A masszázs során ne hagyja ki a farizmot

2023.4.24.JótanácsokOlvasás 5 perc

Meglepő, hogy a szervezetben mi mindent befolyásolhat a működő, vagy éppen ellenkezőleg, a nem működő farizom. Nagyon sok olyan mozgásra van hatással, amelyeket naponta kell végeznünk, és a sport területén a stabilitás, a mobilitás és az erő biztosítéka. Melyik izmokról van szó, milyen szerepet játszanak és milyen előnyei vannak a farizom masszírozásának?

A farizom masszírozása

A farizom és annak feladata

A farizom kifejezés nem teljesen pontos, mert a három farizom (gluteus maximus, medius és minimus) mellett meg kell említenünk az alattuk elhelyezkedő többi izmot is, mint például a körte alakú izmot (m. piriformis), a felső és alsó ikerizmokat (mm. gemellus superior és inferior ), a belső takaróizmot (m. obturatorius internus) és az egyéb kisebb izmokat is.

Ezek az izmok külső forgást biztosítanak a csípőízületben és közelítést. A nagy farizom ínban osztozik a combpólya feszítő izommal, és ezek együttesen dolgoznak a térd lábszárának meghosszabbításában és külső elforgatásában. Az ülőideg a körte alakú izom alatt is áthalad, ezért ezen a területen az izmok merevsége és rugalmatlansága okozza azt a fajta tipikus fájdalmat, amely a hát alsó részébe és a combba nyilall. Nagyon szakszerűen hangzik, azonban gyakorlati szempontból ezeknek az izmoknak a legyengülése miatt "a térdünk összeroggyan".

A fent említett teljes izomcsoport része annak az izomláncnak, amellyel a test olyan mindennapi mozdulatokat hajt végre, mint például a leülés és felkelés székről vagy kanapéról, nagyobb tárgyak felemelése a földről, előre hajlás, lépcsőn fel-le járás, a test stabilitása álló helyzetben, normál és gyors gyaloglás és futás, amikor ez a mi "hátsó motorunk" és számos egyéb mindennapos mozgás során.

Mikor kell masszírozni a farizmot?

A masszázstanfolyamok során enyhe pánik tör ki, amikor arról értesítjük a résztvevőket, hogy másnap megtanuljuk masszírozni a farizmokat. A fenék a lábakhoz, a háthoz vagy a karokhoz képest intimebb testrész, de erre szakmai szempontból kell nézni. Ez a masszázs a legtöbb ember számára nagyon kellemes, és a masszőröknek nem szabad elhanyagolniuk, csak azért, mert nem tudják elmagyarázni a szégyenlősebb vendégnek, hogy milyen jótékony hatásai vannak a szervezetre.

Legyengült farizmok

A legtöbb masszőr a farizmok alsó részét kezeli a lábak masszírozása során, és a felső részt, amikor a hátat masszírozza. Ideális lenne az egész fenék masszírozása, különösen akkor, ha a vendég az alábbi nehézségek valamelyikét említi:

 • nehéz felkelni a közönséges székről, kanapéról vagy fotelről,
 • ülő munka, a nap nagy részét ülve töltik,
 • bosszantó fájdalmak és merevség a hát alsó részén, a lábakban, a farizmokban,
 • a mozgásterjedelem elvesztése (nehéz az egyik láb bokáját a másik láb térdére helyezni, képtelen a törökülésre, lépcsőn emelni a lábakat stb.).

A farizom masszázsának előnyei

A farizmok alapos masszírozása a rendszeres masszázs részeként kellemes előnyökkel jár a szervezet számára. Ugyanis nem csak a masszírozott terület lazul el, hanem a többi izom és ízület is, a test nagyobb mozgásteret nyer, és megszabadul a felesleges fájdalomtól, merevségtől.

A farizom masszírozása:

 • ellazítja a merev izmokat, és ezáltal teret teremt a csípőízület természetes mozgástartományának,
 • enyhíti a nyomást és a fájdalmat a hát alsó részén,
 • enyhíti az ülőidegre nehezedő nyomást,
 • enyhíti a feszültséget és a fájdalmat a hát alsó részén,
 • stabilizálja a medence területét,
 • helyreállítja az alsó végtagok helyes helyzetét (a lábujjak egyenesek),
 • enyhíti a feszültség érzetét a comb hátsó részén,
 • segíthet a térd stabilizálásában és enyhíti a térdfájdalmat,
 • segít javítani az atlétikai teljesítményt (több erő, jobb egyensúly),
 • enyhíti a nyomást a hát alsó részén és a csípőcsontok környékén a terhesség ideje alatt,
 • ellazítja az egész testet, megkönnyíti a mozgást a mindennapi életben (guggolás, nehéz tárgyak felemelése, lépcsőzés stb.).

Hogyan kell csinálni

Elvileg mindegy, milyen masszázstechnikát választ a farizmok masszírozására, bár ez legtöbbször a klasszikus svédmasszázs.

Mindenesetre ne feledje, hogy még a látszólag petyhüdt fenéknek is lehetnek a mélyebb rétegben feszülő és fájdalmas izmai. Kezdje tehát mindig az izmok alapos dörzsölésével és bemelegítésével, ne siessen a masszázs során és dolgozzon rétegenként. Csak a felső rétegek ellazítása után kezdhet el dolgozni az izmok mélyebb rétegeivel, és erősebb nyomást, alkarokat, könyököt, öklöt és hüvelykujjakat alkalmazni.

Szoktassa meg a vendégeit, hogy a hát- vagy lábmasszázs, illetve a teljes testmasszázs során automatikusan a farizmokat is átmasszírozza. Növeli a masszázs előnyeit az egész testre, és a vendégek értékelni fogják a jobb mozgékonyságot és fizikai teljesítőképességet a mindennapi életben. Mert az a normális, ha jól érzi magát.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.