Babamasszázs - néhány ötlet hogyan csináljuk | velvesa.hu

Babamasszázs - néhány ötlet hogyan csináljuk

2021.9.27JótanácsokOvasás 10 perc

A kisbaba teljesen az őt gondozó emberektől függ. Ennek az ápolásnak része lehet a masszázs is. Az érintés által folytatott mindennapos intenzív kommunikáció nagy jelentőséggel bír a baba és a szülő kölcsönös kapcsolata szempontjából.

A tapintás és az érintés, mint kommunikációs eszköz

A tapintás az egyik olyan érzék, amely nagyon jól kifejlett a születés pillanatában. Bár az újszülöttnek még mindig nagyon gyenge a látása, ami az érintést illeti, nagyon intenzíven érzékeli azt.

A baba nagyon intenzíven érzékeli az érintést

A baba gondozása és táplálása közben a szeretetteljes érintés segítségével kapcsolat alakul ki a baba és a többi emberek között. Az érintés megnyugtatja a babát, és biztonságérzetet ad neki.

Miért jó masszírozni a babát

A baba és az anya, de a család és a társadalom más tagjai közötti fent említett kötődés kialakítása mellett a masszázs nagyon hasznos lehet a baba számára.

A babamasszázs leggyakoribb előnyei a következők:

  • a has és az emésztés megnyugtatása
  • gáztalanítás
  • kólika, székrekedés, görcsök enyhítése
  • megkönnyebbülés a fogzás idején
  • jobb alvás
  • a gyermek jobb fejlődése
  • a fejlődés támogatása koraszülötteknél

Mikor kell elkezdeni a babamasszázst

A jó hír az, hogy bármikor elkezdheti. Ha a babának jelentős egészségügyi problémái vannak, forduljon orvoshoz a masszázs alkalmazása előtt.

Általánosan minden pelenkacserénél végezhet rövid hasmasszázst. Célszerű a masszázst a napi rutin részeként alkalmazni, például fürdés előtt.

Mindig a baba szerint irányuljon, figyelje a jelzéseit, hogy kellemes -e neki a masszázs. Ne erőltesse magát vagy a babát a masszázsra, ha nincs elég ideje vagy hangulata, akkor Ön vagy a gyermek túl fáradt. A masszázsnak mindig kellemes élménynek kell lennie mind a gyermek, mind a szülő számára.

Mire lesz szüksége

A baba masszírozásához nincs szükség semmi különösre. Jó, ha biztonságos és csendes helyen masszírozza a babát, hogy ne féljen vele dolgozni, például hasra fordítani. Ez lehet a pelenkázóasztal, ágy vagy akár a padló, amelyre szőnyeget tesz.

Ügyeljen arra, hogy meleg legyen abban a szobában, ahol masszíroz. A baba rosszul reagálhat a masszázsra, ha fázik.

A kezének is kellemes hőmérsékletűnek kell lennie. Helyezze a babát puha törölközőre, szükség esetén legyen kéznél törlő vagy törölközőt.

A babát meztelenül masszírozzuk

Meztelenül masszírozzuk a babát, ideális esetben pelenka nélkül. A masszázshoz használjon kis mennyiségű masszázsolajat, éppen csak annyit, amit bedörzsöl a tenyerébe. Csak az ujjait mártsa a tálkában lévő masszázsolajba, vagy öntsön néhány csepp olajat a tenyerébe, és dörzsölje szét. Ez felmelegíti a tenyerét és az olajat is.

Az olaj kiválasztása

A babamasszázshoz finom természetes hidegen sajtolt olajokat választunk. Az alapelv az, hogy a gyermeket csak olyan olajjal masszírozzuk, ami ehető.

Ha bőrproblémái vannak a családban, vagy a babának bármilyen bőrreakciója volt, forduljon orvoshoz és végezzen bőrtesztet - vigyen fel egy vagy két cseppet a kiválasztott olajból a test egy kis területére (a könyök belső hajlatára), szétoszlatjuk és egy óra múlva ellenőrizzük a reakciót. Ha a bőr nyugodt és nem mutat irritációt, akkor az olajat használhatja a baba masszírozására.

