret adok nekik, hogy elmondják azokat a kellemetlenségeket, amelyeket a ráhatással okozok nekik.

Finoman, de hatékonyan

Nagyon hasznosnak találtam a Bowen technikát a gyors mozdulatokra (hasadás, gyors kilengés csúszáskor) válaszul a megrövidült vállizmok felszabadítására. Remekül működik az ún. fagyott váll, vagy az éjszakai ujjbizsergés esetében.

Külön és kiterjedt fejezet az ujjbizsergés, amely gyakran éppen a váll, a lapocka és a lapocka alatti fáradt, túlterhelt és gyenge vérellátású izomzatból adódik. A vendégek gyakran úgy gondolják, hogy orvosi beavatkozásra van szükségük a kéztőalagút kezeléséhez, de amikor távoznak, megkönnyebbülést érzek, és a következő látogatások alkalmával arról számolnak be, hogy az ujjaik bizsergése megszűnt.

Folyamatosan oktatom kollégáimat a váll témában, például oktató videó formájában, mert ezek a nehézségek nagyon sokszor megoldódnak.

Vállmasszázs

Váll pszichoszomatikusan

Abban az esetben, ha a masszázs nem működik, és a vendégek mégis kellemetlen érzést éreznek az ízületben, segítek átgondolni a helyzetüket. A vállak a pszichoszomatika szempontjából életünk tükrei az öröm, a kötelességek és a feladatok értelmében.

Nem hiába mondják: Túl sokat tettél a válladra. Én is éreztem a vállamon. Figyelmeztetés nélkül fájni kezdtek, és ez azért volt, mert a családunkban gyökeresen megváltozott a feladatmegosztás, és engem "választottak ki" ennek viselésére.

A vállunkat továbbra is feloszthatjuk jobb és bal, azaz női és férfi oldalra. Egyszer meglátogatott egy vendég fájdalommal a jobb vállában, és egyfajta gyógyító azt mondta neki, hogy a hálátlan lánya ül ott rajta. A lánya csak hétvégére járt haza, becsomagolta az élelmiszereket és mindent, ami kell, nem segített otthon, és újra az iskolába ment. Ez napról napra zavarta az anyát, amíg vissza nem tükröződött a vállán.

A pszichoszomatikáról több vélemény is létezik, hogy van-e testünkben jobb férfi és bal női energia, vagy egy nézet az ún. Germán új orvoslás érzelmi konfliktusokra és az emberi testről való reflexióra stb. Mindenki azt hihet, amit akar, és néha olyan tapasztalataim vannak, hogy az egyes gyógyulási irányok útjai eltérnek.

Mindig azt mondom vendégeimnek, őrizzék meg a józan eszüket, maradjanak nyugodtak, és a megoldás megérkezik Önhöz. És például idővel rájön, vagy elirányít valahova, valakihez vagy valamihez. Az alap, hogy higgyen, tudjon megnyugodni, hallgasson a testére és a lelkére, és mindenekelőtt ne adja fel! Néha már maga a keresés is egy nagyon érdekes irányba vezethet az életben.

Maga az élet folyamatosan próbára tesz, új kihívásokat és tapasztalatokat hoz számomra. Ennek köszönhetően vagyok ott, ahol vagyok, és megtanultam hálásnak lenni minden élményért, még akkor is, ha az például kellemetlen. Ha nem jött volna, mindig ugyanarra a helyre léptem volna. Nem akarom zsákutcának nevezni, de a változás segít megismerni, megtapasztalni, megérteni és finomítani a gondolataimat.

Ne feledje, nincs az életben semmi, amit ne tudnánk kezelni. És ha minden nap ezzel a gondolattal ébredünk, jobban fogjuk tudni elfogadni a változásokat, a kihívásokat és érdekesebb lesz az életünk.

Eva Kupilíková, masszőr és terapeuta

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.