Antistressz masszázs. Kiválasztottuk Önnek a 7 legmegfelelőbb masszázstechnikát

2022.3.7.JótanácsokOvasás 10 perc

Sokan megvonják maguktól a pihenést és a kikapcsolódást ebben a hektikus és stresszes időben. Későbbre halasztják, mert nincs rá idő, annyi mindent el kell intézni. Azonban pont a pszichével szembeni megnövekedett igények idején növelni kell a regeneráció mértékét is. Az élsportolókhoz hasonlóan - ők is olyankor adják a legtöbb gondoskodást a testüknek, amikor a legmagasabb teljesítményt várják el tőle. Lehet-e kiút a stresszből a megfelelően kiválasztott masszázs?

Kevesebb stressz a masszázs által

Az emberi test és a stressz

A test hosszú távú vagy rövid, de erős kiállítása a stressznek kellemetlen következményekkel járhat. Tudjuk, hogy ha túlterheljük az izmokat, izomlázzal és összehúzódással reagálnak, néhány napig nem engedik megismételni a túlzott terhelést. Ha nagy mennyiségű nem megfelelő táplálékkal terheljük a gyomrunkat, gondoskodik arról, hogy ezt ne ismételjük meg azonnal.

Valami ehhez hasonló történik, ha folyamatosan túlterheljük a pszichét. A pszichének is megvannak a maga kompenzációs folyamatai, a normál és a napi folyamathoz tartozik az alvás, amikor nemcsak a test, hanem az agy is pihen. Nos, ez nem biztos, hogy elég a nagymértékű stressz idején. Van, aki sporttal "tisztítja a fejét", van, aki játék közben vagy filmet nézve lazít, mások pedig meditációra szánnak időt. Esetleg kipróbálni a masszázst?

Masszázzsal a stressz ellen

Vannak, akik teljesen elalszanak a masszázs alatt, a legtöbben elérik az alfa szintet. És ez kulcsfontosságú tényező, amely segíthet a nehezebb időkben, amikor gondot okoz "az agy és a gondolatok kikapcsolása".

Pihenés

Ez a lelkiállapot a kreativitás alapja. A hétköznapi gondolatok kikapcsolnak és az elme ellazul. A stressztől nehezített fejjel gyakran nem talál más megoldást, nem látja az aktuális probléma megoldásának gyorsabb, illetve egyszerűbb módját és így még jobban pörög a stresszkörhinta.

Stratégiai masszőrválasztás

Ha élsportoló lenne, gondosan választaná meg masszőrét, hiszen a szolgáltatásainak minősége befolyásolja a teljesítményét.

Ön ilyen sportoló a fokozott stressz idején. Szóval, az Ön gondolkodása. Amint azt hangsúlyozni szoktuk, a masszőr kiválasztása fontosabb, mint maga a masszázstechnika. A masszőrnek meg kell értenie, hogy mit szeretne tőle, ezért nyíltan magyarázza el neki, hogy mindenekelőtt pihenni és kikapcsolódni szeretne.

Olyan masszőrt keressen, aki nagy empátiával rendelkezik és a lélek, a test és a psziché kölcsönhatása és az energia iránt érdeklődik. Az abszolút alap az, hogy 100%-os biztonságban érezze magát a kezei alatt és kellemes legyen az a környezet, ahol masszíroz.

Melyik masszázst válasszuk?

Próbáljon megfeledkezni a kellemesen fájdalmas masszázsokról, amikor lelkileg fitt állapotban van. Bár ezek a technikák gondoskodnak a testről, kérdéses, hogy ellazítják-e az elmét. Ha szellemileg gyengék vagyunk, kevésbé vagyunk képesek kezelni a fájdalmat. Stressz idején a test kényeztetésével kell ellazítani a pszichét.

A masszázs által okozott fájdalmat nehezebben viseljük stressz közben

Így például a lágy technikák, a köpölyözés, a mézes masszázs és a reflexmasszázs nem túl alkalmasak. Gyengéden vagy erősebben végezve ezek a technikák magasabb követelményeket támasztanak a szervezet saját gyógyító erejével szemben. De Önnek most nincs energiája szétosztásra, meg akarja tartani.

A legegyszerűbb módja a pihentető masszázs. Ez valójában egy klasszikus (svéd) masszázs, pihentető formában, ezt minden masszőrnek ismernie kell. A masszőrválasztás fontosságát éppen azért hangsúlyoztuk, mert a masszőröknek is megvannak a saját preferenciái. A masszőr dinamikáján, személyiségén múlik, hogy képes lesz-e a vendég teljes ellazítására koncentrálni, különösen, ha ideje nagy részét a vendég mozgási szokásainak javítására fordítja a relatív lelki jólétben.

Az arc- és a fejmasszázs segít stressz idején

A hideg évszakban kitűnőek a lávakövek. Már csak azért is, mert a rohanó embernek több energiára van szüksége és ezt tudja "kihúzni" a felmelegített kövekből. De vigyázat, a kellemes meleg a szaunához hasonló hatással van a szervezetre. Ügyeljen a folyadékbevitelre, hogy ne okozzon fejfájást.

Ha van a közelében olyan masszőr, aki Lomi lomit kínál, ne habozzon. A hawaii masszázs, ami "szerető kezek"-et jelent, az egyik legjobb pihentető technika. Hosszú, folyamatos mozdulatokkal masszíroznak, amit az idegrendszer nagyon nyugtatónak érzékel.

A shiatsu vagy a kínai nyomással végzett masszázs kitűnő ellazító technika, amelynek előnye, hogy szőnyegen és bő ruházaton keresztül végezhető. Pizsamában ellazulva érezheti magát a szőnyegen, a masszőr pedig gyengéd nyomással ellazítja az egész testét, akár el is forgatja és áthelyezi. Az alfa szint szinte garantált.

A nyirokelvezetés egy gyengéd masszázs is, amely többek között a nyirokrendszerre, a vízháztartásra és az immunitásra is hatással van. A lávakövekhez hasonlóan a szervezet reakciója kissé érzékenyebb lehet nyirokmasszázs után, de ez egyéni. Ha a fej kíméletes restartjáról és kikapcsolásáról van szó, a nyirokelvezetés mindenképpen megfelelő technika.

A Bowen technika finoman rántja az izmokat, hogy azok visszatérjenek eredeti, fiziológiás helyzetükbe. Azon technikák közé tartozik, amelyek gyengédsége által is meglepően hatékonyak. Azon kevés masszázsterápia közé tartozik, amely ruházaton keresztül is végezhető.

Watsu

Ha még nem találkozott a Watsuval, ne aggódjon, biztosan nincs ezzel egyedül. Ennek az újdonságnak a neve a terápiák terén a water siatsu rövidítése. A terapeuta a vendéggel meleg vizes medencében dolgozik, a watsu ötvözi a siatsu masszázst, az izom- és ízületi mobilizációt, a nyújtást, a táncelemeket és a meridián elmélettel is dolgozik. Ugyanakkor a víz segít a test felemelésében, felmelegítésében, masszírozásában és ellazításában, valamint hatékonyan, de könnyedén és lágyan kezeli. Egy próbát mindenképpen megér.

Választott?

Ne feledje, hogy önmagára és a kikapcsolódásra gondolni nem önző. Ha átlépi a határt, kiégett vagy megsérült fáradtság vagy figyelemkiesés miatt, nem segít ezzel senkinek és nem teljesít jobban, sem otthon, sem pedig a munkahelyén.

Ajánlana további más masszázstechnikát, amely különösen alkalmas a stressz leküzdésére és a psziché ellazítására? Adjon tanácsot kommentben!

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.