Először megyek szaunába: Hogyan készüljek fel?

2022.3.8.Fitt és menőOvasás 10 perc

Miért szaunáznak a finnek naponta? Nem csak azért, mert kellemes, hanem egészséges is. Ha még nem kapott rá a szaunázásra, ma lehet meggyőzzük Önt, hogy legalább próbálja ki. Leírjuk, mi vár Önre a szaunában és hogyan készülj fel a szaunázásra.

Finn szauna

Kezdjük a szaunázás előnyeivel

A szaunázás összekapcsolja a pihenést és az egészség megőrzését. A kutatások szerint a rendszeres szaunázás elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, amelyek sajnos még mindig a halálozási lista élén állnak nem csak Európában.

Az egyszeri szaunázás is jobb alvást, stressz-, izomfájdalom- és fáradtság csökkentő hatást eredményezhet. A rendszeres szaunázás javítja az immunitást, az emésztést és a hőszabályozást (hideg kéz és láb), jutalma pedig a tiszta és ragyogó bőr.

Melyik szaunát válasszam?

A wellness központok gyakran többféle szaunát kínálnak. Ha kezdőként nem tud választani, ne habozzon és kérjen tanácsot a személyzettől.

A szaunák klasszikusa a finn szauna. 80-100 °C-ra és nagyon alacsony páratartalomra számíthat. A száraz szaunában történő szaunázás az említett előnyök legtöbbjével jár.

Infraszauna

Az infraszaunában nincs olyan meleg, csak 40-60°C, így megfelelő azok számára is, akik nem jól bírják a magas hőmérsékletet és a száraz levegőt (pl. magasabb vérnyomású személyek). Az infraszauna más elven működik, közvetlenül mélyen a testet melegíti fel és nem csak a test körül található levegőt. A tartózkodás egyszeri és körülbelül 30 percig tart.

A gőzszaunában akár 100%-os páratartalom is elérhető. A hőmérséklet nem haladja meg az 50 °C-ot és a gőzt gyakran sóval vagy illóolajokkal dúsítják.

A gyógynövényes szauna kellemes, 20% körüli páratartalommal és 60-70 °C hőmérséklettel. A gőz- és gyógynövényes szaunában az izzadás mellett gyógynövénykivonatokkal, sóval vagy esszenciákkal dúsított nedves levegőt is lélegezhet.

Hogyan kezdjük el a finn szaunázást

Ha teljesen kezdő, hasznos, ha megismerkedik a szaunázás alapjaival és folyamtával. A szégyenlősök számára van szaunázási időpont kizárólag férfiak, illetve nők számára.

Felkészülés szauna előtt

Két órával a szauna előtt hagyja ki a nehéz ételeket és felejtse el az alkoholt. A szaunában a legkellemesebb lesz, ha "nincs se túledve és se nem éhes".

Vegye le a ruhát és az összes ékszert, zuhanyozzon le meleg vízzel és szappannal majd szárítsa meg magát. A bőrre ne vigyen fel semmit, se testápolót, dezodort vagy parfümöt.

Száraz bőrrel és hajjal menjen be a szaunába, így elősegíti az izzadást. Jó, ha nem hidegek a lábai, ha mégis, melegítse fel meleg vízben és törölközővel szárítsa meg.

A szaunába nem való a fürdőruha, illetve a műanyag vagy gumicipő! Magas hőmérsékleten káros anyagok szabadulhatnak fel a szintetikus anyagból.

Kellékek a szaunázáshoz

A szaunázás menete

A szaunába meztelenül és mezítláb, lepedőbe, törölközőbe vagy szaunakiltbe csavarva megyünk. Ha helyhiány miatt nem tud lefeküdni és ülni fog a szaunában, a lábak és a fej magasságában keletkező hőmérsékletkülönbség miatt a test egyenetlenül fog felmelegedni. Használhat szaunakalapot, hogy megvédje fejét a túlmelegedéstől.

Mindig tegyen lepedőt vagy törölközőt maga alá, ideális esetben a lába alá is. Ami a hőmérsékletet illeti, a szaunában minden személynek egyet kell értenie. Bizonyos mértékig szabályozhatja a hőmérsékletet, ha alacsonyabb vagy magasabb szaunapadra ül.

