A lávakövek királya | velvesa.hu

A lávakövek királya

2008.4.29.A masszőr életeOvasás 15 perc

Roman Sasko magát a „kövek királyának” nevezte el, mivel úgy elvarázsolták a lávakövek és a velük történő munka, hogy Kanadában, ahol az utóbbi években él, ezen a téren a legkeresettebb szakemberek egyikévé vált. Roman Sasko: „Mindenhol a világon, a klasszikus masszázst létesítik előnyben, tehát minél több érintést.“

A lávakövek királya

A szimpatikus férfi élete változásokban gazdag. A bátorsága, amellyel egy új, fel nem tárt területbe kezdeni, akár itthon, akár külföldön, elismerést érdemel.

Roman Sasko egy végzett mester, tréner és masszőr. 1988-ban a testnevelési karon fejezte be a tanulmányait Pozsonyban, mégpedig a tréner módszertani irányzaton.

A kedved új dolgokba kezdeni, még a szocializmus évei alatt kialakult. Egy voltál azon kevés ember közül, aki akkoriban a jógáról és a jógaedzésekről és az emberre tett hatásaikról írta meg a diplomamunkáját. Ki volt az, aki ezzel a kevésbé hagyományos téma kidolgozásával segített?

A témavezető a vezető docensem, doc. Prof. Vojtech Štulrajter volt. És ez volt az a kezdeti időszak, amikor sokkal részletesebb kezdetem az adott területtel foglalkozni. Folytattam a jógaedzések megszervezésével, ahol egy csoportban 50 ember is volt. Ez nagyon jó tapasztalat volt a számomra, főleg ami az emberekkel történő kommunikációt illeti.

Miért érdekel téged épp a jóga?

A jóga az egészségügyi problémáim miatt szólított meg, amelyek húszéves koromban jelentkeztek. Később a meditációhoz is eljutottam. Ez nagyon sokat segített a számomra. Minden egy óriási fájdalommal, illetve gerincproblémákkal kezdődött. A problémák, nálam már teljesen gyermekkorom óta jelentkeztek, különböző sportoknál, mint például a hoki, foci és hasonlók. Ráadásul a járásommal is problémáim voltak. Az orvosok rájöttek, hogy ez minden született probléma.

Épp ezért a személyes tapasztalatim alapján is tudok a hasonló problémákkal küzdő ügyfeleimmel foglalkozni. Főleg a hátgerinc ellazítására specializálódom, ahogy néhány más részre is, mint pl. a derékrész vagy a nyak és a lapocka között található rész.

Később áttértél a masszázsokra is.

Igen, ráadásul már húszévesen is vásároltam az irodalmat a különböző típusú és fajtájú masszázsokról. Tehát valamilyen belső intuíció vezetett ahhoz a munkához, amit ma csinálok.

A masszőrnek elsősorban minőségi szakértelemmel kell rendelkeznie. Milyen tanfolyamokon vettél részt?

Már a főiskolán két szemesztert látogattam olyan előadásokat, amelyek a masszázsokkal voltak kapcsolatban. Az első klasszikus masszázs tanfolyamra 1991-ben jelentkeztem Mudr. János Jánosdeákhoz. Elég nagy mennyiségű és számos témakörrel foglalkozó iskolázáson vettem részt. De mégis úgy gondolom, hogy a legfontosabbat, ami a masszázshoz szükséges, tehát a jó érintést, örököltem.

Már néhány éve Kanadában élsz. Miért döntöttél épp emellett az ország mellett?

Kilenc éven keresztül voltam egy reklámcég tulajdonosa. Idő után rájöttem, hogy változásra van szükség az életembe. Mivel a masszőr munkában találtam meg magam, a reklámoktól, ahol kreativitás szükséges, áttértem a masszázsokhoz. És mivel a nagy álmom mindig az volt, hogy meglássam Kanadát, igényeltem a kiköltözési vízumot.

Volt elképzelésed arról, hogy mit fogsz majd a tengerentúl csinálni?

