A masszőr felkeresése, mint első segély

2023.2.2.A masszőr életeOvasás 10 perc

Időnként mindannyiunkkal megtörténik. Valahol fáj, megnyúlik valamilyen izom, kificamlik a boka, vagy a vádlikban görcsök alakulnak ki a hosszú ideig tartó állástól. Azt mondjuk, nem is olyan rossz ez, reméljük, hogy hamar elmúlik. Véleményem szerint jobb választás az, ha nem várunk, hanem azonnal kezeljük a problémát, mielőtt az állapot súlyosbodna és orvoshoz kellene fordulni. Például masszőrrel, és főleg azért, hogy megtanuljon segíteni önmagán. A cikket Eva Kupilíková masszőr és gyógytornász készítette Önnek.

A masszőr felkeresése, mint első segély

Kezelje a problémát azonnal, mielőtt az súlyosbodna
Gyakran így fordulnak hozzám a masszázsszalonok vendégei. Néha a vendég meglátogat azokkal a szavakkal, hogy "Én már mindenhol jártam. Semmi komoly, de még mindig nyugtalan vagyok. Segít nekem?". Aztán ott van a vendégek másik csoportja, akik már jól ismernek, és elsőként jönnek hozzám azzal, hogy tudják mi a véleményem. Hogy megoldható-e a probléma azonnal és alternatív módon?

Én megtanultam magammal és a családommal mindjárt megoldani. Mielőtt rosszabbodik, és maga a kezelés nagyon hosszú ideig tart. Például a fül, ha megduzzad vagy megfázik. Jobb, ha felmelegítjük a területet, szeretek fülgyertyát vagy gyógynövényolajat használni a fül és az orrüreg felmelegítésére. És a legtöbb esetben ez egy napon belül segít. A legrosszabb esetben elmegyünk a gyógyszertárba fülcseppért, és a dobhártya átszúrására nem kerül sor. Mert minden korábban megoldódott, mint az utolsó percben.

A legvarázslatosabb terület, amellyel foglalkozom, a merev izmok
Az adott hely fáj, az izom igénybevételekor éles fájdalom jelentkezik, az ember nem érzi jól magát a saját bőrében. Egészséges, de nem érzi jól magát. A fájdalom korlátozza a mindennapi tevékenységben, és emiatt egyéb kellemetlenségek halmozódnak fel. Például a kificamodott boka néhány nap fáj, ernyed. Ezért egyenetlenül terheljük a másik lábat és a sérült láb helyettesítő izmait. A hát alsó részén az izmokat aszimmetrikusan oldalirányban nyújtják, és így tovább.

Néha előfordul, hogy poszttraumás állapotokat kezelek. Törések után szenvedő idős nénikhez járok, amikor az ortézis eltávolítása után nem akar mozogni a fájó hely. Gyengéden masszírozzuk a hegekből eredő feszültséget, puhítjuk a hosszú ideje működésképtelen izmokat, ínakat. Így az egész végtag jobb vérkeringése serken, újjáéled és újra együtt tud működni. Együtt örülhetünk annak, hogy milyen kevés is elég ahhoz, hogy újra elégedettek legyünk!

Játsszon a vádlin
A különféle okok miatt elfáradt vagy megrövidült izmokat kezelni kell. A legjobb eredményt a Bowen technika alkalmazásával érem el, ha az izmokat keresztirányban finoman megnyomom.

A klasszikus masszázsok megtanítják az izmokat finom hosszirányú gyúrásra. Nagyon hasznos volt számomra, hogy az izmot húrnak képzeljen. Ha a gitárhúr megfelelően meg van feszítve, akkor szépen hangol és játszik. Mint az izomzatunk. Ha megernyedt vagy túl van feszítve, az eredmény nem sokat ér. És én "játszok" az emberi húrokkal keresztirányban. Meglazulnak, és a fájdalom fokozatosan elmúlik.

Este munka után fáradt, görcsre hajlamos vádlival meg tudjuk magyarázni. Leülünk a földre, behajlítjuk a térdünket és lazítjuk a vádlit, hogy az izom lendülhessen. Az így ellazított izmot ezután a hüvelykujjal megfogjuk, és játszunk rajta.

A vádli izomzata két fejből áll, először foglalkozzunk a külsővel. Megfogom a bőrt és csúszok vele az izomtól befelé, két izom között - a vádli közepéig, sokszor ott barázda érezhető. Megerősítem a hüvelykujjamat és egy kis kampót csinálok belőle, amivel megfogom az izmot, majd egész kezemmel kifelé húzom. Hasonlóan a gitárhúr pengetéséhez.

Az izom enyhén fáj, de a fájdalom gyorsan elmúlik és ellazul. A hő a vádlira is átterjedhet. Így 3-5-ször megpengetem az izmot teljes hosszában. Akkor előveszem a másik vádliizmot. A belső izmot befelé, a külső izmot kifelé pengetem.

Az erőltetés nem kívánatos, hacsak nem nagyon fáj az izom, alig nyomom. Még ez a gyengéd pengetés is megteszi a dolgát. Próbálja ki magán.

Tanuld meg az önsegítés művészetét
A gyerekeim már tudják, hogy ha valami fáj, azonnal szóljanak nekem. Gyakran megkérnek arra is, hogy segítsek a barátaiknak.

Megtanítom a vendégeimet arra, hogyan segítsenek magukon otthon. Kiderítjük, melyik helyen merevedik meg a leggyakrabban izomzatuk és gyengéd érintéssel, gyakorlatokkal, vagy a mindent kiváltó mozgássztereotípiát keresve próbáljuk javítani az állapotot.

Azok az esetek, amikor az ember segíthet magán, például a vádliban és a lábfejben jelentkező görcs, a saroksarkantyú kialakulása, a mellkasi nehézség, vagy például a könyök fájdalma és a kéztőalagút merevsége.

Az izom edzése és finom nyomása az alapja annak, hogy az izom ellazuljon, véráramot kapjon, és minden felesleges kimosódjon a szervezetből.

Nemcsak a vendégeimnek, hanem a több mindenkinek is tanácsot adok, hogyan vigyázzanak magukra, hogyan oldjanak meg mindent az elején, és ne várjanak a "majd valamikor"-ra. Ők maguk vannak otthon a testükben, ezért természetesen érdekelni kell őket, hogy tudják, hogyan lehet "megjavítani" a testüket, és hogyan lehet elégedettséget és jó közérzetet elérni.

Túlzok, ha azt mondom, hogy tényleg „kevés” is elegendő, mert a gyógyítás valóban csak néhány pillanatig tart. De pár évbe telt, mire mindezt megtanultam. Évek óta végzem a szakmámat, minden egyes nap, minden egyes vendéggel gyűjtöm a tapasztalatokat.

Ha új dolgokat szeretne megtudni a testéről, ne féljen. Ha nem indul el, lehetetlen továbblépni. Keressen további információkat az egészségügyi állapotáról, és hamarosan megérkezik az útjának néhány mutatója. A siker a bátraké és felkészülté.

Eva Kupilíková

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.