Tartsa be a szaunázás etikettjét, legyen körültekintő, gyorsan nyissa, illetve csukja be a szauna ajtaját, hogy elkerülje a hőszivárgást. Figyeljen a többi szaunázóra is, ne foglaljon helyet csak magának és ne zavarja őket hangos beszéddel. Nem helyénvaló a többi szaunázó testét lesni, ez durva és illemtelen.

Az utolsó szauna körben használhat testradírt vagy szaunamézet, azonban ügyeljen arra, hogy az izzadságot, illetve a testradírt nem oszlassa maga körül.

Szauna körök

A finn szaunázás több körből áll. Ha kellőképpen felmelegszik a szaunában, mossa le az izzadságot langyos vízzel és hűtse le magát a végtagoktól a test közepe felé fokozatosan hideg zuhannyal vagy rövid felfrissüléssel a medencében. Néhány szaunában a külső területeket is használhatja és például a hóban hűtheti le magát. A lehűlés után csavarja be magát száraz törölközőbe, fürdőköpenybe vagy lepedőbe, feküdjön le az ágyra és lazítson.

Szauna kültéri lehűlési lehetőséggel

A szaunázás általában kettő-négy körből áll. Teljes mértékben kövesse az érzéseit és ne kényszerítse magát semmire. Ugyanez vonatkozik a szaunában való tartózkodás időtartamára is. 10-15 perc ajánlott, de ez valóban egyéni és minden szaunában máshogy érzi magát. Egyszerűen maradjon a szaunában addig, amíg a meleg kellemes és pihenjen a szaunán kívül, amíg nem kezd el fázni.

Az utolsó szaunázási kör után szappan nélkül zuhanyozzon le és ne kenjen semmit a bőrére. Ha a wellness részlegben tepidárium is található, fél órát pihenhet a fűtött ágyon.

Szaunázás után

A szaunázás a legjobb este. A teste elfárad és jól fog aludni. Ne tervezzen igényes tevékenységet a szaunázás után. A pihenés és az alvás ideális.

Mindenképpen pótolja a folyadékveszteséget. Megfelelő ital a víz, az ásványvíz és a nem édesített teák vagy a hígított gyümölcslevek. Igyon a szaunázás előtt, minden pihenéskor és szaunázás után. Megfelelő az ásványi anyagok – különösen magnézium és kalcium – pótlása. Kerülje az alkoholt!

Milyen gyakran kell szaunázni?

Kezdetben hetente egyszer. Amikor a szervezet hozzászokik a szaunázáshoz, akkor heti 2-3 szaunázás is lehetséges vagy esetleg úgy, mint a finnek, naponta.

Kinek nem alkalmas a szauna

A szaunázásnak is vannak ellenjavallatai. Nem való oda semmi fertőző, mert magasabb hőmérséklet és páratartalom mellett sikerül a kórokozóknak átterjedniük a környezetbe. Amikor szervezetünk fertőzéssel küzd, ne kínozzuk a szaunázással.

Kivétel az, amikor a megfázás legelső enyhe tüneteit érzi. Ilyenkor a szaunázás segíthet az immunrendszer serkentésében, hogy megbirkózzon a betegséggel. De ezek a próbálkozások biztosan nem a nyilvános szaunába tartoznak! Kísérletezzen magán privát szaunában, ahol nem kockáztatja, hogy másokat is megfertőz.

A szauna sem alkalmas menstruáció és terhesség idején (egyénileg), epilepszia, szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, tüdő-, vese- és ízületi betegségek esetén. Kerülje a meleget és a nedvességet fertőző bőrbetegségek esetén is.

Ne feledje: soha ne kombinálja a szaunát alkohollal. Ne fogyasszon alkoholt szaunázás előtt, közben vagy közvetlenül utána sem.

Ha úgy dönt, hogy kipróbálja a szaunázást, az alapvető szabályok betartásával nagyon kellemes pihentető élmény vár Önre. A szaunázás az egészséges életmódja részévé válhat.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.