Eredetileg az volt a tervem, hogy síoktató vagy masszőr leszek. Azonnal lehetőséget kaptam, mindkét munka végzésére, így az elején a masszázsokat a síoktatói munkám mellett végeztem. Később, amikor már megvolt a masszőr engedélyem, bejutottam a minőségi Westing Resort & SPA hotelba. Ez egy négycsillagos szálloda volt, a Whistler városban, sí központban, 130 km Vancouvertől. Itt találtam meg önmagam, mivel a központban minden beindult. Több száz órát töltettem a masszázsasztalomnál.

Milyenek szerinted a Kanadai masszőrök? Miben különböznek az otthoniaktól?

Láttam már Ausztrál, Kanadai és Amerikai iskolát is, így van összehasonlítási alapom. A Kanadai iskola, ami a masszázstechnikát illeti nagyon jó. A legrövidebb tanfolyam kilenc hónapig, míg a leghosszabb két évig tart. Szerintem viszont a közép- és kelet európai masszőrök a legjobbak, mivel van a kezeikben érzés. És főleg azért, mivel a munkájuknál a szívüket használják. Ez főleg a masszőr országával adott. Minden nemzetnek megvannak a tipikus tulajdonságai. Úgy gondolom, hogy nem a masszázstechnika, hanem az emberi érintés fontos.

Nem kerül sor a külföldi és a tőlünk jött masszőrök között konkurenciaharcra?

A Kanadaiak félnek tőlük, mivel a mi masszőrjeink jók és főleg érzik a hatalmas konkurenciát. Egy közép-kelet európai számára nem jelent problémát Kanadában dolgozni, akár napi tíz órát is. Van kitartásunk és képesek vagyunk sokat dolgozni. Az én személyes rekordom kilenc és fél óra a masszázsasztal mellett, szünet nélkül. És „kemény” masszázsokat csináltam. Az, aki tudja mi az a mélymasszázs, (deep tisue), bizonyosan tudja, hogy miről beszélek.

Foglalkozol a juharfalevél országában a masszírozáson kívül más munkával is?

Az előző években a masszázson kívül oktatóként is dolgoztam, sőt újra oktattam a síelést is. Kanadában a jógára egy teljesen más nézet van, mint az USA-ban, ahol nagyon sokfajta jóga létezik. De szerintem első sorban minden a bizniszről és a reklámról szól. Végső soron az egész folyamat egy lassúbb aerobik.

Térjünk vissza a masszázsokhoz. Milyen a trend ezen a téren Amerikában és nálunk?

Nálunk jelenleg a masszázsszalonokban a drága gépek és berendezések használata megy. Helyettesítik a kézi munkákat (pl. nyirokmasszázs készülék, oxigénterápia). Amerikában azok a masszázsszalonok jók, ahol legalább nyolc és tizenöt helyiség található. Minden kizárólag kézzel történik. Az amerikaiak főleg a manuális munkát, és az érintéseket értékelik. Szerintem az otthoni trend zsákutcát jelent.

Tehát azt állítod, hogy nálunk nincs klasszikus SPA. Mit értesz ez alatt a kifejezés alatt?

Főleg a minőségi szolgáltatásokat értem. Egy jó SPA masszázsszalonban 5-8 helyiségnek kellene lennie, amelyekben kitűnő masszőrök dolgoznak. A SPA masszázsszalon széles skálájú eljárásokat kínál, főleg masszázsterápiákat. Kanadában jelenleg a thai lányok alkalmazása a trend, a tipikus thai stílusú, thai masszázsokra. A személyzet egy részét kozmetikusok teszik ki. Ilyen nálunk nincs. El tudok képzelni egy klasszikus Spa masszázsszalont Pozsonyban. Egy minőségi hotelban lenne elhelyezve, szép környezetben. Az emberek főleg a minőségi masszázsok miatt járnának oda és nem csak Pozsonyból, de Bécsből is.

A tengerentúl már a kezdetektől foglalkozol a klasszikus, sport és relaxációs masszázsokkal. Miben különbözik a kanadai masszőr munkája az itthoni masszőrétől?

