Amma – masszázs a szégyenlősek számára

2008.4.29.Fitt és menőOvasás 10 perc

Az akupresszúra Japán művészete segít az elveszett bizalom és biztonság érzésének a visszaállításában. A titokzatos gejsák és a bátor szamurájok országából jön Magyarországra az „amma” akupresszúra hagyományos művészete, tehát a masszázs, ülő helyzetben. Ez az ősrégi masszázsművészet nem csak a japán kultúra hagyományaiból és erkölcseiből, de a jelenlegi felgyorsult élet és főleg munkatempóból is adódik. Az „amma” szó megközelítőleges fordítása a „kezek általi megnyugtatás”.

Amma – masszázs a szégyenlősek számára

Masszírozni és utazni a világ körül

Az ülő helyzetben történő masszázs a masszírozó és a masszírozott számára is számos előnnyel jár. Ülőhelyzetben van kivitelezve, miközben az ügyfélnek nem kell levetkőznie, amit sokan nagyon szívesen fogadnak. Nem igényel több időt, mint 15 perc. Külföldön a masszőrök ezen fajtájú masszázst, gyakran az ügyfeleik munkahelyein, strandokon, parkokban, nyilvános kertekben és hasonló helyeken végzik. Ezen kívül lehetővé teszi gyakorlatilag bárki számára, hogy masszőrré váljon, minimális beruházások által: elegendő egy masszázsszék és egy mobiltelefon. Mindenki, aki a masszázs ezen fajtájával foglalkozik, kereshet a megélhetésére és közben utazhatja a világot.

„Feltöltő“ érintések

Az ülő helyzetben történő masszázs nem helyettesíti az asztali masszázst. Épp ellenkezőleg, az asztali masszázs kiegészítéseként kerül felhasználásra. A széken történő masszázs semmi esetben sem jobb, mint a többi fajtájú masszázs, egyszerűen csak más.

Az ülő helyzetben lévő masszázsnak számos alkalmazása van, de nem terápiás masszázsról van szó. Ezen típusú masszázs célja az ellazulás segítése, a szervezet megfiatalítása, valamint az energiaáramlás megerősítése; nem feladata az izomzati és vázproblémák helyreállítása. Segít az egyéneknek a kapcsolat létesítésére, önmagukkal, a testükkel, másokkal és a környezettel is.

Az ülő helyzetben történő masszázsok esetén, az ún. „strukturált érintések” vannak felhasználva. Ezen érintések célja, 15 perc lefolyása alatt megerősíteni az energia áramlását a meridiánokban és a masszírozott egyént új energiával feltölteni. Az érintés ezen fajtája feltételezi a masszőr bizonyos felkészültségét, mégpedig az emberi test anatómiájával és fiziológiájával való megismerkedés által, speciális technikákkal, koncentrációval és hasonlók. A „strukturált érintés” hosszú évek tapasztalatából adódik. Egy megfelelően kidolgozott érzékelésen alapszik és hozzáigazodik a különböző testtípusokhoz, személyiségekhez és feltételekhez.

Az „amma” története

A technikáknak és a pontoknak, amelyek az ülő helyzetben történő masszázs tárgyát képezik, és amelyek már kiállták az idő próbáját, nagyon hosszú történetük van. Teljesen a nyolcadik századi Japánig nyúlnak vissza. Az akupresszúra már négyezer évvel ezelőtt Kínában is használatos volt, ahol az „anmo“ megnevezés alatt volt ismeretes. 1300 évvel ezelőtt érkezett Koreán keresztül Japánba, ahol már „amma“ vagy „anma“név alatt ismerték azt. Ezután eljutott nyugatra is, ahol már„shiatsu”-ként ismerjük.

Az energetikai masszázsok típusai között számos hasonlóság van, viszont tekintet nélkül a különbségekre, mindegyikük célja a „Chi” áramlás, tehát az életenergia megerősítése a páciens testében vagy a saját testünkben. Ez az energia feloldása alapján történik a meridiánokban – az energiacsatornákban, amelyek áthaladnak az összes egyén testén.

Az amma alkalmazásánál, amely tipikus az ülő helyzetben történő masszázsra, a cél 15 perc alatt ellazítani az ügyfelet és feltölteni új energiával úgy, hogy jobban tudjon dolgozni. A masszőr megpróbál számos pontot stimulálni a meridiánok alapján, mégpedig a háton, karon, nyakon, kézfőn, a csípőn és a koponyán is. Ha bárhol, a meridiánokon blokkok találhatóak, az energiaáramlás meg van zavarva. Az akupresszúrás pontokat elképzelhetjük, mint a kutakat, amelyek mélyen, ezekbe az energetikai csatornákba vezetnek. Ezen pontok stimulálása eltávolítja az energetikai blokkokat és ezáltal az energiaáramlás erősebbé válik. Ezen megközelítéseknél, amely az ülő helyzetű masszázsoknál alkalmazandó, a masszőrök mindig a meridiánok mentén hatnak. Nem szükséges, közvetlen a regisztrált akupresszúrás pontokra hatni. Tehát, ha a masszázs folyamán számos tényleges pont stimulálva van, akkor a többi pontnak, amelyekre hatással vagyunk, nem szükséges akupresszúrás pontoknak lenniük, hanem a meridiánok menték található pontokról van szó.

