Ajándékok a Föld gyomrából

2008.4.29.A masszőr életeOvasás 15 perc

A fekete forró kövek a masszőr keze alatt felmelegítik a testét és megsimítják a lelkét. Folytatjuk a beszélgetést Roman Saska masszőrrel, a forró lávakövekkel való masszázsról, amely szinte már a szívügyévé vált.

Ajándékok a Föld gyomrából

Miért pont a lávaköves masszázs vált a masszázsok un. királynőjévé?
Mindenekelőtt az érzékelésről van szó. Ez a masszázs tényleg hatékony, s egyúttal megvan a saját vonzereje is. Fantasztikus, amikor a masszőr tud a lávakövekkel dolgozni és képes a folyamatok teljes időzítésére, valamint a görcsök felszabadítására is. Minden folyamatos és a masszázsnál kellemes hangulat alakul ki. Fantasztikus a kövek hangja, és a „leszorító erő”.

Mi értesz az alatt, hogy a kövek hangja?
A hullámhossz, amely két kő ütközésénél létrejön, amellett hogy fület gyönyörködtető, az ember teste által is pozitívan van érzékelve. Tehát egyáltalán nem rossz dolog, ha a masszázs alatt kövek összeérnek, természetesen csak mértékkel.

A lávakövekről szinte úgy beszélsz, mint az emberekről, mi az, amivel ennyire elvarázsoltak téged?
A kövek a természet részeit képezik, energiát árasztanak, vibrálnak és az én szempontomból egyáltalán nem számítanak élettelen tárgyaknak. Számomra ezek a kövek teljesen lenyűgözőek és egyediek.

A masszázs lávakövek eredetének nagyon hosszú története van.

Már ötezer évvel ezelőtt, a régi kínai gyógyászatban is használtak féldrágaköveket a masszázsokhoz. Náluk egy bizonyos meridiánra való hatásról volt szó, amely egy bizonyos testrésznek felelt meg. Az első masszázsköveket a kínai hagyományos gyógyászat úgy 4000 évvel ezelőtt használta. Az ásványokkal való munka mellett légzési gyakorlatokat és akupresszúrát is végeztek. Ez a tevékenység állandóan a meridiánokkal kapcsolódott össze. Innen származik a kövek egyik ágának az eredete, az ún. Kínai módszer. A masszőrök, akik ezt a módszert használják a gyakorlatukban, kicsi lávaköveket használnak, amelyek képesek az energia átvételére és átadására is, és a meridiánokra kerülnek elhelyezésre.

A második ág az amerikai módszer, amely nagyobb lávaköveket használ. Ezek nemcsak hogy az egyes meridiánokra kerülnek felhelyezésre, hanem a masszőr dolgozik is az adott izmokkal.

Magyarországon mindkét módszer használandó. Én inkább a második, az Amerikai módszert részesítem előnyben, mivel a kövekkel való munka során az izmokat is átdolgozza. Kikeresem és ellazítom a görcsöket. Ez így nagyon szuper. Egy kicsivel magasabb iskola a meridiánokon való áthaladás a kövek által. Ezt viszont nem csinálhatja akárki. Ha az ember érzi az energiát a testében, viszont nem ismeri a meridiánokat, nem kellene úgy tennie, mintha ismerné azokat. A masszázs kínai módszere sokkal igényesebb a kezelő érzékenységére, mint az amerikai módszer.

Szlovákiában, te úttörő vagy a saját területeden. Két és fél évvel ezelőtt a Zoraközpontban, Pozsonyban rendezted az első tanfolyamodat a lávaköves masszázsokra. Később tanfolyamokat rendeztél Karlovy Varyban, Prágában, Bártfán, Lucskiban, Pöstyénben, Gyűgyben és Jeseníkben. Fokozatosan, további kurzusokat rendeztél Pozsonyban, Ostraván és Martinban. Milyen masszírozási tanácsokat szeretnél a diákjaidnak átadni?
A célom főleg a professzionalitás. Azt szeretném, ha a terapeuták megértenék, hogy a masszázs során az a legfontosabb, hogy az ügyfelükre gondoljanak. Az a fontos, hogy a masszőr azt csinálja, amit kell, jól érezze magát és ne legyen frusztrált. A klasszikus öreg masszőriskola, amely 60-70 éves korig tanít, nem veszi figyelembe a masszírozás módját – tehát azt, hogyan kell masszírozni ahhoz, hogy a masszőr kitartson, és ne menjen tönkre. És ez nagyon nagy hiba. A masszázsiskolák kezdő masszőrjei nem ismerik a módját a kényelmes masszírozásnak. Itt látok nagy hibákat.

