A masszőr és a vendégköre

2023.6.6.JótanácsokOvasás 10 perc

A masszázságy mögötti út különböző lehet, leggyakrabban középiskolai tanulmányok vagy klasszikus masszázs tanfolyam. Számos további tanfolyam és a masszázs csúcstechnikája sem jelenti azt, hogy a masszőrt keresik a vendégek. Tehát mi az összefüggés a kínált technikák száma, a masszázs technikai színvonala és a vendégek érdeklődése között? Jöjjön és gondolkodjon velünk.

Minden masszőr eredeti

Minden masszőr eredeti

A masszőr munkaeszköze a teste, és mindannyiunknak más a teste. Az iskolában és a tanfolyamokon tanult technikákat úgy alakítjuk, hogy saját kezünkkel elsajátíthassuk azokat. A masszőröknek különböző erős szalagjai lehetnek, veleszületett nagyobb ízületi mozgékonyságuk, különböző magasságokra nőttünk, és mindez, beleértve a múltunkat is (sport, sérülések, balesetek), hatással van arra, hogyan masszírozunk. A pszichikáról pedig még nem esett szó, a masszőrök többnyire empatikus emberek, de ami a temperamentumot illeti, flegma és nagyon temperamentumos embereket is találhatunk köztük.

A masszőr jövőbeli irányvonala már az iskolában, vagy az akkreditált alaptanfolyamon látható. Mindenkinek más a temperamentuma, és ennek megfelelően néznek ki a masszázs érintések – valaki kecsesen, lassan és megfontoltan, mások pedig dinamikusan, gyorsan, sportosan végzik. A tanfolyamok során a résztvevők masszírozzák egymást, és azonnal meg tudják mondani, kinek a kezei alá szeretnének feküdni.

Előrelátható az is, hogy a klasszikus masszázs alaptanfolyamának elvégzése után milyen további tanfolyamokat választ a masszőr. A relaxációra törekvő masszőrök gyengéd, pihentető technikákat alkalmaznak, mint például lávaköveket, shiatsut, Bowen-technikát, indiai anti-stressz fejmasszázst, kézi nyirokelvezetést vagy pedig lomi-lomit. A sportosabb masszőrök leggyakrabban köpölyöző tanfolyamot, lágy technikákat, thai masszázst, mélyszöveti, tapaszoló és hasonló, a testet és a szöveteket mélyreható masszázstechnikákat választanak.

Nem mondható, hogy az egyik megközelítés jobb, mint a másik, és sok olyan masszőr van, aki ezek között van és a kínálatukban kimondottan pihentető és keményebb masszázstechnika is található.

Mennyi masszázstechnikát kell ismernie a masszőrnek?

Erre nincs egyszerű válasz. Vannak, akik beérik a klasszikus masszázzsal és az időnkénti érintésváltással is, de a legtöbb masszőr többféle technikát igyekszik ajánlani. Nemcsak a vendégek, hanem magának a masszőrnek is az a célja, hogy újra és újra ugyanazokkal az érintésekkel terhelje a kezet, nem egészséges, és a masszőr idővel megunhatja ugyanazt a technikát. A legtöbb masszázsterapeuta szereti a munkáját, és kíváncsi az új módszerekre, amelyekkel jobb megkönnyebbülést és pihenést biztosíthat a vendégei számára.

Az év során egymás után több tanfolyam elvégzése azonban nem teljesen ideális. A tanfolyamon szerzett készségeket a gyakorlatban kell kipróbálni és úgy elsajátítani, hogy azokhoz bármikor visszatérhessen. Ezért bevált eljárás, hogy minden tanfolyam után azonnal elkezdjük alkalmazni a tanult masszázstechnikát, és csak akkor válasszunk új tanfolyamot, ha az jól lehorgonyzott.

Hogyan válasszunk kiegészítő tanfolyamokat?

Egy biztos, hogy a masszőr nem tud lelkesen csinálni olyan technikát, ami nem illik hozzá, vagy ami miatt aggódik. A vendégek tudják, hogyan kell jól irányítani, ha gyakran kérdeznek valamilyen terápiáról, fontolja meg, beépítheti-e az ajánlatába.

A konkurenciát is figyelembe kell venni, de mint mondtuk, minden masszőr eredeti, és nincs két masszőr, aki egyformán csinálná ugyanazt a technikát. Ha nem csak az ügyes kezei, hanem a személyisége miatt jönnek Önhöz az emberek, szívesen kipróbálnak újfajta masszázst is.

Távolsági zónák

Masszőr, vendég és az elválasztó zónák

Azt mondják, hogy amilyen masszázst nyújt, olyan vendégeket vonz. Lesz benne valami, mert aki nagy erőt fektet a masszázsba, azt mindenekelőtt dicsérik és ajánlják azok a vendégek, akik jól érzik magukat az erősebb nyomás masszázs közben. Aki pedig tudja, hogyan lehet a masszázs körül megfelelő pihentető légkört teremteni gyertyákkal, illatokkal, kellemes zenével, összehangolt színekkel, mosollyal és a masszőrből sugárzó nyugalommal, az magához vonzza azokat a vendégeket, akik elsősorban pihenni szeretnének a masszázs során.

Ezt szinte minden masszőr tudja: vannak olyan vendégek, akik csak egyszer jönnek. Ha csak kevesen vannak, ne aggódjon, soha nem fog mindenkinek tetszeni. Csakúgy, mint a masszőrök és a vendégek, ők is eredeti személyiségek, saját történetükkel, hátterükkel és preferenciáikkal.

A cégnél úgynevezett távolságzónákat határoznak meg:

  • nyilvános távolság (körülbelül 4 méter, hivatalos hozzászólások),
  • szociális távolság (2-4 méter, tárgyalások, idegenek pl. a buszmegállóban),
  • személyi távolság (45-120 cm, kézfogáskor, munkahelyen, ide tartozik a diszkrét zóna is a bankban),
  • intim távolság (15-45 cm, csak rokonoknak, szeretteinknek és jól ismert embereknek),
  • zárt intim zóna (15 cm-ig, legtöbbször önmagával van benne az ember).

A masszázs során a masszőr belép az intim zónába, amely csak a rokonok, gyerekek, és a nagyon közeli barátok és maga az ember számára van fenntartva. Ezért sokszor kellemetlen számunkra az orvoslátogatás, szinte mindig átlépi az intim távolságot, és sok orvos természetesnek veszi, hogy úgy manipulálja a testünket, ahogy jónak látja.

Masszázs közben találkozunk azzal a megmagyarázhatatlan "valamivel". Miért passzol nekem a masszőr, és miért nem? Több ismerős is dicsérte a masszőrt, de nem éreztem jól magam nála. Miért részesítenek előnyben egyes vendégek férfi masszőrt, mások pedig csak hölgy masszőrt?

A masszőr egész karrierje során fejleszti tudását. Ami minden masszőrt egyesít, az a segíteni akarás, a nehézségek, a fájdalom és a stressz megszabadításában. De még a legjobb masszázstechnika sem tanítja meg arra, hogy a vendég testét és személyiségét tiszteletben tartva közeledjen, alázattal és hálával, hogy testét és gyakran a lelkét is az Ön gondozására bízza. A masszőrnek már azelőtt magában kell lennie ennek az esszenciának, mielőtt elkezdene masszírozni.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.