Masszázsszék Lipt® Z-02

Masszázsszék Lipt® Z-02

65 990 Ft

Szék és masszázs

A székek felhasználása a masszázsoknál közvetlen az „amma” asztalon végzett masszázs által van inspirálva, a masszázs az ügyfél egész testén van elvégezve, azzal a különbséggel, hogy a masszírozott személy a masszázs végén nem fekszik, hanem ül. Léteznek négyezer éves kínai fametszetek, amelyek egy személyt ábrázolnak, aki egy másik, ülő helyzetben lévő személyt masszíroz. Viszont a szék és a masszírozás módszere, valamint az ezzel kapcsolatban álló innováció, David Palmertől, San Franciscóból szármatik, 1983-ból. Az ő meggyőződése volt, hogy az érintéseket úgy kell alkalmazni, hogy elérhetőek legyen mindenki számára, aki úgy dönt, hogy kihasználja azokat. A szék és a módszer, amelyet kidolgozott, lehetővé tette több tízezer ember számára a masszázs és a rendszeres, ritmusban elvégzett érintések felfedezését. Olyan személyekről volt szó, akik valószínűleg soha nem próbálták ki a masszázst. S egyúttal a masszázs említett módszere, lehetővé tette a masszőrök számára a szalonok elhagyását, a szárnyaik kiterjesztését és azt, hogy közvetlen az emberek közé menjenek – repülőterekre, vasútállomásokra, irodákba, partokra, vagy kiránduló hajókra. Sokan közülük épp azért mentették meg a karrierjüket, mert megtanulták a masszírozás ezen, új fajtáját. Ma már a fejlett országokban, szinte mindenhol ahol vannak emberek, találkozhatunk valakivel, aki ismeri ezt az ülő helyzetű masszázstechnikát és kínálja azt. Érdekes dolog, hogy az ülő helyzetű masszázs szinte „látványosság“, hiszen a nyilvános helyeken van realizálva. A jelenlévők és a járókelők is megállhatnak és pontosan a masszőr kezei alá nézhetnek.

Nem csak a rohanó személyek számára

Léteznek emberek, még ha kevesen is vannak, akiket már maga a tény, hogy le kell vetkőzniük a klasszikus masszázs előtt, zavarba hoz. Gátlásaik vannak és sebezhetőnek érzik magukat. Tehát annak ellenére, hogy a tudatában vannak annak, hogy a masszázs segítene nekik, semmilyen masszőrt nem látogatnak meg.

A széken történő masszázs, minden ilyen félelmet semlegesíthet. A masszőr a ruhán keresztül masszíroz, általában egy nyilvános helyen, ahol, mindenki látja, hogy mi történik. A masszírozott személy könnyebben ellazul, mert nem fél a túlzott intimitástól, amelyet a masszőrszalonokban érzékelhetünk.

A szék biztonságot nyújt

A test legsebezhetőbb, tehát a „Jin” részei (gyomor, nemi szervek, mellek), a masszázskor a székhez támaszkodnak, és az összes érintés a „Jang” részre, tehát a test külső és a legkeményebb részére irányul, amely a legjobban védve van. A masszőr mindenekelőtt a hátat, nyakat és kart masszírozza. Ez növeli az ügyfél biztonságérzetét, tehát könnyebben ellazul.

Az emberek gyakran beszélnek a csodálatos érzéseikről, amelyeket a masszázsszékben átéltek. Ezen érzések eredete azon pozíció, amely emlékezteti őket azon boldogító érzésre, amelyet akkor éltek át, amikor gyermekként a szüleik a karjukban tartották őket. A felnőttek a gyermeküket a mellkasukkal szemben tartják, megsimítják a nyakát és a hátát. Feltételezhető, hogy az ügyfél szintén bizalmi helyzetben érzi magát ebben, a már ismert pozícióban, amelyet a saját korában már nagyon ritkán élhet át. Védve van és biztonságban érzi magát.

Az ülő helyzetben történő masszázs egyúttal nagyon megfelelő akkor, ha ki szeretnénk építeni vagy meg szeretnénk újítani a bizalmat a nemek között. Ez az ülő helyzetben lévő masszázs egyik legfontosabb feladata a mai társadalomban. A masszázsszék segíthet a sebek gyógyulásában, amelyeket az évek alatt szenvedtünk el, a nem megfelelő érintések által. Egy felbecsülhetetlen értékű eszközről van szó, amelyet minden masszőr használhat, aki közelebb szeretne kerülni az emberekhez.

Más részről mindenkit, aki az ülő masszázsokkal fog foglalkozni, egy nagyon érdekes professzionális életút vár, amely elvezeti őt közvetlen az emberekhez. Hisz annyian vágynak érintésre, annyian közülük szeretnének kapcsolatot kialakítani és megújítani az elszakadt kötelékeket.

(Kidolgozva az „Ülő helyzetű masszázs” cím könyv alapján, kiadási év: 2001, kiadó: Alexander GIERTLI – EUGENIKA Pbl.)

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.