Lehetséges ez?
Úgy lehet kényelmesen masszírozni, hogy a masszőr, képes ezen tevékenység ellátására napi tíz órán át, 15 vagy 20 éven keresztül és nem megy tönkre a munkájában. Naponta számos kisebb masszázst is lehet végezni, viszont ezeket nemcsak az ügyfélnek, de a masszőrnek is élveznie kell.

Amikor a lávakövekkel dolgozunk, egy bizonyos hőmérsékleten kell lenniük, kizárólag azután helyezhetjük őket az ügyfél testére. Valószínű, hogy nehéz a köveket úgy megtartani, hogy ne hűljenek ki túl gyorsan. Ezzel gondolom, az elején a tanfolyamod minden diákjának problémája van.
A víz, amelyben a kövek főnek, 65 fokos, így ez főleg technikai kérdés. A fő probléma abban van, hogy az emberek a kezükkel nyomkodják a köveket. A megfelelő tartás az ujjvégekkel történik. A köveket meg kell fogni és megnyomni, így sokkal gyorsabban átadják a hőt. Visszafele pedig könnyeden elvenni. A lávakövekkel való munkának két fontos része van. Az egyik, hogy a masszőr ne féljen a másik pedig az, hogy a masszőr az izommal foglalkozzon és ne bőrrel.

Milyen nehézségeknél segít az adott masszázs?
A hő segít a görcsök feloldásában, megnyitni az energiablokkokat, s egyúttal feltölti az ügyfelet energiával. Tehát a forró kövekkel való masszázs, megfelelő a rohanó világban élő 21. századi emberek számára. A kövek által átadott hőnek köszönhetően, az ember ellazul, egyszerűbben lélegzik, feltöltődik energiával és harmonizálódik. Ez a masszázs energetikus oldala. Fiziológiai szinten növekszik az izmok oxigén és vérellátása. Sokkal nagyobb mennyiségű táplálék jut el hozzájuk és gyorsabban is regenerálódnak. A lávakövek lehetővé teszik a posztraumatikus és a rehabilitációs gyógyítást is. A masszázs szintén segít az ízületi gyulladásokon, valamint az iszchémiás kevés vérrel ellátott derékízületek és könyékízületek területein is. A hő segíti a vérellátást. És fordítva a túlzottan vérrel ellátott területek normalizálását, a hűsítő kövek alkalmazása által.

Kifejthetnéd ezt részletesebben?
Ez nagyon egyszerű, a hőnek értágító hatásai vannak, amivel hozzájárul a vér és a tápanyag ellátásához. A hidegség ellenben érszűkületet okoz, amely összehúzza az ereket és kiszorítja a véredényeket a véráramból. A hidegterápia nem mindig alkalmazandó. A hatékonyság növelésére használandó. A felhasználása lehetséges, de nem kötelező. Az alkalmazását főleg a nyári hónapokban és a melegebb helyeken javaslom.

Milyen gyakran ajánlanád a lávaköves masszázs alkalmazását?
Mivel ez a masszázs nagyon kiadós, és utána két-három napos méregtelenítés folyamat történik, az alkalmazását maximum heti két alkalommal javaslom. Természetesen, ez az ügyfél egészségi állapotától és az igényeitől függ. Megesett már például olyan is, hogy egy ilyen masszázs után az ügyfél megszabadult a gondjaitól, amelyek éveken át kínozták őt.

Egyúttal lehetséges a kombinálása a klasszikus masszázzsal is. Az adott kombináció nagy érdeklődésnek örvend az ügyfelek részéről, ez változatossá teszi a klasszikus masszázst.

