A masszőr szakmai etikája

2023.8.7.A masszőr életeOlvasás 5 perc

Röviden áttekintjük a masszőr szakmát és azokat az elveket, amelyeket minden masszőrnek követnie kell, akár csak hasznos hobbija, akár hivatásként űzi a masszázst. Öt pontban foglaltuk össze a masszőr Etikai Kódexét, Ön felmérheti, hogy átfogó-e és betartja-e a gyakorlatban.

A masszázs etikai alapelvei

A masszázs nyújtásának fő elvei

A masszázs az emberi test ápolásának egyik területe, ezért ügyfélorientált. Ez a gyakorlatban azt kell, hogy jelentse, hogy a vendég igényei és kívánságai nagyobb előnyt élveznek, mint amit masszőrként és terapeutaként a mi szempontunkból fontosnak tartunk.

Magával a masszőrrel szemben nemcsak fizikai, hanem pszichológiai és személyes oldalról is támasztják az igényeket. A klasszikus masszázstanfolyamokon olykor találkozunk valakivel, aki technikailag jól masszíroz, de a tanfolyam végeztével panaszkodik a vendégek érdektelenségére.

Ez akkor fordul elő, amikor a masszőrnek tele van problémákkal, komplexusokkal a feje, nem tud belemenni az áramlásba, ráhangolódni a belső béke színterébe, kapcsolatba lépni a vendéggel. A második akadály az érzékenység és az empátia hiánya, de ez a masszőröknél ritkábban fordul elő.

A terápiás gyakorlatban gyakori probléma az ítélkezés nélküli aktív hallgatás. De ez az egész társadalom problémája, nem csak a masszőröké. Valóban nyitott szívvel hallgatni, nonverbális kommunikáció segítségével megpróbálni megérteni a beszélő attitűdjét, ugyanakkor nem alkotni semmilyen ítéletet az elménkben, rendkívüli képesség, amit tudatosan kell gyakorolni.

A legjobb dolog az, ha megtaláljuk az egyensúlyt az önbizalom, hogy jól tudok masszírozni, és van mit megosztanom, és az alázat között, hogy még mindig nem tudok mindent, továbbra is hajlandó vagyok tanulni minden vendégtől, és így viszonyulok hozzá, az egyéni tisztelettel, és ez nem csak a vendég testére vonatkozik, hanem a pszichére, személyiségére, hátterére, múltjára is.

Tehát, ha egy masszőr etikai kódexét szeretnénk összeállítani, akkor nem ragaszkodhatunk az olyan általános kifejezésekhez, mint a masszázs eljárások betartása, a higiéniai előírások és az illemszabályok. A masszázs esetében többről van szó, és a jó masszőrök alázatosan belátják ezt minden egyes vendég esetében.

A masszőr etikai kódexe

1. A masszőr tisztában van végzettségével, képességeivel, készségeivel és tapasztalataival, és ebből a pozícióból közelíti meg a vendégeket: nem parancsol nekik, nem kritizálja, nem ad tanácsot, csak olyan lehetőségeket javasol, amelyek lehetővé teszik a vendég számára felelőssége testi és lelki állapotának javításáért.

2. A masszőr-vendég kapcsolat alapja a kölcsönös bizalom és tisztelet. A masszőr a szakmai erkölcs és etika betartásával közeledik a vendéghez, tiszteletben tartja méltóságát, problémáit és érzéseit, és értékeli a vendég visszajelzéseit. A masszőr nem csak a vendég egészségi állapotával kapcsolatban diszkréciót tart fenn, hanem a személyes dolgokkal kapcsolatban is, amelyeket a vendég rábíz.

3. A masszőr szakmai távolságot tart, megfelelő határokat szabott, és nem engedi átlépni sem magának, sem a vendégnek. A masszőrnek jogában áll visszautasítani a vendéget, ha az a masszőr szakmai, erkölcsi vagy személyes elveivel ellentétes magatartást tanúsít a masszázs előtt vagy közben, és tiszteletben tartja a vendég jogát a masszázstechnika elutasításához, megváltoztatásához, illetve befejezéséhez a masszázs idő előtt.

4. A maximális jó élmény érdekében a masszőr nem csak felkészíti magát az egyes találkozásokra, hanem a lehető legkellemesebb környezetet is megteremti a masszázshoz. Minden higiéniai követelményt betart, csak olyan technikákat alkalmaz, amelyekre kiképzett, és gondoskodik arról, hogy a masszázs körülményeiről, lefolyásáról, időtartamáról, áráról és ellenjavallatairól kellő információval rendelkezzen a vendég a masszázs előtt.

5. A masszőr soha nem kísérletez a vendéggel, és nem végez olyan technikákat, amelyekre szakmailag nincs felkészülve. Ha a masszőr úgy ítéli meg, hogy a vendég egészségi állapota miatt más szakemberre van szükség (orvos, gyógytornász, pszichoterapeuta, csontkovács stb.), bátran ajánlja őt a vendég figyelmébe.

Tudna-e azonosulni a masszőr etikai kódexével ilyen formában? Mit fűzne még hozzá vagy pontosítana? Szívesen fogadjuk kezdő és tapasztalt masszőrök észrevételeit egyaránt.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.