Kanadában a Spa technikák rendszere teljesen az ügyfélhez igazodik. A masszázs úgy 50-60 percig tart, amelynél az ügyfélnek folyamatosan éreznie kell az érintéseket és a masszőr professzionális hozzáállását. A relaxációs masszázsnál meg kellett győződnöm arról, hogy tényleg jó vagyok benne. Ez majdnem két hónapig tartott.

Az új működési helyeden végeztél lávaköves tanfolyamokat?

Igen, nagyon kellemesen érintett, hogy megszólítottak. Az előadó ez egyik kedves jó barátom, Boros Róbert volt, Magyarországról. Később különböző írásokat is kiadtunk együtt. Ő volt az első tanárom, akinek klasszikus, professzionális hozzáállása volt. Mindent, amit megmutatott, kizárólag egyszer magyarázott. Amit minden tanfolyam végző megjegyzett. Végső soron ezen módszernek megvoltak az előnyei és a hátrányai is. Az ember kizárólag csak magára számíthatott.

Lipt® 59 db lávakő szett

Lipt® 59 db lávakő szett

45 340 Ft

A tanfolyam hat napon keresztül tartott, mindig négy órán át. Ezután még részt vettünk tíz masszázsban (a hotelen belül a hozzánk rendelt managerekkel), hogy tudjuk, miben vagyunk gyengék. Ezután a SPA tulajdonosa kommunikált a Managgerekkel. Ez alapján alakultak ki a kapcsolataink.

Ezután még elvégeztél thai és relaxációs masszázstanfolyamokat is. Az említett tanfolyamok összehasonlíthatóak a mieinkkel?

Igen, összehasonlíthatóak. Nálunk még lehet, hogy jobban ki is vannak dolgozva. A tananyag lényegét a mozgásrendszer és a belső szervek teszik ki.

A lávakövekkel történő munka a szívügyeddé vált. Ma „köves királynak” nevezed magad.

A „kövek nyújtják a megélhetésem és köveket tanítok”. Örömet lelek bennük. A lávakövekkel nagyobb mértékben már Kanadában kezdtem el foglalkozni. Úgy gondolom, hogy a legjobbak közé tartozom, természetesen önkritikával. Később a lávaköves masszázsokról magas is elkezdtem előadni. Amikor Szlovákiába jöttem, olyan érzésem támadt, hogy amit itt megtanultam, otthon is továbbadhatom. Ezen a területen, a piacunkon hatalmas rés tátongott. Kanadából elhoztam a kazettákat és DVD hordozókat, amelyeket az előadásoknál az adott témákhoz használok.

Milyen fajtájú masszázsokat keresnek az ügyfelek a tengerentúlon?

Általában, mindenhol a „klasszikus” masszázsokat, tehát a lehető legtöbb érintést részesítik előnyben. Ez a masszázs a legolcsóbb és ez az, amit a legtöbb masszőr végez. Észak Amerikában és Kanadában a lávaköves masszázsok standardon felüli szolgáltatásnak számítanak, ahogy a thai és az ayurvédikus masszázs is. Plusz szolgáltatásként tekintenek rájuk. Egyúttal az utóbbi három évben a legjobban terjedő masszázsnak számítanak. Az ügyfelek általában a lávaköves masszázsokat ajándékként kapják egy közeli hozzátartozójuktól.

Mi fontos az ügyfél számára a masszőr meglátogatásánál?

Az ügyfélnek főleg kényelmes helyzetben kell éreznie magát. Bár a lepedő alatt meztelen, mégis kényelmet kell éreznie. A masszázs folyamán mindig csak az a testrész kerül felfedésre, amely masszírozva van. Gyakran el van végezve a draping, azaz az ügyfél speciális becsomagolása, hogy ne érezze veszélyhelyzetben magát. Az intimitás érzését a masszázsnál mindig szükséges megőrizni.

Beszélnek a kanadai masszőrök az ügyféllel? Megnyílnak neki? Történt már olyasmi a környezetedben, hogy egy masszőr visszaélt a megszerzett információkkal?

