A tavasz zöld kincse - a csalán

2023.5.2.Fitt és menőOlvasás 4 perc

A csóvány közönséges ellenálló gyomnak számít, amely megkeseríti a kertészek és mindazok életét, akik óvatlanul hozzányúlnak és megcsípődnek. Ez a gyógyító növény azonban kora tavasztól többféle jótékony egészségügyi hatást kínál.

Csalán, más néven csóvány

Milyen gaz ez

A csóványnak vagy helyesen a csalánnak főként két faja van, az Urtica dioica és a kis csalán (Urtica urens). Mindkettőnek azonban hasonló a hatása, így felhasználásuk is hasonló.

A csóványok szeretik a nedves, nitrogéntartalmú talajokat, és gyakorlatilag bárhol nőnek. Noha csipő tulajdonságaik miatt nem közkedveltek, ha megnézzük ennek a növénynek a felhasználási lehetőségeit és gyógyhatásait, csak csodálkozhatunk. Nem csak a levelek használhatók, hanem a szárak, virágok, magvak és a gyökér is.

A csalán szára rostos és az elmúlt évszázadokban a lenhez hasonlóan dolgozták fel. A csalánszövetet a szegények ruhájának nevezték, de puhább, mint a pamut, melegebb, mint a gyapjú, és jobban ellenáll, mint a len. Mivel ez a növény ellenáll a kártevőknek, és nem igényel annyi nedvességet, mint a pamut, valószínűleg ez lesz a jövő textilnövénye.

Milyen jótékony hatású anyagot tartalmaz és miért csíp annyira?

A növény felső részét a levelekkel és a szárral használják leggyakrabban vagy tavasszal, a növény virágzása előtt vagy szeptemberben gyűjtik, amikor már új fiatal növények nőnek.

A csóvány szó szerint tele van tápanyagokkal. B-, C-, D-, K-vitamint, A-provitamint, ásványi anyagokat, például vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, mangánt, nátriumot és ként tartalmaz. Emellett gazdag klorofill-, flavonoid- és kovasavforrás (vízhajtó hatású) is.

A növényt finom szőrök borítják a száron és a levelek alsó részein. A növénnyel érintkezve a szőrszálak éles végei a bőr alá tapadnak, letörnek, és irritáló anyagok koktélját öntik a mikrosebre: hangyasav, kovasav, hisztamin és acetilkolin, szerotoninnal együtt, ami sajnos segít az allergiás bőrreakció kiváltásában a csípés hatására.

A csaláncsípés nem kellemes, de nem is veszélyes, és viszonylag hamar elmúlik. A bőr irritációja arra kényszeríti a szervezetet, hogy az érintett területet túlmelegítse, serkentse, és gyógyulási folyamatokat indítson el benne. Már az ókori Rómában a fájós térdeket friss csaláncsokrokkal verték, és máig a csalán kiváló természetes gyógymódnak számít a reuma ellen.

Hatások és felhasználás

A csóvány mind külsőleg, mind belsőleg alkalmas, és az egész szervezet számára előnyös. Leggyakrabban tea formájában használják, főleg tavaszi méregtelenítő kezelésekhez, amelyek azonban legfeljebb 3 hétig tarthatnak. Terápiás adagok alkalmazásakor nincs ismert mellékhatás, de mint minden gyógynövény esetében, ellenőrizze a használat megfelelőségét, ha jelentős egészségügyi problémái vannak, különösen a véralvadás vagy a vese miatt.

A csalánteának számos jótékony hatása van

Ha nem tetszik az ötlet, hogy önkéntesen csalánnal csípetni magát, készíthet 20 perces csalánfürdőt. A gyógynövényt 12 órával korábban hideg vízben maceráljuk, 200 gramm és 5 liter hideg víz arányában, és csak a felmelegített forrázatot adjuk a fürdőhöz. A fürdés után ajánlatos melegbe burkolózva pihenni. A csalántinktúrával átitatott borogatást is használhatjuk fájó izmok vagy ízületek esetén.

A csalánteával történő kezelés javasolt cukorbetegeknek, aknés problémák, húgyúti gyulladások idején (vízhajtó hatás), reuma és általában a szervezet tisztítására, táplálására.

Ha a csalán még nem talált utat a konyhájába, mindenképpen próbája ki, spenóthoz hasonlóan elkészítve kiváló, pesto, csalánméz, szörp készíthető belőle, töltelékekhez, tavaszi salátákhoz, kenőkhöz adjuk, tojásrántottához vagy levesekhez. A kellemetlen csípések eltávolításához elegendő rövid ideig forró vízzel leforrázni vagy hőkezelni.

Hajhullás és zsírosodás ellen is elismert segítő, a főzetet leöblítjük és a gyökereknél masszírozzuk. Ha a természetben megsérül, a sebre csalán zúzott leveleiből készült paszta elállíthatja a kisebb vérzést.

Mit szólna, ha masszázs formájában élvezhetné a csalán jótékony hatását? Ha szeretné kipróbálni, paraffinos és növényi masszázsolajat is kínálunk csalánkivonattal.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.