A szaunázás tízparancsolata, avagy miért jó a rendszeres szaunalátogatás

2017.2.14.Fitt és menőOvasás 10 perc
A szaunázás tízparancsolata, avagy miért jó a rendszeres szaunalátogatás

A rendszeres szaunázásnak minden felnőtt ember életének a részévé kellene válnia, ugyanúgy ahogy a mozgásnak vagy a munkának is. Ezen jótékony, évek alatt igazolt egyészségügyi procedúra, hozzájárul az emberi szervezet pozitív állapotához. Hatással van a bőrre, támogatja a kardiovaszkulásris rendszert, mozgásszervi apparátust és természetesen a légutakon kívül képes az elme és a pszichika feloldásában is. Ha elkezdi a szaunázást még ma, hamarosan észlelheti a szervezete védekezőképességének a javulását és a test megerősödését is. És ez még mindig nem minden!

Betegségek, féljetek!

A szaunázásnak nem csak a téli hónapok szokásának kellene lennie. Kizárólag a rendszeres szaunázásnál melegednek fel az ízületek, növeli a szervezet hosszútávú ellenállóképességét és belülről méregteleníti a testet. A szaunalátogatás viszont nem javasolt a beteg személyek számára, akik súlyos betegségekkel vagy egyszerű megfázással küszködnek. A szaunába mindig egészségesen lépjen be. A szauna szintén nem megfelelő a máj-és veseproblémákban szenvedők számára, alkoholfogyasztás után, a fizikailag vagy mentálisan lefáradt egyének számára, valamint a nőknek a menstruáció után vagy a terhesség alatt. Nem kellene szaunában töltenie az időt ha éhes, vagy ellenkezőleg a túl kiadós és nehéz ételek után. A szaunába lépés előtt hagyja el az erős parfümöket vagy dohányzást, amely a szaunázás során a bőrből felszabadulhat és kellemetlen lehet a többi látogató számára. Néhány masszőr, a szaunázást konkrétan is javasolja, mint az előmelegítés kitűnő eszközét a masszázs előtt vagy az erőteljesítmény után.

Ha gondolkodik, hogy a szaunázni vinné a gyermekeit, ne habozzon, támogassa az immunrendszerüket és a szervezetük ellenállóképességét. A gyermekek, akik heti egy alkalommal szaunáznak, sokkal jobban alszanak és ellenállóbbak is. A szaunakabinban nem kellene hosszabb időt tölteniük, mint 5 perc, ezt is legjobb a kabin alsó részében, 90 centiméterrel a padló felett, ahol a legmegfelelőbb a hőmérséklet. Néhány szaunaközpont -és berendezés például speciális órákat kínál csak a gyermekekkel történő szaunázáshoz, amikor a szauna hőmérséklete nem túl magas és nem árt a gyermekeknek. A gyermekeknél sem feledkezhetünk meg a hűtés megfelelő módjáról, akár a klasszikus zuhannyal, vödörrel vagy például a jégkúttal.

Tartsa be a szabályokat
A szaunázásnak is megvannak a saját szabályai, amelyeket fontos betartani, hogy ne zavarjunk másokat a szaunázás közben, vagy ne ártsunk a saját testünknek:

  1. A szaunában mindig a szaunázáshoz meghatározott fehérneműt használjon. Felejtse el a fürdőruhát és a cipőjét hagyja mindig a szauna előtt. A teljes testét, beleértve a lábait is, terítse alá lepedővel vagy törülközővel. Minél kevesebb dolgot visel, a teste annál jobban kapcsolatba kerül a meleggel és annál egészségesebb lesz.
  2. A szaunába lépés előtt mosdjon le szappannal és vízzel. Ne használjon illatos tusfürdőket vagy hajpakolásokat.
  3. A szaunába mindig szárazon kellene belépnie, ez azt jelenti hogy minden lehűtési ciklus után törölje le magáról a vizet.
  4. A szaunában kerülje el a széken ülés módját. Elszédülhet, megfájdulhat a feje vagy akár el is ájulhat. A gyermekeket a lejjebbi szintekre kell ültetni, ahol alacsonyabb a hőmérséklet. Mindig hordjon magával lepedőt vagy törölközőt és higiéniai okokból helyezze önmaga alá.
  5. A szaunában lélegezzen az orrával és a szájával is. A gyermekek lélegezhetnek kapszulában, ami azt jelenti, hogy a kezeiket kagyló formában maguk elé helyezik és közvetlen benne lélegeznek. Ha a légzés során a levegő égő érzését észleli, takarja le az orrát és a száját a tenyerével.
  6. A javasolt idő letelte után, vagy a fülcimpa, orrhegy, mellbimbó égő érzésekor, hagyja el a melegített helyiséget. A javasolt idő teljesen egyedi, mindig kövesse a teste érzéseit. A szaunázási blokk időszakát fokozatosan növelheti.
  7. Izzadáskor törölje le a testéről a vízcseppeket. Ezzel nem csak a bőrpórusok megnyílását támogatja, hanem a testén található szennyeződések eltávolítását is. Használhat szivacsot, luffa szivacsot vagy akár lágy kefét is.
  8. A lehűtést minden szaunázás után végezze el. Hűtse le magát a medencébe történő fokozatos belépéssel - semmiképp sem ugrással! Ha nem meri lehűteni az egész fejrészét, merítse le mindig legalább a tarkóját.
  9. A melegítési-lehűtési blokkokat legalább háromszor ismételje meg. Az utolsó lehűtés után zuhanyozzon le langyos vízzel, ne használjon szappant és tekerje be magát törölközővel vagy fürdőköpennyel és pihenjen 20 percet egy zavartalan helyen. Pótolja a folyadékszintjét – a kínálatban hideg tea, ásványvíz vagy kiválasztott izotóniás sportitalok vannak.
  10. A megfelelő szaunázást úgy ismerheti fel, hogy ellazultan, jól és kellemesen fáradtnak fogja magát érezni. Kerülje el a szaunázás után dohányzást és alkoholfogyasztást, amely negatív hatással lehet a szervezet teljes regenerációs folyamatára. Inkább kényeztesse magát egy könnyű salátával, friss gyümölcslével és vitaminokkal.

Ha a kezdőkhöz tartozik, ne próbáljon azonnal lépést tartani azokkal, akik már hosszú éves szauna látogatók. Kezdje fokozatosan, alacsonyabb lócákkal majd csak később térjen át a magasabb lócákra, ahol melegebb van. A leggyakoribb hiba a szaunázásnál a lehűtés rossz módja. Minden szauna zuhanyokat kínál, ahol beállíthatja a víz hőmérsékletét. Sőt az adott berendezések rendelkeznek hűtőmedencével vagy jégággyal is. A lehűtés rosszul kiválasztott módja esetén a teste nem lesz ellenálló és erős sem. A szauna néhány látogatása után, észlelheti, hogy milyen szépen és egészségesen néz ki a bőre és milyen jól érzi magát. Ezután már örülni fog a wellnessközpont következő látogatásának, ahol biztosan bérletet vásárol a szaunahasználat további időszakaira.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.