A masszázs segíthet a gyermekkólika esetében

Leggyakrabban otthon a kókuszolaj van kéznél, csak győződjön meg arról, hogy valóban hidegen sajtolt-e. A gyermekek bőrére ajánlott a mandulaolaj is, amely nagyon gyengéd, semleges illatú, és vitaminokat és ásványi anyagokat biztosít a bőrnek. A sárgabarack olaj olyan gyengéd olaj, amely alkalmas érzékeny, ekcémára hajlamos bababőrre.

Hogyan kell eljárni

Az interneten számos utasítást és eljárást talál a babamasszázs elvégzésére. Még DVD -t is beszerezhet, ahol lépésről lépésre megismerheti a gyermekmasszázst

Ezen utasítások többsége hasznos, és bátran követheti őket. Vigyázzunk, olyan videókat is találtunk, amelyekben a hasmasszázst az óramutató járásával ellentétes irányban végzik, és ez nem hasznos a babának.

Ezért nézzen meg több eljárást, mielőtt elkezdi masszírozni gyermekét. Gyermekorvoshoz, gyógytornászhoz vagy masszőrhöz is fordulhat. Másik lehetőség a gyermekmasszázs tanfolyam elvégzése vagy az anyukák találkozóján való részvétel, ahol ezzel a témával foglalkoznak.

Sárgabarack olaj 250ml

Sárgabarack olaj 250ml

3 251 Ft

Bízzon önmagában és megérzéseiben és a szülői gyakorlatában. Finoman és gyengéden masszírozza a babát, de ne feledje, hogy nincs cukorból. Ha az érintései szeretetteljesek és lágyak, nem fogja bántani a kicsit, éppen ellenkezőleg.

Néhány mozdulat a végére

Jobb egyszer látni, mint százszor hallani vagy olvasni. A babamasszázs részeként ajánljuk, hogy inspirálódjon a videókban.

De mégis - néhány mozdulat, amelyet biztosan használni fog:

I LOVE YOU - az elnevezésnek köszönhetően nagyon népszerű és könnyen megjegyezhető ez a mozdulat. A perisztaltika irányába masszírozunk - vagyis az óramutató járásával megegyező irányba!

Kezdjük azzal, hogy "I" -t írunk a tenyér teljes felületével a baba bal mellbimbójától egészen a has felületéig. Ezután rajzoljon egy "L" betűt a tenyér áthelyezésével a hasra, simítsa a hasat a jobb mellbimbóról balra, és ismételje meg az első "I" mozdulatot. És egy "U" betűvel fejezzük be - tenyerünkkel körbe simítjuk a hasat jobb oldalról, ahol a láb csatlakozik a hashoz, a köldök felett, és a bal oldalon fejezzük be, ahol a bal láb csatlakozik a hashoz.

Könyvsimítás - ezt a mozdulatot a mellkas és a váll masszírozására használjuk. Összekulcsoljuk a kezünket (mint ima közben), a baba szegycsontjára tesszük, és a tenyerünket kinyitva simogatjuk a mellkas mindkét oldalán a vállig, mintha egy nyitott könyv leveleit simítanánk.

A könyv simítása - masszázsmozdulat a gyermek mellkasán

„Tehén fejése” - a végtagok - lábak és karok számára megfelelő mozdulat. Egyik kezünkkel megragadjuk a végtag ízületét (csukló vagy boka), a másikkal pedig csavaró és szorító mozdulatokkal átadjuk az egész kart vagy lábat, mintha egy csecset nyomnánk a tőgyre.

Babák masszírozásánál mindig figyeljünk a babák alkatára. Vékonyabb, csontosabb babákat finomabban, míg a gömbölyűbb idomokkal rendelkező babákat kissé erősebben masszírozzuk. Az alkattól függetlenül a karok és a lábak masszírozása során figyeljünk a baba izületeire. A karnál a vállra, a könyökre és a csuklóra. A lábnál pedig a csípőre, a térdére és a bokára. Ezekre a helyekre sose nyomjuk rá és ne csavarjuk meg!

Szóval, megpróbálja masszírozni a babáját vagy az unokáját? Sok szeretetteljes pillanatot kívánunk a kicsik masszírozása közben.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Ez a weboldal sütiket használ a lehető legkellemesebb felhasználói élmény elérése érdekében. Több informació