A Kanadaiak a masszázsokra főleg pihenni járnak. Az emberek 70 százaléka lefekszik a masszázsasztalra, behunyja a szemét és kizárólag a masszázsra figyel. Nem olyan kommunikatívak az emberek, mint nálunk itthon. A maradék 30 százalék eljön, hogy beszélgethessen a problémáiról, nem csak a politikáról, de a személyes családi problémáiról is. Ez természetesen ezek az én, mint férfi masszőr tapasztalatai. A saját tapasztalatomból elmondhatom, hogy a masszőr-ügyfél kapcsolat sok esetben célzott. Néhányan értékelik a masszőröket azért is, hogy mennyire képesek az ügyféllel való kommunikáció fenntartására. Tehát a beszédkészség néhány esetben nagyon fontos. És mivel a masszőrök munkája Kanadában nagyon professzionális, még nem találkoztam olyan esettel, amikor visszaélésre került volna sor a masszőr részéről.

Mikor pihen meg az ügyfél a legjobban? Amikor beszél, vagy amikor fekszik?

Szerintem az ügyfél akkor pihen meg a legjobban, amikor nem kommunikál, amikor kizárólag rám és az érintésekre koncentrál. Nagyon fontos az, hogy milyen jelzéseket ad tovább a masszőr. Engem a legtöbb ügyfél úgy érzékel, hogy nem igyekeztem beszélgetést kezdeményezni. Kizárólag lefeküdtek, behunyták a szemüket és pihentek. Természetesen ez mindenkinél egyedi. Vannak olyan emberek, akik akkor is megpihennek, ha egy kicsit beszélgetnek.

Kanadában az AMTWP ( Association Massage Therapy and Holistic Practitions) tagja vagy, tehát a masszázsterápiai és holisztikus egyesületnek. Ez egy olyan egyesület, amely összpontosítja az alternatív gyógyászat és terápia képviselőit. Hogy lettél ezen egyesület tagja?

Ha valaki Kanadában hivatalos masszőr szeretne lenni és jó szalonban szeretne munkát találni, fontos belépni az egyesületbe. Nagyon fontos főleg a biztosítás szempontjából, például ha a masszőr valamilyen kárt okozna. Tehát ez Kanadában teljesen általános. Ez főleg az Amerikai ügyfelek miatt is jó, akik szívesen bíróságra visznek bármilyen apróságot. Ez Amerikában már kicsit túlzásokba eshet, és néha az abszurditás határait és elérheti. Nálunk a masszőr kizárólag saját magát képviseli, mint természetes személyt. Kanadában mindenre szigorú szabályok érvényesek és mindent okmányokkal szükséges igazolni.

Drága a biztosítás a masszőrök számára?

Az egyesület tagjai számára csak 400 - 500 dollár évente. Abban az esetben, ha a masszőr nem éri el a az időbeli meghosszabbítást, tehát késik egy hónapot, a teljes folyamat és papírmunka újrakezdődik. Ez pedig néha négy hónapig is eltarthat.

Mikor készülsz legközelebb Kanadába?

A következő évben nagyon szívesen kimennék, viszont már csak, mint a turista, mivel erről az oldaláról Kanadát kevésbé ismerem. Egyelőre, kizárólag a munka részéről ismerem a dolgokat.

Most egy kicsit rólad. Miért döntöttél úgy évekkel ezelőtt, hogy kiköltözöl a már említett országba? Hova vezet a következő utad?

Ahogy mondani szokás, a jóból is megárt a sok. Az álmomat elértem. Fontos része volt az életemnek. Úgy gondolom, hogy megérett az idő a változásokra. Jó lenne letelepedni, esetleg szétnézni más irányokban is. Jelenleg ki szeretnék utazni egy időre Ausztriába, Franciaországba és Svájcba. Remélem a referenciáimmal nem lesz problémám a munkakereséssel. Főleg ezek az országok vannak közel az otthonomhoz és anyagi szempontból is nagyon érdekesek. Így szeretnék még eltölteni egy-két telet. Tavaszra, nyárra és őszre hazajönnék. Természetesen aktív lennék itthon is, és tovább tanulnék…

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.

Ez a weboldal sütiket használ a lehető legkellemesebb felhasználói élmény elérése érdekében. Több informació