Amennyibe kerül a lávaköves masszázs Kanadában és mennyibe nálunk?
Az ár az ügyfelek számára nagyon fontos. A masszőr számára ez az egyik módja az ügyfél megszerzésének, vagy pont az elvesztésének. Az ár az adott környéktől, városrésztől függ. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a masszázs egy prémiumszolgáltatás. Például a klasszikus masszázs ára 7000 forint egy órára, de a lávaköves masszázsé ennél 50-60 százalékkal is magasabb lehet. Tehát a kliens 8-11 ezer forintig is fizethet egy órányi masszírozásért. Ugyanez érvényes bárhol a világon. Természetesen az árak megszabása az adott masszőrtől és az adott várostól függ. Felhozok egy példát: Vancouverben a masszázs úgy 60- 80 kanadai dollár egy órára, míg Whistlerben az ügyfél befizet 150 és több kanadai dollárt, tehát az összeg dupláját. Négycsillagos hotelekben viszont a masszázsok nagyon ritkán tartanak csak 30 percig, mint nálunk. Általában 60 - 9O percig tartanak. Ez a felhasznált időegységtől függ, de általában ilyen a masszázs minimális hossza. A thai masszázs például másfél-két óráig is eltart.

Milyen hosszú ideig tart a lávaköves masszázs?
Természetesen nagy különbség, hogy ez a masszázs teljesen, vagy csak részlegesen van elvégezve. A teljes masszázs a kezek, lábak, hát, has, nyak elölről, hátulról átmasszírozását érti. Általában másfél-két óráig tart. A részleges masszázsnál a test bizonyos részeire összpontosítanak. A részleges masszázs abban jó, hogy a masszőr magához csalogatja a kevésbé tehetős ügyfélkört is, például rövidebb masszázsokkal. Végeredményben arra a legfontosabbra kell gondolni, tehát az ügyfélre.

Mi a lávakövek eredete? Magad szoktad őket kiásni :-)
Természetesen nem, nem ásom őket magam. Szerencsére, elég ha felveszem a telefont, és kiássák helyettem.:-) A lávaköveket Bolíviában, Argentínában, Peruban gyűjtik, az energetikailag kevésbé terhelt területeken, ahol nincs nehézipar. Ezek valóban a föld gyomrából, a vulkánokból kivájt sziklák. Általában a folyók partjain vannak begyűjtve, tehát nem közvetlen a lávából vájják őket.

Az emberek, akik ezek gyűjtésével foglalkoznak, képesek megkülönböztetni a lávaköveket a másféle kövektől?
A gyűjtési területeket, mindig a partok képezik, amelyeken keresztül a láva folyt. Más részről az ásványkutatóktól tudják mely részek tipikusan lávásak. Ezek sziklák, több ezer éve itt fekszenek, tehát az idő már rajtuk hagyta a nyomát.

A lávakövek miért pont az említett országokban vannak begyűjtve?
Azért, mert az ottani lávák sokkal öregebbek, mint bárhol máshol a világon. Amerikában például léteznek olyan csapatok, akik a lávakövek gyűjtésével foglalkoznak (kézzel).

A masszőrök a folyóból származó kövekkel dolgoznak? Mi köztük a különbség? Nagyobb az energia és az erő a lávakövekben, mert közelebb voltak a Föld magjához?
Bizonyosan ez a tény sem elhanyagolható. Hiszen a lávakövek óriási nyomás által keletkeztek, óriási hőmérsékletek mellett és teljesen más az összetételük, mint a folyami köveknek. Tehát sokkal hosszabb ideig képesek a hő megtartására, teljesen más a frekvenciájuk és teljesen más energetikai információt hordoznak az ügyfelek számára. Épp ezért nem lehet helyettesíteni semmi mással, ami a föld felszínén lett létrehozva. A Földön megtalálható kövek háromnegyedét folyóból származó kövek alkotják – tehát mínuszos, illetve Jing kövek. A többi a lávakő, tehát a pluszos _ jang kő. A folyóból származó kövek nem képesek annyi ideig a hő megtartására és teljesen más az energetikai összetételük. Megfelelőek főleg a hideg terápia számára. Ezeknél általában a folyami kövek is használandóak, mint pl. a márvány. Már magukban is hidegérzetet keltenek. Viszont nagyon drágák. Tehát a hideg terápiához az ásványokat javaslom.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.