A hát alapvető kezelése

2010.5.5.Fitt és menőOlvasás 3 perc

A legtöbb probléma a hátgerinccel, a rossz testtartás, vagy az izomtúlerőltetés által keletkezik. Ezt gyakran el lehetne kerülni a lépéseink és testtartásunk tudatosítása által. Feltüntetünk Önöknek néhány egyszerű módszert a gerincünk védelmére, a mindennapi élet erőfeszítésitől és terheléseitől.

A hát alapvető kezelése

A megfelelő testtartás megszokása

A legtöbben közülünk, nem veszik észre, hogy rosszul állunk vagy ülünk, miközben a testtartásunk jobb felismerését nagyon egyszerű megtanulni. A rendszeres napi szünetei alatt, fejezze be, amit csinál és nézze meg, hogyan tartja a testét. Jegyezzen fel minden feszültség vagy kényelmetlenség érzést és változtassa meg a testtartását úgy, hogy megkönnyebbülést érezzen. Közben néhányszor vegyen mély levegőt: ez segít az eredeti tevékenységhez történő visszatérése előtt ellazítani a testét. A végén már érezni fogja, mikor kerül a teste nyomás alá és a elhelyezkedését automatikusan változtatni fogja. Nagyon hasznos, minden nap néhány percet gyakorolni a megfelelő állás és ülés technikáját. Szintén figyelnie kell arra, hogy egy pozícióban nem maradjon túl hosszú ideig.

Próbálja meg elkerülni a terhelést

A hátgerinc számos sérüléséhez az izmok hirtelen sérülésekor kerül sor, például ha megerőltető tevékenységet végez, mint például az ásás, anélkül hogy előre melegítené az izmait. Azelőtt, mielőtt belekezd a háztartási és a kerti munkálatokba, járjon egy kört és nyújtsa ki az izmait. Ne görbüljön meg a munkálatok során, guggoljon vagy térdepeljen le és használjon a leghosszabb fogantyúval ellátott szerszámokat. Gyakran tartson pihenőt. Sose próbáljon megemelni valamit, ami az Ön számára túl nehéz lenne – mindig kérjen meg valakit, hogy segítsen Önnek. A nehéz súlyok padlóról történő emelésénél álljon be lovagló ülésben a súly elé. Álljon a lehető legközelebb. Guggoljon le, és fogja meg alulról stabilan a súlyt. Egyenesítse ki a térdét, álljon fel, s egyúttal húzza közel a súlyt a testéhez. Enyhén hajoljon előre, a hátát viszont tartsa egyenesen. A nehéz tárgyak hordása esetén ne forduljon vissza, és ne is dőljön előre. Kerülje el a vásárlások és egyéb súlyok egy táskában történő vitelét, igyekezzen a súlyok egyforma részű felosztására, lehetőleg két táskába, hogy mindkét kezében, mindkét vállán, egy táskát hordjon. Még jobb megoldás a vásárlásokhoz a hátizsák hordása.

Biztosítsa be Önmagának a kényelmet

Biztosítson be magának alvásra egy kényelmes matracot, amelynek megfelelően stabilnak kell lennie ahhoz, hogy alátámasztja a hátgerincét, viszont nem szabad, hogy nyomja Önt. Ne használjon sok párnát, mivel görbítik a nyakát. A nőknek nem kellene olyan magas sarkú cipőt hordaniuk, amelyek rossz hatással lehetnek hátgerincre. Hordjon kényelmes cipőket, amelyek lehetővé teszik a testsúly elosztását és a túlzott erőfeszítés nélküli kényelmes mozgást.

Inspirálta Önt a cikk valami újra, de nincs meg hozzá a szükséges felszerelése?
[blue_block_text]

Hozzászólások a cikkhez 0

Legyen Ön az első, aki hozzászól.