Akut hátfájás

2010.4.28.Fitt és menőOlvasás 2 perc

A hátfájás akutra és krónikusra osztható. Az akut fájdalom általában hirtelen jelentkezik, és olyan erős lehet, hogy egy ideig nem tud mozogni vagy felegyenesedni. Általában néhány napon vagy héten belül elmúlik.

Akut hátfájdalom

Krónikus problémák

Lassan alakulnak ki és 12 vagy több hétig tartanak. Ha az akut problémákat nem kezelik megfelelően, vagy ha nem állapítják meg az okukat, krónikussá válhatnak. A krónikus fájdalom hirtelen akut, súlyos fájdalmat okozhat.

Kiugrott (extrudált) porckorong

A csigolyák között lengéscsillapítóként működő porckorong idővel elhasználódhat. Hirtelen mozgás hatására a korong belsejében lévő zselészerű anyag a burkolat külső széléhez nyomódhat. Ha kiszakad, a tömege kinyomható – ezt hívják pukkanásnak. A porckorong és a környező szövetek ezután megnyomhatják az ideggyökeret vagy a gerincvelőt, és intenzív fájdalmat okozhatnak. Ha a gerinc érintett, a lábak vagy a test más részei elernyedhetnek, ami azonnali orvosi ellátást igényel.

A porckorongsérülés okozta fájdalom általában hirtelen jelentkezik, de idővel fokozatosan is kialakulhat. Általában néhány héten belül elmúlik, bár a lemez tartósan megsérül. A kezelés gyógyszeres kezelésből, fájdalomcsillapítókból és fizikoterápiából áll, bár egyes esetekben gyulladáscsökkentő szert fecskendeznek be az ideg közelébe. A chiropraxia és a csontkovácsolás is segíthet.

Isiász

Ez éles fájdalom, amely bárhol érezhető azon a területen, ahol az ülőideg elágazik. A fájdalom gyakran a hát egyik oldalán kezdődik, majd lefelé halad a fenékbe és a lábba. Az ülőidegre nehezedő nyomás következtében alakul ki. Ennek oka lehet a porckorong körüli duzzanat vagy a rossz testtartás. A fájdalomcsillapítók segítenek a fájdalom enyhítésében. További hasznos kezelések közé tartozik a fizioterápia, a csontkovácsolás, a chiropraxia és az akupunktúra.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.